Teknologihistorie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
James Watts dampmaskine, der udelukkende blev drevet af kul, var en vigtig drivkraft bag den industrielle revolution i Storbritannien og resten af verden. Denne opfindelse er en vigtig teknologihistorisk milepæl, der i samspil med socialhistoriske processer har påvirket verden enormt.

Teknologihistorie er en underdisciplin af historiefaget, der beskæftiger sig med teknologiens udvikling og dens indflydelse på samfundet fra menneskets forhistorie til i dag. Faget omfatter flere faglige tilgange, der hver lægger sit særlige fokus forskellige steder: internalismen har et relativt isoleret fokus på de tekniske aspekter af teknologihistorien og underbetoner således den samfundsmæssige kontekst,[1] hvorimod eksternalismen maler "teknologihistorien med brede strøg" og fokuserer på "at fortælle om teknologiens samspil med brede samfundsmæssige, kulturelle og civilisatoriske udviklingstendenser."[2] Kontekstualismen prøver derimod at indtage en middelvej mellem de to andre positioner repræsenterer "en balancegang mellem tekniske detaljer og historiske omstændigheder."[3] I HTX-sammenhænge spiller faget typisk sammen med faget teknologi og samfundsfag. Derudover indgår filosofiske perspektiver ved teknologiens udvikling.

En række emner inden for teknologihistorie er som følger:

Faget haves blandt andet på HTX, som et alternativ til historie.[bør uddybes]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.