Linje C

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra C (S-tog))
Jump to navigation Jump to search
C
S-train service C.svg
S-tog på vesterport.JPG
Linje C på Vesterport Station
Overblik
Type S-togs-linje
System S-tog
Lokalitet Storkøbenhavn
Endestationer Klampenborg
Ballerup
Frederikssund
Antal stationer 31
Drift
Åbnet 14. maj 1950
Ejer(e) Banedanmark
Operatør(er) DSB
Karakter Pendlertog
Rullende materiel Litra SA og SE
Teknisk
Strækningslængde 55 km
Antal spor 2
Sporvidde 1.435 mm
Elektrificering Ja
Strækningshastighed 120 km/t

Linje C er en s-togs-linje, som kører mellem Frederikssund Station og Klampenborg Station via København H.

Mandag-fredag er der 10 minutters drift mellem Ballerup og Klampenborg, idet hver anden afgang fortsætter til og fra Frederikssund. Om aftenen er der 20 minutters drift mellem Frederikssund og Klampenborg. I weekenderne er der 10 minutters drift på hele strækningen mellem Frederikssund og Klampenborg i dagtimerne og 20 minutters drift om aftenen. Nat efter fredag og lørdag køres halve time mellem København H og Frederikssund.

Linjen oprettedes 14. maj 1950.[1] Fra 1966 suppleres linjen i myldretiden af linje Cx, der med variationer fortsatte frem til 1993. Fra 1979 til 1989 suppleredes yderligere i dagtimerne med linje Cc.

Stationer[redigér | redigér wikikode]

Linje C har følgende stationer på linjen, taget i rækkefølgen fra Klampenborg Station til Frederikssund Station.

 1. Klampenborg Station (Endestation)
 2. Ordrup Station
 3. Charlottenlund Station
 4. Hellerup Station
 5. Svanemøllen Station
 6. Nordhavn Station
 7. Østerport Station
 8. Nørreport Station
 9. Vesterport Station
 10. København H
 11. Dybbølsbro Station
 12. Carlsberg Station
 13. Valby Station
 14. Langgade Station
 15. Peter Bangs Vej Station
 16. Flintholm Station
 17. Vanløse Station
 18. Jyllingevej Station
 19. Islev Station
 20. Husum Station
 21. Herlev Station
 22. Skovlunde Station
 23. Malmparken Station
 24. Ballerup Station (Endestation)
 25. Måløv Station
 26. Kildedal Station
 27. Veksø Station
 28. Stenløse Station
 29. Egedal Station (Gl. Toftegård Station)
 30. Ølstykke Station
 31. Frederikssund Station (Endestation)

Historie[redigér | redigér wikikode]

4. generations S-tog på linje C ved den i 2017 nedlagte Enghave Station.

16. maj 1949 blev den hidtidige linje mellem Holte og Vanløse forlænget til Ballerup, da S-banen blev forlænget dertil. Imidlertid var der dårlige forbindelser i Vanløse til Frederiksberg-linjen (den nuværende linje F), og derfor valgte man at dele linjen mellem Holte og Ballerup i to 14. maj 1950. Ved samme lejlighed indførtes linjebogstaver, så den gamle linje nu blev til linje B mellem København H og Holte, mens den nye linje C kom til at gå mellem Ballerup og Hellerup.[1] Ballerup på Frederikssundsbanen har efterfølgende været fast endestation for linje C for enten alle eller visse tog.

I den anden vekslede det noget. Fra starten fortsattes ad Nordbanen til Holte i myldretiden som forstærkning af linje B, men på søndage kørtes ofte i stedet til Klampenborg som forstærkning af linje A, når der var mange passagerer til f.eks. Dyrehaven, Bakken og Bellevue Strand. Med tiden ændrede forholdene sig dog på Nordbanen. Fra 4. oktober 1953 kørtes uden stop mellem Hellerup og Lyngby, idet der i stedet kom ekstrakørsel i myldretiden her i form af den senere linje Bx.[1] Fra 26. maj 1963 kørtes også til Holte i dagtimerne og fra 31. maj 1964 hele dagen, idet der dog på søndage stadig endtes i Hellerup med mulighed for forlængelse til Klampenborg.[2]

