Wikipedia:Landsbybrønden/konsensus for Wikidataswitch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

konsensus for Wikidataswitch[redigér wikikode]

Da jeg ikke har lyst til at gennemgå næsten 8 måneders diskussioner for at finde frem til der hvor der rent faktisk står at der er konsensus for det følgende, så derfor skriver jeg det her:

I de mange diskussioner har der været en stor del af diskussionsdeltagere der har krævet at alt der hentes fra Wikidata skal kunne slås fra da det ikke er folk på Wikidata der skal bestemme hvad der står i vores infobokse på DAWP. Jeg har altid været stor fortaler for at alt hentes fra Wikidata og så også bliver vist, men jeg har måtte bøje mig for at DAWP selv vil bestemme hvad der står i vores infobokse. Kartebolle har skrevet modulen sådan at alt kan slåes fra ved brug af |wikidata= |ingen_wikidata=. Vi har haft denne diskussion flere gange så det er ikke nødvendigt med at gennemgå det igen i mindste detailler. For ikke hele tiden at komme i store diskussioner om det sammen, både på IRC og på DAWP beder jeg nu jer at tage stilling til det følgende:

  • DAWP bestemmer selv hvad der skal stå i vores infobokse der henter data fra Wikidata.
  • Det er et must på alle bokse der henter WD-data at disse data skal kunne slås fra.

Gerne skriv om i er for eller imod.  •   Rodejong   💬 ✉️  🖖 19. jul 2017, 12:29 (CEST)

