Christiern Pedersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Christiern Pedersen
Personlig information
Født ca. 1480
Hillerød
Død 16. januar 1554
Helsinge
Nationalitet dansk
Kendt for udgivelsen af første trykte udgave af Saxos Gesta Danorum


Titelsiden til Gesta Danorum, 1514

Christiern Pedersen (født ca. 1480 i Hillerød-16. januar 1554 i Helsinge) var en dansk teolog, forfatter og oversætter.

Han blev kannik i Lund og opholdt sig i flere år i Paris, hvor han udarbejdede en latinsk ordbog med dansk oversættelse. Peder Laales ordsprog gengav han ligeledes på latin og dansk. Hertil kom en samling prædikener under navnet Jærtegnspostillen.

Hans hovedindsats blev dog udgivelsen af editio princeps (den første trykte udgave) af Saxos danmarkskrønike (Gesta Danorum, Paris 1514), baseret på et nu forsvundet håndskrift.

Han var Christian 2.s mand og opholdt sig hos kongen under dennes flugt til Nederlandene. Her sluttede han sig til den lutherske reformation og øvede selvkritik på sine tidligere, katolske publikationer. Han boede senere i Malmø og i København, og han fik til opgave at oversætte Bibelen til dansk. Det er uvist, i hvor høj grad denne oversættelse ligger til grund for den senere såkaldte Christian 3.s bibel.

Den første danske oversættelse af Bibelen (1550) ved Christiern Pedersen forefindes i Helsinge kirke. Den store sprogreformator døde i 1554 i Helsinge efter 10 års ophold i byen. Den smukke mindemur i Gadekærsanlægget i Helsinge by blev rejst i 1956 til Christiern Pedersens minde.

Christiern Pedersens betydning ligger ikke så meget i hans selvstændige forfatterskab, men snarere i den indflydelse, hans sprog og fremstillingsevne har haft for det danske skriftsprogs udvikling. Hans sikre ortografi blev en rettesnor for en senere tids skribenter og trykkere.

I 1850-56 blev hans Danske Skrifter genudgivet i fem bind af Carl Joakim Brandt.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Jens Anker Jørgensen, Humanisten Christiern Pedersen – En Præsentation, C.A. Reitzel, 2007. ISBN 978-87-7876-486-7.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]