I 1972 skete der større reform af linjenettet, der bl.a. medførte at linje C fik selskab på Frederikssundsbanen af en ny linje H, mens linje C selv nu kørte uden stop mellem Herlev og Vanløse. Året efter kom en energikrise, der fik betydelige virkninger for linje C, som om aftenen på hverdage og hele søndagen nu kun kørte mellem Vanløse og Hellerup. Det holdt til næste reform af linjenettet i 1979, hvor linje H nedlagdes, mens linje C nu atter kørte til Ballerup i hele driftstiden og med stop ved alle stationer. I den modsatte ende omlagdes og forlængedes linjen samtidig i hele driftstiden til Klampenborg, som den har betjent lige siden. Samtidig fik den selskab på Frederikssundsbanen af en ny linje Cc, der dog nedlagdes i 1989 og erstattedes af en i 1987 oprettet ny linje H.

Fra starten havde linje C 20 minutters drift i dagtimerne, men det blev der lavet om på med en endnu en reform af linjenettet i 2007. Her fik linjen 10 minutters drift i dagtimerne og forlængedes samtidig til Frederikssund på hver anden afgang i dagtimerne, begge dele til erstatning for linje H+, der nedlagdes. I 2012 ændredes køreplanen nok engang, så der nu køres til Frederikssund på alle afgange i weekenden i stedet for linje H, der indstilles netop i weekenderne. Fra køreplansskiftet 30. januar 2017 blev linje H også indstillet om aftenen på hverdage, hvor linje C så til gengæld også forlænges til Frederikssund.[3]

Navn Sydlige ende År Nordlige ende
C Frederikssundbanen:
alle stop til Ballerup[1]
1950–1953 Nordbanen:
til Hellerup, dog alle stop til Holte i myldretiderne[1]
1953–1963 som ovenfor, dog uden stop Hellerup-Lyngby[1]
1963–1964 som ovenfor, men i dagtimerne man-lør[2]
1964–1972 som ovenfor, men i hele driftstiden man-lør[2]
til Ballerup i hele driftstiden man-lør, uden stop Vanløse-Herlev, ellers alle stop til Vanløse 1972–1973
som ovenfor, dog kun til Ballerup i dagtimerne man-fre 1973–1979 som ovenfor, dog kun til Holte i dagtimerne man-fre
Frederikssundbanen:
alle stop til Ballerup
1979–2007 Klampenborgbanen:
alle stop til Klampenborg
alle stop til Ballerup; hver andet tog i dagtimerne til Frederikssund Sep 2007-2012
som ovenfor, samt alle tog til Frederikssund i weekenderne. 2012-2017
som ovenfor, samt alle tog til Frederikssund om aftenen og i weekenderne. 2017-

Cc[redigér | redigér wikikode]

Ved en reform af linjenettet i 1979 indførtes særlige linjer der kun kørte i dagtimerne mandag-fredag. Som den ene af to nye linjer oprettedes linje Cc mellem Ballerup og Holte. På Frederikssundsbanen kørtes uden stop mellem Herlev og Vanløse og mellem Vanløse og Valby som en hurtig supplering af linje C. Tilsvarende kørtes på Nordbanen uden stop mellem Hellerup og Lyngby som en hurtig supplering af linje A.

Ved en ny reform af linjenettet i 1989 nedlagdes linje Cc og erstattedes af en omlagt linje H på Frederikssundsbanen og en ny linje L på Nordbanen.

Navn Sydlige ende År Nordlige ende
Cc Frederikssundsbanen:
til Ballerup i dagtimerne man-fre, uden stop Valby-Vanløse-Herlev
1979–1989 Nordbanen:
til Holte i dagtimerne man-fre, uden stop Hellerup-Lyngby
Erstattet af linje H og L.

Cx[redigér | redigér wikikode]

2. generations S-tog på linje Cx på Hillerød Station i 1975.