Rodejong, der kommer ikke nogen og fortæller dig hvad du skal gøre, tænke eller synes. Konsensus går ud på, at man selv er i stand til, eller i det mindste er indstillet på, at udlede hvad der er konsensus om. Og det er du desværre ikke, eller rettere, det har du ikke lyst til (som du selv skriver). Tag konsekvensen af det og træd et skridt tilbage for at konstatere, at hesten ikke behøver mere prygl, den er nemlig død. Lad dette være mit eneste bidrag til denne diskussion. Philaweb 19. jul 2017, 12:41 (CEST)
@Philaweb: Jo der gør faktisk. Jeg bliver faktisk beskyldt for at lyve om at der er konsensus, fordi 1 person ikke kan finde dokumentation på det, mens flere andre har sagt det til denne person, at der er konsensus. Det er denne person der nu kræves at der opsamles udtalelser der beviser at der ikke er konsensus for at alt skal kunne slås fra, selvom modulen og enkelte udtalelser jeg har fundet beviser det modsatte.  •   Rodejong   💬 ✉️  🖖 19. jul 2017, 12:58 (CEST)
Rodejong, det giver jo absolut ingen mening det du skriver. Du bliver beskyldt for at lyve, men samtidig har du ikke lyst til at bevise at du har ret. Det handler vel bare om at holde DRAMAgryden kogende? Selvom der efter sigende er konsensus, så skal diskussionen vel bare fortsætte, eller hvad? Jeg kravler tilbage hvor jeg kom fra. Philaweb 19. jul 2017, 18:12 (CEST)
Når de globale regler såsom forbud mod copyvio og POV er opfyldt, bestemmer dawiki selv, hvilket indhold dawiki skal have. Dette bør også gælde infobokse, så i alle infobokse, der henter data fra WD, bør individuelle WD-oplysninger kunne slås fra.
- Sarrus (db) d. 19. jul 2017, 16:28 (CEST)
Det er mig, som gjort at Rodejong startede denne debat efter jeg rullede hans ændring tilbage på Skabelon:Infoboks maleri. Men her er mit oplæg til debat:
Jeg konstanteret at Wikidataswitch er blevet indført uden omtanke og plan. Dagens eksempel er {{Infoboks maleri}}, hvor Wikidataswitch indsat uden diskussion og analyse. Det ville have medført at billeder, som kun er registret i wikidata, ikke bliver vist. Wikidata har været brugt som datakilde i lang tid i den infoboks. Jeg kan ikke se nogen diskussion omkring indførelsen. Og det er en funktionsændring, som påvirker de nuværende artikler, som bruger den infoboks. Og det er ikke første gang, at jeg har set wikidata-switch bliver indført uden nogen form for plan. Brugerne af infoboksen bør have at vide på forhånd, at der er ændringer. Eller de skal have mulighed for at give input til det inden sådan en voldsom ændring sker.
En andet eksempler er {{Infoboks film}}, som jeg har brugt i en del år. Vi har i en lang periode hentet de oplysninger, som er fra wikidata, hvis der ikke er angivet noget andet. Det var erfaringer fra den infoboks, som gav grundlaget for den liste af krav til en Wikidata-modul jeg stillede, som Karbolle arbejdede videre med.
Jeg fandt ud af ved en tilfældighed, at en række artikler ikke vise de data, som jeg forventede. Årsagen var der var indført Wikidataswitch, hvor udgangspunkt intet bliver vist. Men vi har i en lang periode indsat infobokse uden indsat indhold, da specielt på de udenlanske titler allerede er masser er gode data på wikidata, som der er ingen grund til ikke at vise. Mængden af artikler, som bruger den infoboks, er på over 10.000 artikler. At gennemgå dem manuelt er en opgave, som vil tage år. Dvs masse af artikler vil have en indholdsløs infoboks. Fx Amadeus her - den artikel, hvor jeg opdaget det. Vi har på {{Infoboks film}} ikke set artikler, hvor der er en grund til at ikke at vise oplysningerne.
For at lette sporingen, hvor der er indført wikidata-switch, jeg har indført Kategori:Infoboks uden udfyldt wikidata eller ingen wikidata parametre i Infoboks film - det bør også være på andre infoboks med wikidata-switch. Det vil gøre det lettere at finde de artikler, som skal kigges på.
Jeg kan ikke finde dokumentation for at wikidata-switch skal indføres generelt. Jeg har kun fået henvisninger til diskussioner. Men jeg har aldrig set nogen konklusion på det. Så vi bør have en samlet debat om det og finde nogle retningslinjer for hvad vej vi vil gå.
Jeg vil foreslå, at man inden indføjelsen af Wikidataswitch i en infoboks, skal det vurderes, om det giver en værdi at have det. Fx på Infoboks film: Fordel - på nogle få artikler bør det kunne slå det fra - men der ikke dokumentet eksempler at det er et problem. Ulempe - de fleste artikler vise ikke alle de oplysninger, som er på wikidata. Dvs. fordelen for indførelsen er for lille i forhold til ulempen. Dvs. det kun indføres på infobokse, hvor det reelt har en værdi.
Og hvis wikidata-switch indføres på en infoboks. Skal infoboks i artiklerne efterfølgende ændres? Skal det ske med bot eller skal det ske manuel. Det bør være et valg som foretages for hver infoboks.
Jeg synes vi skal kigge på hele konceptet med wikidata-switch. Giver det værdi alle steder? Hvor bør det bruges? Skal der ændringer til i brugeren af wikidata-switch? Steen Th (diskussion) 19. jul 2017, 16:48 (CEST)
Er det i den forbindelse muligt at hive Kartebolle ud af sit skjul? Brugeren er tydeligvis den på da.wiki der ved mest omkring wikidata, og modulerne der får det hele til at virke. mvh Tøndemageren (diskussion) 19. jul 2017, 17:35 (CEST)
Jeg synes at wikidata-switch skal være i alle infobokse, altså at de skal hente den data som er tilgængelig på wikidata, og er der noget man ikke ønsker vist kan man slå det fra i den enkle artikels infoboks ---Zoizit (diskussion) 19. jul 2017, 17:42 (CEST)

(redigeringskonflikt)

Wikidata kan med fordel bruges til at indsætte en række oplysninger, så man slipper for at gøre det manuelt. Men der er nogle tilfælde, hvor det måske er bedre at lade være. Det kan være fordi en oplysning sjældent er relevant, at der bliver hentet for mange oplysninger, eller at der mangler danske navne på det, der henvises til. Her bør man alvorligt overveje at undlade eller begrænse muligheden for at lade en given infoboks hente de pågældende ting, selvom muligheden foreligger. Men det bør selvfølgelig ikke forhindre, at der hentes oplysninger, hvor der ikke er nogen problemer.
Så nej, i stedet for at indføre wikidata-switch generelt bør man hellere se på de enkelte infobokse. Hvilke oplysninger kan med fordel hentes fra Wikidata, hvilke bør man lade være med, og er der nogle der måske slet ikke bør være i den givne infoboks til at begynde med? --Dannebrog Spy (diskussion) 19. jul 2017, 17:42 (CEST)
Enig med Dannebrog Spy. Rmir2 (diskussion) 19. jul 2017, 19:44 (CEST)
Spørgsmål, hvad er forskellen på at man før wikidata selv kunne udfylde de ting i infoboksen som nu hentes fra wikidata, altså jeg forstå ikke modstanden, det er de samme oplysninger, nu hentes de bare frem for at man selv skal skrive dem ---Zoizit (diskussion) 19. jul 2017, 19:50 (CEST)
Før kunne man selv afgøre hvilke oplysninger, der skulle indsættes. Nu indsættes stort set alle de oplysninger, der findes på Wikidata, automatisk, uanset om de er relevante eller ej. I de fleste tilfælde er der ikke nogle problemer, for meget af det er ting, der bør stå der under alle omstændigheder. Men der er nogle ting, som man kan stille spørgsmål ved relevansen af. F.eks. er det muligt at hente oplysninger fra Wikidata om sygdom og dødsårsag for personer, men i de fleste tilfælde er der bare svært at se behovet for at omtale det. Der vil det nok være bedre at nøjes med at angive det manuelt de få steder, hvor det er relevant, og så ellers undlade det i øvrigt. --Dannebrog Spy (diskussion) 19. jul 2017, 21:00 (CEST)

