101 Dalmatinere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
101 Dalmatinere
Overblik
Originaltitel One Hundred and One Dalmatians
Dansk titel 101 Dalmatinere
Genre Eventyr
Komedie
Instrueret af Clyde Geronimi
Hamilton Luske
Wolfgang Reitherman
Manuskript af Dodie Smith (roman)
Bill Peet
Baseret på The Hundred and One Dalmatians af Dodie Smith
Filmholdsmedlem Eustace Lycett,
Victor Haboush,
Helene Stanley,
Mary Wickes,
Al Dempster med flere Rediger på Wikidata
Klip Roy M. Brewer Jr.,
Donald Halliday Rediger på Wikidata
Scenografi Ken Anderson Rediger på Wikidata
Filmmusik 101 Dalmatinere Rediger på Wikidata
Musik af George Bruns
Mel Leven (sange)
Produceret af Walt Disney
Distributør Buena Vista Pictures
Udgivelsesdato USA 25. januar 1961
Danmark 26. dec. 1961
Censur Alle Tilladt for alle
Længde 79 min.
Oprindelsesland USA USA
Sprog Engelsk
Budget $4.000.000
Fortsættes i 101 Dalmatians II: Patch's London Adventure
DVD ja
VHS ja
Nomineringer og priser
BAFTA-prisen for bedste animationsfilm Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
101 Dalmatineres hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
For alternative betydninger, se 101 Dalmatinere (flertydig). (Se også artikler, som begynder med 101 Dalmatinere)

101 Dalmatinere: Hund og Hund i mellem (ofte forkortet til 101 Dalmatinere) er en amerikansk tegnefilm fra 1961, som er animeret af Walt Disney Productions og baseret på bogen The Hundred and One Dalmatians fra 1956 af Dodie Smith og filmen er skabt og produceret af Walt Disney og blev vist i biograferne første gang den 25. januar 1961 af Buena Vista Distribution. En direkte-til-video efterfølger 101 Dalmatians II: Patch's London Adventure udkom i 2003.

Plot[redigér | rediger kildetekst]

Dalmatineren Pongo bor i London i en ungkarlelejlighed med sin ejer Robert Radcliffe, der er sangskriver. Da ungkarlelivet keder Pongo, beslutter hunden at finde sin ejer og sig selv en kæreste. Pongo sidder og kigger ud af vinduet og ser flere forskelllige par, men ingen passer, inden han får øje på Anita, der går tur med sin dalmatiner, Perle. Pongo får hurtigt Robert slæbt ud af lejligheden og ned til parken. Pongo forårsager et uheld, der gør at både Anita og Robert falder i en dam, men uheldet gør godt og de forelsker sig. Både mennesker og hunde bliver gift.

Senere, føder Perle 15 hvalpe. En af hvalpene er tæt på at dø, men det lykkedes Robert at varme den til live igen. Samme nat får den lille familie besøg af Cruella De Vil, en velhavende dame, der har gået i skole med Anita. Hun tilbyder et stort beløb for hvalpene, men Robert står fast og siger, at hvalpene ikke er til salg. Flere uger senere, ansætter Cruella de to tyve Jesper og Harry til at kidnappe hvalpene. Da "Scotland Yard" ikke er i stand til at bevise at Cruella har stjålet hvalpene, bruger Pongo og Perle, hundesladderlinjen til at få hjælp fra andre hunde i England.

Langt ude på landet, finder Obersten, en gammel fårehund og den stribede kat Sergent Tips, hvalpene på godset Helvedes Hus, med mange andre dalmatinerhvalpe, som Cruella har købt eller stjålet fra butikker. Tips finder ud af at hvalpene skal bruges til at lave pelsfrakker og denne besked ryger tilbage til Pongo og Perle i London. Pongo og Perle når frem lige inden Jesper og Harry dræber hvalpene og mens Pongo og Perle angriber Harry og Jesper, hjælper Obersten og Tips hvalpene ud fra huset.

Efter en lykkelige genforening med deres egne hvalpe, ser Pongo at de har 84 ekstra hvalpe med. Forfærdet over Cruellas planer, beslutter de at tage alle hvalpene med sig. Hundene begynder på deres vej tilbage til London, hjulpet af andre dyr på vejen og med tyvene og Cruella i hælene. I en by, dækker de sig til med sod, så de i stedet ligner labrador retrievers, de ender så i en flyttevogn på vej mod London. Mens vognen bliver klar til afgang, begynder det at sne, hvilket gør at soden bliver vasket væk. Cruella forfølger vognen og da Jesper og Harry prøver at hjælpe hende, ender det med en kollision, der gør at både Cruellas bil og tyvenes varevogn ender nede i den dybe sne i en grøft.

Tilbage i London, forsøger Anita og Robert at fejre jul og Roberts første store hit, en sang om Cruella, men de savner deres hunde. Pludselig hører de en gøen udenfor og da Nanny åbner døren, vrimler det ind med hunde. Efter at have tørret soden væk, genkender Anita og Robert hundene. De beslutter at bruge pengene fra Roberts sang til at købe et kæmpe hus på landet, hvor alle 101 dalmatinere kan bo.

Stemmer[redigér | rediger kildetekst]

Rolle Originale stemmer Danske stemmer
Pongo Rod Taylor Preben Uglebjerg
Perle Cate Bauer Lis Løwert
Robert Ben Wright, Bill Lee (sang) Ebbe Langberg
Anita Lisa Davis Jytte Grathwohl
Cruella De Vil Betty Lou Gerson Berthe Qvistgaard
Jesper J. Pat O'Malley Ole Monty
Harry Frederik Worlock Elith Foss
Nanny Martha Wentworth Kirsten Rolffes
Obersten J. Pat O'Malley Johannes Meyer
Sergent Tips David Frankham Paul Hagen
Danny George Pelling Aage Winther-Jørgensen
Kaptajnen Thurl Ravenscroft Bjørn Spiro
Trofast Tudor Owen Karl Stegger
Hvalpene Mickey Maga, Barbara Beaird, Mimi Gibson, Sandra Abbott Lone Christiansen, Tommy Kenter, Jan Priiskorn Schmidt, Eva Nystad

Awards[redigér | rediger kildetekst]

BAFTA Awards
  • 1962: Vandt: "Best Animated Film"

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]