Da S-banen blev forlænget til Ballerup i 1949 nøjedes man i første omgang med enkeltspor mellem Herlev og Ballerup. Det var derfor kun muligt at forstærke driften frem til Herlev hvilket skete med linje A i myldretiden fra 1952.[1] I 1966 blev der imidlertid etableret dobbeltspor mellem Skovlunde og Ballerup og i 1970 desuden mellem Herlev og Skovlunde. Det udnyttede man 5. december 1966 til at oprette en ny myldretidslinje på Frederikssundsbanen, linje Cx, der kørte mellem Ballerup og Østerport og uden stop mellem Herlev og København H samt mellem Østerport og Hellerup.[4][2]

To år efter, 26. maj 1968, tilsvarende en ny linje Ex, der kørte mellem København H og Hillerød og uden stop mellem Østerport og Birkerød. Mellem København H og Østerport blev den lagt i samme minuttal som linje Cx, hvilket medførte at visse tog fra Ballerup fortsatte til Hillerød som linje Ex og omvendt. De gennemgående tog var skiltet Ex i begge retninger og stoppede ikke i Hellerup i modsætning til de øvrige Cx-tog, der stadig endte der.[2] Ved en reform af linjenettet i 1972 tog man konsekvensen af sammenfaldet mellem de to linjer og sammenlagde dem til en linje Cx mellem Herlev og Hillerød. Samtidig ændredes standsningsmønstret, så der nu kørtes uden stop mellem Jyllingevej og København H samt mellem Østerport og Holte. Det betød at linjen primært betjente stationer i forstæderne men ikke de store skiftestationer Valby, Vanløse og Hellerup.

Allerede året i 1973 forlængedes linje Cx atter til Ballerup. I 1977 fik linjen et ekstra stop i Lyngby til erstatning for linje Bx, der var blevet omlagt til Farum, mens ellers fortsattes uændret. En ny reform af linjenettet i 1989 betød imidlertid en kraftig amputation af linje Cx. Kørslen til Hillerød forsvandt til fordel for linje A og E og i stedet endtes nu på København H. Videre kørsel til f.eks. Hellerup var ikke muligt, da der var fyldt op med linjer ad den centrale Boulevardbanen. I den anden retning ændredes stopmønstret desuden, så der nu kørtes uden stop mellem Valby og Jyllingevej. Som sådan fortsatte linjen til 1993, hvor den nedlagdes og erstattedes af en ny linje H+.

Navn Sydlige ende År Nordlige ende
Cx Frederikssundbanen:
til Ballerup; uden stop København H-Herlev[2]
1966–1972 endestation på Hellerup, uden stop Østerport-Hellerup[2]
til Herlev, uden stop København H-Jyllingevej 1972–1973 Nordbanen:
til Hillerød, uden stop Østerport-Holte
til Ballerup, uden stop København H-Jyllingevej 1973-1977
1977–1989 som ovenfor, dog med stop på Lyngby
til Ballerup, uden stop Valby-Jyllingevej 1989–1993 endestation på København H
Erstattet af linje H+.

Nattog C[redigér | redigér wikikode]

20. november 2009 indførtes forsøg med nattog fredag og lørdag nat, hvilket for linje C's vedkommende betød tog en gang i timen mellem Frederikssund og Klampenborg og stop ved alle stationer undervejs. Forsøget skulle oprindelig have varet til udgangen af 2010 men blev i praksis permanent, og blev i 2012 udvidet til to gange i timen idet linje C's natdrift dog blev afkortet til kun at køre mellem Frederikssund og København H. Et tilsvarende koncept (med kørsel til Klampenborg) havde allerede i en årrække været benyttet nat efter julefrokostfredage, juleaften og nytårsaften, dog med 20-minuttersdrift.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 • Københavns S-bane 1934 - 1984 af John Poulsen. Bane bøger, 1984. ISBN 87-88632-01-6
 • S-banen 1934-2009 af Morten Flindt Larsen og John Poulsen. Bane bøger, 2009. ISBN 978-87-91434-20-4
 • Køreplaner fra DSB.

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b c d e f g Elektriske forstadsbaner 2. del af Kaj Hansen. BYtrafik 4/1970, s. 75-81
 2. ^ a b c d e f g Elektriske forstadsbaner 3. del af Kaj Hansen. BYtrafik 5/1970, s. 99-102.
 3. ^ Ny køreplan for S-tog (S17), dsb.dk. Sidst kontrolleret 26. januar 2017.
 4. ^ S-togsnyt, medlemsblad for Sporvejshistorisk Selskab, 6/1966, s. 96.