[redigeringskonflikt

Forskellen på at indskrive oplysningene manuelt og via Wikidata er, at, hvis man indskriver oplysningerne manuelt, er det dawikis brugere, der bestemmer, hvilket indhold, der skal være i infoboksene. Hvis det hentes fra Wikidata, er det Wikidatas brugere, der bestemmer. Artiklens resterende indhold bestemmes via beslutninger foretaget af dawikis brugere. Det bør ikke være anderledes med infoboksene. Det bør således også være dawikis brugere, der bestemmer infoboksenes indhold. Det kan vi, hvis der er mulighed for at slå udvalgte parametre fra i hver enkelt infoboks.
- Sarrus (db) d. 19. jul 2017, 21:01 (CEST)
Det er netop Sarrus begrundelse, jeg har i tankerne. Rmir2 (diskussion) 19. jul 2017, 21:05 (CEST)
Netop, hvis man generelt henter alle de data man kan fra wikidata til infoboksen, og der er mulighed for at fra vælge i infoboksen, så er det jo dawikis bruger der bestemmer hvad der vises og ikke skal vises, men hvad jeg synes er relevant synes du måske ikke er relevant ---Zoizit (diskussion) 19. jul 2017, 21:33 (CEST)
Det er jo ikke anderledes end med brødteksten: Hvis der er uenighed, må man snakke om det.
- Sarrus (db) d. 19. jul 2017, 21:36 (CEST)
Netop og derfor kan jeg så ikke forstå der er så meget modstand i at der hentes data fra wikidata, når der er indbygget at man kan slå ting fra i infoboksen ---Zoizit (diskussion) 19. jul 2017, 22:26 (CEST)

På linje med Dannebrog Spy (og flere andre). Jeg har flere steder argumenteret for, at eksempelvis linjen "statsborgerskab" ofte trækker vrøvl ind, hvorfor den linje ikke bør trækkes ind automatisk. Tilsvarende er oplysninger som "dødsårsag" ofte aldeles irrelevant. --Pugilist (diskussion) 19. jul 2017, 22:43 (CEST)

Jeg tror, at der er mange der misforstår, hvad det er Steenth siger. Infobokse i f.eks. en masse filmartikler står nu gabende tomme, og det er der vel ingen der er interreseret i. Det er vel sket efter denne redigering som jeg mener er overflødig. Jeg er enig med Steenth, at den der switch funktion bør slettes igen, der er intet behov for den. Mvh EileenSanda (diskussion) 19. jul 2017, 22:47 (CEST)
EileenSanda jeg har da de sidste dage rettet masse af film artikler så ja er ikke ligeglad --Zoizit (diskussion) 19. jul 2017, 22:51 (CEST)
PSog så kan jeg fortæller at rigtig mange film infobokse er udfyldt i "hånden" ---Zoizit (diskussion) 19. jul 2017, 22:55 (CEST)

(Redigeringskonflikt)

