Teknologihistorie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
James Watts dampmaskine, der udelukkende blev drevet af kul, var en vigtig drivkraft bag den industrielle revolution i Storbritannien og resten af verden. Denne opfindelse er en vigtig teknologihistorisk milepæl, der i samspil med socialhistoriske processer har påvirket verden enormt.

Teknologihistorie er en underdisciplin af historiefaget, der beskæftiger sig med teknologiens udvikling og dens indflydelse på samfundet fra menneskets forhistorie til i dag. Faget omfatter flere faglige tilgange, der hver lægger sit særlige fokus forskellige steder: internalismen har et relativt isoleret fokus på de tekniske aspekter af teknologihistorien og underbetoner således den samfundsmæssige kontekst,[1] hvorimod eksternalismen maler "teknologihistorien med brede strøg" og fokuserer på "at fortælle om teknologiens samspil med brede samfundsmæssige, kulturelle og civilisatoriske udviklingstendenser."[2] Kontekstualismen prøver derimod at indtage en middelvej mellem de to andre positioner repræsenterer "en balancegang mellem tekniske detaljer og historiske omstændigheder."[3]

I HTX-sammenhænge spillede faget typisk sammen med fagene teknologi og samfundsfag, og derudover indgik filosofiske perspektiver ved teknologiens udvikling. Faget udfasedes imidlertid per 2017, hvorefter teknologihistorie som gymnasiefag indgik i det obligatoriske fag Idéhistorie.

En række emner inden for teknologihistorie er som følger:

Faget haves blandt andet på HTX, som et alternativ til historie.[bør uddybes]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Internalisme - DTU's historie". Arkiveret fra originalen 16. maj 2018. Hentet 16. maj 2018.
  2. ^ "Eksternalisme - DTU's historie". Arkiveret fra originalen 18. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
  3. ^ "Kontekstualisme - DTU's historie". Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 16. maj 2018.
HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.