Jane Seymour (skuespiller)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jane Seymour
Jane Seymour i 2019.
Personlig information
Fulde navn Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg
Født 15. februar 1951 (73 år)
Storbritannien Hayes, London, England
Bopæl Malibu Rediger på Wikidata
Far Benjamin John Frankenberg Rediger på Wikidata
Ægtefælle Michael Attenborough 1971-1973
Geoffrey Planer 1977-1978
David Flynn 1981-1992
James Keach 1993-2015
Børn Katherine "Katie" Flynn 1982
Sean Flynn 1986
Steddatter Jennifer Flynn
Steddatter Kalen Keach
Johnny & Chris Keach 1995
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted The Arts Educational School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, iværksætter, teaterskuespiller, filmproducent, skuespiller Rediger på Wikidata
Kendte roller Solitaire
Lev og lad dø
Dr. Michaela "Mike" Quinn
Lille doktor på prærien
Nomineringer og priser
Udmærkelser Officer of the Order of the British Empire,
Golden Globe Award for Best Actress – Television Series Drama (1996),
Stjerne på Hollywood Walk of Fame,
Golden Globe Award for Best Actress – Miniseries or Television Film (1982),
Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actress in a Miniseries or a Movie (1988) Rediger på Wikidata
Signatur
Eksterne henvisninger
Jane Seymours hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg, OBE, kendt som Jane Seymour (født den 15. februar 1951), er en engelsk-født skuespiller, der er bedst kendt for sin hovedrolle i tv-serien og filmen Lille doktor på prærien. Hun har ligeledes spillet en rolle i filmen Wedding Crashers. Hendes første større rolle var som Solitaire i James Bond-filmen Lev og lad dø. Hun blev i 2000 optaget i Order of the British Empire.[1]

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Seymour blev født i Hayes i London som datter af John Frankenberg, en engelsk obstetriker med polske og tyske rødder, og Mieke Frankenberg (født van Triegt), med rødder i Holland. Seymour har to yngre søstre, Sally og Anne Gould.

Seymour tog som 17-årig kunstnernavnet Jane Seymour, som var navnet på Henrik 8. af Englands 3. kone. Hun dimitterede fra "Tring Park School for the Performing Arts" i Tring i Hertfordshire i England.

Faderen John døde i 1990. Seymours mor, der døde i 2007, havde under 2. verdenskrig tilbragt 3½ år i en japansk koncentrationslejr. Takket være sin hollandske mor taler Seymour flydende hollandsk og har også tidligere givet interviews i hollandsk tv.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Seymour har haft en lang karriere både i film og tv, der begyndte i 1969 med en ukrediteret rolle i Richard Attenboroughs filmversion af Oh! What a Lovely War. Ikke længe efter giftede hun sig med Attenboroughs søn, Michael Attenborough. Hendes første store filmrolle var som Lillian Stein, en jødisk kvinde der leder efter et skjulested for nazisterne sammen med en kristen dansk familie, i krigsdramaet The Only Way fra 1970.

Fra 1972 til 1973 fik hun sin første store tv-rolle som Emma Callon i tv-serien The Onedin Line. Samtidig spillede hun den kvindelige hovedrolle Prima i den todelte miniserie Frankenstein: The True Story, og som Winston Churchills elskede, Pamela Plowden, i filmen Young Winston, der også er lavet af hendes svigerfar. Hun fik sin internationale debut som "Bond-pigen" Solitaire i Bond-filmen Live and Let Die fra 1973. IGN satte hende på 10. pladsen over Top 10 – Bond Babes [2].

Hun havde kun to mindre tv-roller, inden hun i 1975 fik rollen som prinsesse Farah i Sinbad and the Eye of the Tiger, 3. del af Ray Harryhausens Sinbad-trilogi. I 1978 spillede hun Serina i Battlestar Galactica og i to afsnit af den næste serie af samme navn, indtil hendes person blev dræbt. I 1981 fik hun rollen som Cathy Ames i tv-miniserien East of Eden af John Steinbeck. Hun spillede også en undercoveragent i tv-filmen Dallas Cowboys Cheerleaders.

I 1980 vendte Seymour tilbage til det store lærred i komedien Oh Heavenly Dog overfor Chevy Chase og som Elise McKenna i den romantiske fantasifilm Somewhere in Time overfor Christopher Reeve. Seymour optrådte nøgen i filmen fra 1984 Lassiter sammen med Tom Selleck; filmen blev en kommerciel fiasko. I 1987 optrådte Seymour i mandebladet Playboy uden at være nøgen.

Seymour fik i 1988 den kvindelige hovedrolle i den 12-delte tv-miniserie War and Remembrance, hvor hun spillede Natalie Henry, en amerikansk, jødisk kvinde, der er fanget i Europa under 2. verdenskrig. Serien var baseret på Herman Wouks roman og blev kendt for sin præcise og grafiske skildring af holocaust.