Jeg forstår ikke bemærkningen om, at brugerne misforstår SteenTh. Jeg tror, at de fleste synes at muligheden for import af data er fremragende, ligesom det vil lette opdateringen af mange artikler. Men som det fremgår af bemærkningerne ovenfor synes der blandt mange brugere at være enighed om, at tingene skal testes ordentligt igennem, og at (edit: vi skal undgå) hovedløse ændringer, der ikke har været diskuteret forinden implementeringen. --Pugilist (diskussion) 19. jul 2017, 23:00 (CEST)
Ok, måske er det bare mig der har misforstået, hvad denne diskussion går ud på 😊 Zoizit, jeg har da ikke sagt at nogen er ligeglad. Men altså, der var ikke nogen kontroversiel parameter i infoboks film før, eller hvad? Den har fungeret fint, men nu må der indsættes noget ekstra i flere tusinde infoboksfilm skabeloner, eller har jeg misforstået det? Jeg er med på, at mange ting kan og bør hentes fra Wikidata, men der er et par parametre, som vi måske bør fravælge, og den vurdering bør laves separat for hver enkelt infoboksskabelon, synes jeg. EileenSanda (diskussion)

Jeg selv er efterhånden blevet en Wikidata-fanatiker og ser gerne at Wikidata bliver brugt så meget som muligt, - ikke bare for Wikipedia'erne men også i andre sammenhænge som en vidensdatabase. Samtidig er det klart for mig at Wikidata's struktur ikke i alle tilfælde "passer" til Wikipedia og det er nødvendigt at "overskrive" Wikidata på den danske Wikipedia: I de skabelon-redigeringer jeg har foretaget med hentning af data fra Wikidata har jeg da altid gjort de sådan at Wikipedia-feltet har forret. Jeg har mest foretaget redigeringer omkring infoboksene for 'maleri', 'virksomhed' og lidt om 'film'. Der erindrer jeg ikke problemer med at Wikidata har taget "for meget" data ind. Bemærkning om dødsårsag på person er dog god og det giver vel mening at man på de enkelte infobokse giver mulighed for at der per default ikke vises visse felter, - men det skal slås eksplicit til for at hente data fra Wikidata. Jeg ser umiddelbart ingen grund til at vi skal det at skrive "| wikidata = alle" på alle malerisider og mener at default har fået en uheldig indstilling i dette tilfælde. — Fnielsen (diskussion) 21. jul 2017, 18:17 (CEST)

Jeg er enig med Fnielsen. EileenSanda (diskussion) 21. jul 2017, 18:34 (CEST)

Hej, jeg har lige en sen kommentar. Den samme kode som Rodejong ville indsætte i {{Infoboks maleri}} er også blevet indsat i {{Infoboks Wikidata person}} og omkring 12 andre skabeloner. Jeg fandt ud af at man godt kunne bruge Rodejongs kode (der har sine fordele), hvis man bare skrev wikidata=alle i stedet for wikidata={{{wikidata|}}} et bestemt sted. På den måde undgår man at nogle infobokse mister deres billede, hvis |wikidata=. Jeg har foreløbigt lavet rettelsen i sandkasseversionen. I øvrigt ville der ikke være sket noget i det konkrete tilfælde med skabelon maleri, for ingen af de ca. 150 artikler med skabelonen henter i øjeblikket billedet fra wikidata, men principielt havde Steenth ret.--Weblars (diskussion) 1. aug 2017, 11:11 (CEST)

Jeg forstår nok ikke det rigtigt, men jeg har da aldrig oplevet at et billede som er lagt i en infoboks eller tekst som er lagt i en infoboks er forsvundet fordi, jeg har lagt |wikidata= |ingen_wikidata= på, så er der nogen som kan forklare mig hvad det er jeg misforstå ??---Zoizit (diskussion) 1. aug 2017, 11:40 (CEST)
Du har ret i at det kan ikke lade sig gøre i det tilfælde du beskriver der, men problemet opstår hvis der ikke er angivet nogen billedfil i skabelonen og det derfor hentes via wikidata. Se mit eksempel i Bruger:Weblars/Sandkasse5.--Weblars (diskussion) 1. aug 2017, 13:31 (CEST)
Undskyld men hvorfor er det et problem, at infoboksen henter et billede til artiklen fra wikidata?? Weblars ----Zoizit (diskussion) 1. aug 2017, 13:33 (CEST)
Okay, jeg fik skrevet det lidt uklart. Det er normalt ikke et problem at billedet hentes fra wikidata, men det er netop i de tilfælde at billedet alligevel ikke vises, hvis Rodejongs kode benyttes. I min sandkasse kan du se at billedet mangler i den øverste infoboks (ignorer den anden nedenunder), selvom billedet findes hos wikidata. Sætter du forsøgsvis wikidata=alle og bruger forhåndsvisning, vil du se at billedet igen kommer frem.--Weblars (diskussion) 1. aug 2017, 13:44 (CEST)