Hertugdømmet Cornwall

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hertugen af Cornwalls flag
Arms of the Duchy of Cornwall.svg

Hertugdømmet Cornwall er en fyrstelig besiddelse i England. Hertugdømmet tilhører tronfølgeren, hvis han er kongens (eller den regerende dronnings) ældste (overlevende) søn. Englands andet nuværende hertugdømme (Hertugdømmet Lancaster) tilhører den britiske monark. Cornwall blev hertugdømme i 1337 og er dermed Englands ældste hertugdømme.

Delvist selvstyre[redigér | rediger kildetekst]

Tidligere havde de engelske palatinatsgrevskaber (County Palatine) et omfattende selvstyre. Hertugdømmet Lancaster er også et palatinatsgrevskab. Derimod er Cornwall aldrig blevet et palatinat. Alligevel har Cornwall fået de samme rettigheder som Lancaster. I nutiden er selvstyret kun symbolsk.

Ejendomsselskab[redigér | rediger kildetekst]

Cornwall er et forsørgelseslen (fyrstelen). Indtægterne fra lenet betragtes som hertugens private indtægter. I nutiden fungerer hertugdømmet som et ejendomsselskab, der har omfattende besiddelser af jord og anden fast ejendom. Overskuddet fra driften tilfalder hertugen. Er der ingen hertug, så tilfalder indtægten kongen (eller den regerende dronning).

Selv om navnet er Cornwall, så ligger de fleste af hertugdømmets besiddelser i 22 andre grevskaber, med forholdsvis mest i Devon, der grænser op til Grevskabet Cornwall.

Hertuger af Cornwall[redigér | rediger kildetekst]

De fleste hertuger af Cornwall har brugt Fyrste af Wales som deres hovedtitel, men hertugen har ofte måttet vente på sin hovedtitel.