I anledning af 200-års dagen for den franske revolution dukkede Seymour op i filmen La révolution française (der både er optaget på engelsk og fransk). Seymour spiller den dømte franske dronning Marie-Antoinette og Seymours egne børn – Katherine og Sean – medvirker som dronningens børn.

Seymour fortsatte med at få roller i tv og film, og den mest kendte er nok som Dr. Michaela "Mike" Quinn i serien Lille doktor på prærien.

I 2004 havde hun adskillige gæsteoptrædener i WB Network-serien Smallville, hvor hun spiller Genevieve Teague, den rige og intrigante mor til Jason Teague (Jensen Ackles). Seymour vendte tilbage til filmen i 2005 om Kathleen Cleary, der er gift med den fiktive U.S. Secretary of the Treasury William Cleary (Christopher Walken) i komedien Wedding Crashers. Hun vendte tilbage til den kortlivede WB-serie Modern Men, der blev optaget i foråret 2006.

I efteråret 2006 gæstespillede Seymour som en jura-lærer i CBS-sitcommen How I Met Your Mother og som en rig klient i FOX' drama Justice. I 2007 medvirkede hun i ABC's sitcom In Case of Emergency, som også har Lori Loughlin og Jonathan Silverman på rollelisten. Hun medvirkede også i ITVs tv-serie om Miss Marple: Ordeal By Innocence baseret på en af Agatha Christies bøger. Hun var også deltager i 5. sæson af Dancing with the Stars (den amerikanske udgave af Vild med dans).

Seymour var med i en reklamekampagne for den skotske møbelkæde Reid Furniture i UK. I 2008 overtog hun Selina Scotts plads som det nye ansigt for skokæden "Country Casuals".[kilde mangler]

Privat[redigér | rediger kildetekst]

Seymour har heterochromia: hendes højre øje er brunt, og hendes venstre er grønt. I 2007 indrømmede hun, at hun har fået foretaget plastikkirurgi, herunder brystimplantater og ansigtsløftninger [3].

Seymour har været gift fire gange og har fire børn:

  • 1971-1973: Michael Attenborough
  • 1977-1978: Geoffrey Planer
  • 1981-1992: David Flynn, med hvem hun har børnene; Katherine Flynn (officielt kendt som Katie Flynn), født 1982 og Sean Flynn, født 1986. Seymours datter, Katherine Flynn, blev Miss Golden Globe i 2001, og Seymours steddatter, Jennifer Flynn, var med i reklamen for kosmetiklinjen "Natural Advantage by Jane Seymour".
  • 1993-2015: James Keach, med hvem hun har tvillingerne John "Johnny" Stacy og Kristopher "Chris" Steven Keach, der er født i 1995. Seymour er også stedmor til Keachs datter, Kalen Keach. Tvillingerne er opkaldt efter familiens venner Johnny Cash og Christopher Reeve, og Reeve er gudfar til sønnen Chris, mens Cash er gudfar til sønnen Johnny.

I 1982 købte Seymour med sin daværende mands (David Flynns) ejendommen "St Catherine's Court" for £350.000, der ligger i nærheden af landsbyen St. Catherine ved Bath, Somerset i England. Efter at have brugt £3 mio. på renovering tilbragte Seymour somrene i huset og vintrene i Malibu. Efter skilsmissen med Flynn og ægteskabet med Keach, begyndte hun at bruge mere tid i USA og begyndte at leje huset ud. I 1994 optog hun Lille Doktor på Prærien og lejede huset ud til det engelske rockband Radiohead, som optog deres album OK Computer i huset. Huset har også været besøgt af et andet band: The Cure. I maj 2007 fik Seymour en 24-timers alkohol- og underholdningslicens under nye britiske regler. Men naboerne mente, at adgangen til gaden var for smal, og at støjnivauet var for højt. Seymour vandt retssagen, men solgte huset i november 2007 [4].

Seymour fik sin egen stjerne i Hollywoods Walk of Fame den 20. april 1999 og blev på nytårsaften i samme år optaget i Order of the British Empire af Elizabeth 2.. Hun blev amerikansk statsborger 11. februar 2005 i L.A., Californien.

Seymour er en kendt ambassadør for non-profit organisationen Childhelp. Hun møder ofte frem til indsamlingsauktioner og begivenheder mod børnemishandling og er en meget engageret deltager. I 2007 sponsorerede hun en børnemaleriudstilling, som en del af hendes Jane Seymour-samling. Hele udbyttet gik til Childhelp.

