Thure Lindhardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Thure Lindhardt
Fulde navn Thure Frank Lindhardt
Født 24. december 1974 (41 år)
Roskilde, Danmark
Nationalitet Danmark Dansk
Aktive år 1987–i dag
Kæreste(r) Silas Holst (2008-2010)[1]
Forældre Anne Lindhardt
Mogens Lindhardt
Bopæl Indre By, København[2]
Beskæftigelse Skuespiller

Thure Frank Lindhardt (født 24. december 1974 i Roskilde)[3][4] er en dansk skuespiller, der er uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1998. Han fik sit helt store gennembrud i rollen som den autistiske Brian i Kaspar Rostrups drama Her i nærheden (2000). Siden har han haft betydelige roller i successer som bl.a. Nordkraft (2005), Flammen & Citronen (2008), Blå mænd (2008) og Sandheden om mænd (2010).

Internationalt er han kendt for roller i bl.a. Dan Brown-filmatiseringen Engle og Dæmoner (2009) og som kidnapperen Wolfgang Přiklopil i Natascha Kampusch-filmen 3096 Tage (2012). Lindhardt er blevet hædret med adskillige priser i årenes løb, bl.a. Reumerts Talentpris, Hartmann-Fondens Diplompris og Teaterpokalen.[5]

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Opvækst og tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Lindhardt voksede op i Roskilde, som barn af Mogens Lindhardt, rektor for Pastoralseminariet i København og Anne Lindhardt. Han er barnebarn af teologen P.G. Lindhardt og hans onkel er Jan Lindhardt. Han vidste fra en tidlig alder, at han gerne ville være professionel skuespiller, og gik til audition i en alder af 12 år, til en rolle i Bille Augusts Oscar-vindende Pelle Erobreren (1987). Kort efter spillede han også en mindre rolle i familiefilmen Negerkys og labre larver.

I slutningen af grundskolen, skrev han sammen med skuespilleren René Hansen, et børneteaterstykke som var en fortolkning af Michael Endes bog, "Den uendelige historie", hvori han spillede hovedrollen. Efter at have færdiggjort studentereksamen fra Det frie Gymnasium besluttede han sig for at uddanne sig som skuespiller på Skuespillerskolen ved Odense Teater.

Teaterkarriere[redigér | redigér wikikode]

CaféTeatret hvor Lindhardt debuterede fra i 1998.

Han debuterede i 1998 som unge Gary i "Shopping and Fucking" på CaféTeatret og spillede året efter i "Natsværmer" på Mammutteatret. På Det Kongelige Teater har han bl.a. spillet i "Ci-vi-li-sa-tion", "Sælsomt mellemspil" og "Antonius og Cleopatra". Han havde titelrollen i Gladsaxe Teaters "Aladdin" i Ulvedalene i 2000 og var Armand i "Kameliadamen" i 2002. I 2003 medvirkede han i "Norway-today" på Husets Teater og året efter i "Plasticin" på Mammutteatret. I 2004 medvirkede han også i "Hamlet" på Kronborg og senere i 2007 i samme forestilling på Gladsaxe Ny Teater.

Lindhardts talent rækker imidlertid også til at spille den unge Alfred i Flemming Enevolds "Kameliadamen" på Gladsaxe Teater i 2002 og Ole Bornedals "Skrigerne" på Aveny-T i 2001 samt John Logans "Rød" på Betty Nansen Teatret i 2011 om kunstnerisk stagnation og skabende nødvendighed.

Filmkarriere[redigér | redigér wikikode]

Hans filmgennembrud var i rollen som den autistiske Brian i Kaspar Rostrups drama Her i nærheden fra 2000, hvor han spillede overfor Ghita Nørby. Siden da har han medvirket i en række film og serier, herunder Ole Christian Madsens filmatisering af Jakob Ejersbos roman Nordkraft (2005), den anmelderroste Flammen & Citronen (2008), der også er instrueret af Madsen. I filmen spiller han rollen som Bent Faurschou Hviid fra modstandsgruppen Holger Danske. Samme år spillede han også hovedrollen som den arrogante sælger Jesper Jensen i Rasmus Heides debutfilm Blå mænd, der solgte 450.000 biografbilletter.[6] Han har også medvirket i Julefrokosten (2009), Broderskab (2010) og Sandheden om mænd (2010).

I 2007 spillede han med i Sean Penns Into the Wild og i 2009 spillede han rollen som Chartrand i Ron Howards Engle og Dæmoner.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Hædersbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Wiki letter w.svg Dette afsnit eller denne liste er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Lotte Scharff (16. december 2011). Bruddet med Thure tog hårdt på mig. BT. 
  2. ^ Jacob Heinel (20. august 2012). THURE LINDHARDT: FLYTTER FRA VESTERBRO. Se og Hør. 
  3. ^ Mette Aarup (14.8.2014). SKUESPILLEREN THURE LINDHARDT BESØGER RKS PÅ MANDAG. Roskilde Katedralskole. 
  4. ^ Henrik Dannemand (8. maj 2009). Man skal Thure noget. Berlingske. 
  5. ^ Trine Munk-Petersen (4. december 2013). Fornem pris til Thure Lindhardt. Berlingske. 
  6. ^ Ritzau (1. april 2009). "Blå mænd" efterfølges af "Julefrokosten". Jyllands-Posten. 
  7. ^ "International Jury for SHOOTING STARS 2012 confirmed" (på engelsk). Årets Shooting Star. 15. november 2011. Hentet 24. april 2015. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpg Artiklen om skuespilleren Thure Lindhardt kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.