Det frie Gymnasium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Det frie Gymnasium
Det frie Gymnasium fra nord.jpg
Det frie Gymnasium fra nord
Generelle informationer
Type Gymnasium, HF og grundskole
Sted Møllegade 26 og Struenseegade 50, begge på Nørrebro, København
Grundlagt 1970; 49 år siden (1970)
Rektor Sara Mac Dalland
Eksterne henvisninger
www.detfri.dk
CVR-nummer 29344310Rediger på Wikidata
Oversigtskort

Det frie Gymnasium er et privat gymnasium i København.

Gymnasiet åbnede i 1970 og eksperimenterede (i tidens ånd) med skoledemokrati og alternative undervisningsformer. Skoledemokratiet er blevet fastholdt siden, idet Skolemødet (hvor alle elever, lærere og andre ansatte deltager på lige fod) er skolens øverste myndighed. Elever deltager tillige i en række styrende udvalg, og er med til vigtige beslutninger som f.eks. ansættelser af lærerne. Eleverne er i høj grad med til at påvirke dagligdagen på skolen, blandt andet via udvalgsarbejdet og valg af undervisningsformer og -emner. Undervisningen følger den almindelige gymnasieundervisning, og er udover almindeligt gymnasium blevet udvidet med HF, HFe samt 8. - 10. klasse. Gruppeeksamener har været et af de træk, der har adskilt gymnasiet fra andre – indtil denne eksamensform blev afskaffet i 2000'erne.

Det frie Gymnasium lå oprindeligt på Krogshøjvej i Bagsværd og herefter på Dambakken i Birkerød. I slutningen af 1980'erne flyttede gymnasiet til København. Her lå det først på Vesterbrogade, og siden på Kronprinsesse SofiesvejFrederiksberg og flyttede i 1992 til MøllegadeNørrebro hvor det har ligget siden. I 2011 erhvervedes desuden Struenseegade 50, ligeledes på Nørrebro. Denne bygning havde hidtil huset Metropolitanskolen.

Et andet kendetegn ved gymnasiet er stor vægt på kreative fag – bl.a. teaterfag (der tidligere har været tilbudt som høj-niveau-fag, men pga. den nye gymnasiereform nu kun er på B-niveau) og musik (tilbydes på høj-niveau).

Skolen sættes ofte i forbindelse med det autonome miljø omkring det tidligere Ungdomshuset på Jagtvej, eftersom flere af eleverne tilhører dette miljø. Derudover har skolen erklæret sin støtte til alternative og selvstyrende fristeder.

Kendte lærere[redigér | redigér wikikode]

  • Jette Gottlieb, politiker, MF (1994-2001) underviste ved Det frie Gymnasium i geografi og samfundsfag (1972-1979).

Kendte elever fra Det frie Gymnasium[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]