En allergisk reaktion på antibiotisk medicin under optagelser til en film i Spanien havde nær kostet Seymour livet og nær-dødsoplevelsen har totalt ændret skuespillerens syn på livet;

"Jeg så et hvidt lys, og det var som om, jeg sad ovre i hjørnet af stuen, og så dem der prøvede at genoplive mig, og jeg så en sprøjte med blod indeni. Det ændrede hele mit liv og jeg indså, at når man dør, tager man intet med sig, bortset fra de ting man har gjort"[5]

Seymour bor i Malibu med sine to tvillingedrenge.[kilde mangler]

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Jane Seymour ved Oscaruddelingen i 2010.
År Titel Rolle Bemærkninger
1969 Oh! What a Lovely War Korpige Ukrediteret
1970 The Only Way Lillian Stein
Here Come the Double Deckers! Alice Episoden: Scooper Strikes Out
1972 The Best Pair of Legs in the Business Kim Thorn
Young Winston Pamela Plowden
The Pathfinders Sheila Conway Episoden: Fly There, Walk Back
The Strauss Family Karolin Miniserie
1972-
1973
The Onedin Line Emma Callon/Emma Fogarty 8 episoder i serien
1973 Live and Let Die Solitaire
Great Mysteries Veronique d' Aubray Episoden: The Leather Funnel
Frankenstein: The True Story Agatha/Prima Tv-film
1975 The Hanged Man Laura Burnett Episoden: Ring of Return
1976 The Story of David Bathsheba Tv-film
Our Mutual Friend Bella Wilfer 6 episoder i serien
Captains and the Kings Marjorie Chisholm Armagh Miniserie
1977 The Four Feathers Ethne Eustace Tv-film
Benny and Barney: Las Vegas Undercover Margie Parks Tv-film
McCloud Nidavah Ritzach Episoden: The Great Taxicab Stampede
Seventh Avenue Eva Meyers Miniserie
Sinbad and the Eye of the Tiger Prinsesse Farah
Killer on Board Jan Tv-film
1978 The Awakening Land Genny Luckett Miniserie
Love's Dark Ride Diana Traveling
Battlestar Galactica Serina 3 episoder i serien
Battlestar Galactica Serina Tv-film
1979 Dallas Cowboys Cheerleaders Laura Tv-film
1980 Somewhere in Time Elise McKenna
Oh Heavenly Dog Jackie
1981 East of Eden Cathy / Kate Ames Miniserie
1982 The Scarlet Pimpernel Marguerite St. Just Tv-film
1983 The Phantom of the Opera Maria Gianelli / Elena Korvin Tv-film
Jamaica Inn Mary Yellan Tv-film
The Haunting Passion Julia Evans Tv-film
1984 Lassiter Sara Wells
Dark Mirror Leigh Cullen/Tracy Cullen Tv-film
The Sun Also Rises Brett Ashley Tv-film
1985 Obsessed with a Married Woman Diane Putnam Tv-film
Head Office Jane Caldwell
1986 Crossings Hillary Burnham Miniserie
1987 El túnel Maria Iribarne Engelsk: The Tunnel
1988 Keys to Freedom Gillian
The Woman He Loved Wallis Simpson Tv-film
Onassis: The Richest Man in the World Maria Callas Tv-film
Jack the Ripper Emma Prentiss Tv-film
1988-
1989
War and Remembrance Natalie Henry 12 episoder i serien
1989 La révolution française Marie Antoinette
1990 Angel of Death Laura Hendricks Tv-film
Matters of the Heart Hadley Norman Tv-film
1991 Passion Amanda Brooks Tv-film
Memories of Midnight Catherine Alexander Douglas Tv-film
1992 Are You Lonesome Tonight Adrienne Welles Tv-film
Sunstroke Teresa Winters Tv-film
1993-
1994
Lille doktor på prærien Dr. Michaela "Mike" Quinn
1993 Praying Mantis Linda Crandell Tv-film
Heidi Fräulein Rottenmeier Tv-film
1994 A Passion for Justice: The Hazel Brannon Smith Story Hazel Brannon Smith Tv-film
1997 California Dr. Michaela 'Mike' Quinn Tv-serie
The Absolute Truth Alison Reid Tv-film
1998 Quest for Camelot Lady Juliana
The New Swiss Family Robinson Anna Robinson
A Marriage of Convenience Chris Winslow Whitney Tv-film
1999 A Memory in My Heart Rebecca Vega/Abbie Swenson Stewart Tv-film
Dr. Quinn Medicine Woman: The Movie Dr. Michaela "Mike" Quinn Tv-film
2000 Murder in the Mirror Dr. Mary Kost Richland Tv-film
Enslavement: The True Story of Fanny Kemble Fanny Kemble Butler Tv-film
Yesterday's Children Jenny Cole/Mary Sutton Tv-film
2001 Blackout Kathy Robbins Tv-film
Dr. Quinn, Medicine Woman: The Heart Within Dr. Michaela "Mike" Quinn Tv-film
2002 Touching Wild Horses Fiona Kelsey
Heart of a Stranger Jill Maddox Tv-film
2004-
2005
Smallville Genevieve Teague 6 episoder i serien
2004 Law & Order: Special Victims Unit Debra Connor Episoden: Families
2005 Wedding Crashers Kathleen Cleary
2006 Modern Men Dr. Victoria Stangel 7 episoder i serien
The Beach Party at the Threshold of Hell Præsident Lauren Coffey
Blind Dating Dr. Evans
How I Met Your Mother Professor Lewis Episoden: Aldrin Justice
Justice Karen Patterson Episoden: Filicide
2007 After Sex Janet
In Case of Emergency Donna 3 episoder i serien
Marple: Ordeal by Innocence Rachel Argyle Tv-film
2008 Kære Prudence Prudence McCoy Tv-film
2009 The Assistants Sandy Goldman
Wake Mrs. Reitman
The Velveteen Rabbit Mor
Freeloaders --- Optagelser i gang

Priser og nomineringer[redigér | rediger kildetekst]

Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films
  • 1981: Nomineret: "Saturn Award Best Actress" for Somewhere in Time
Aftonbladet TV Prize
  • 1995: Vandt: "TV Prize Best Foreign TV Personality – Female" (Bästa utländska kvinna)
Emmy Awards
  • 1998: Nomineret:"Outstanding Lead Actress in a Drama Series" for Dr. Quinn, Medicine Woman
  • 1994: Nomineret: "Outstanding Lead Actress in a Drama Series" for Dr. Quinn, Medicine Woman
  • 1989: Nomineret: "Outstanding Lead Actress in a Miniseries or a Special" for War and Remembrance For afsnit XI (11)
  • 1988: Vandt: "Outstanding Supporting Actress in a Miniseries or a Special" for Onassis: The Richest Man in the World
  • 1977: Nomineret: "Outstanding Lead Actress in a Limited Series" for Captains and the Kings
Golden Boot Awards
  • 1995 – Golden Boot
Golden Globes
  • 1997: Nomineret: "Best Performance by an Actress in a TV-Series – Drama" for Dr. Quinn, Medicine Woman
  • 1996: Vandt: "Best Performance by an Actress in a TV-Series – Dram" for Dr. Quinn, Medicine Woman
  • 1995: Nomineret: "Best Performance by an Actress in a TV-Series – Drama" for Dr. Quinn, Medicine Woman
  • 1994: Nomineret: "Best Performance by an Actress in a TV-Series – Drama" for Dr. Quinn, Medicine Woman
  • 1990: Nomineret: "Best Performance by an Actress in a Mini-Series or Motion Picture Made for TV" for War and Remembrance For afsnittene VIII-XII (8-12)
  • 1989: Nomineret: "Best Performance by an Actress in a Mini-Series or Motion Picture Made for TV" for War and Remembrance
  • 1989: Nomineret: "Best Performance by an Actress in a Mini-Series or Motion Picture Made for TV" for The Woman He Loved
  • 1982: Vandt: "Best Performance by an Actress in a Mini-Series or Motion Picture Made for TV" for East of Eden
Screen Actors Guild Awards
  • 1997: Nomineret: "Actor Outstanding Performance by a Female Actor in a Drama Series" for Dr. Quinn, Medicine Woman
  • 1995: Nomineret: "Actor Outstanding Performance by a Female Actor in a Drama Series" for Dr. Quinn, Medicine Woman
Viewers for Quality Television Awards
  • 1998: Nomineret: "Q Award Best Actress in a Quality Drama Series" for Dr. Quinn, Medicine Woman


Western Heritage Awards
  • 1997: Vandt: "Bronze Wrangler Fictional Television Drama" for Dr. Quinn, Medicine Woman

Delt med Joe Lando, Willie Nelson, Alan J. Levi (instruktør), Tim Johnson (producer), Carl Binder (executive producer), Beth Sullivan (executive producer) for episoden "Legend"

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "MBE humbles footballer Wright". BBC News. 13. juli 2000. Hentet 20. november 2019.
  2. ^ "IGN: Top 10 Bond Babes". Stars.ign.com. Hentet 2008-10-20.
  3. ^ Daily Mail article
  4. ^ 'Neighbour from hell' Jane Seymour sells mansion after row with residents Daily Mail – 6 December 2007
  5. ^ "Near Death Experience Changed Seymour". contactmusic.com. Arkiveret fra originalen 27. december 2008. Hentet 2008-08-05.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]