Teknologihistorie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
James Watts dampmaskine, der udelukkende blev drevet af kul, var en vigtig drivkraft bag den industrielle revolution i Storbritannien og resten af verden. Denne opfindelse er en vigtig teknologihistorisk milepæl, der i samspil med socialhistoriske processer har påvirket verden enormt.

Teknologihistorie er en underdisciplin af historiefaget, der beskæftiger sig med teknologiens udvikling og dens indflydelse på samfundet fra menneskets forhistorie til i dag. Faget omfatter flere faglige tilgange, der hver lægger sit særlige fokus forskellige steder: internalismen har et relativt isoleret fokus på de tekniske aspekter af teknologihistorien og underbetoner således den samfundsmæssige kontekst,[1] hvorimod eksternalismen maler "teknologihistorien med brede strøg" og fokuserer på "at fortælle om teknologiens samspil med brede samfundsmæssige, kulturelle og civilisatoriske udviklingstendenser."[2] Kontekstualismen prøver derimod at indtage en middelvej mellem de to andre positioner repræsenterer "en balancegang mellem tekniske detaljer og historiske omstændigheder."[3]

I HTX-sammenhænge spillede faget typisk sammen med fagene teknologi og samfundsfag, og derudover indgik filosofiske perspektiver ved teknologiens udvikling. Faget udfasedes imidlertid per 2017, hvorefter teknologihistorie som gymnasiefag indgik i det obligatoriske fag Idéhistorie.

En række emner inden for teknologihistorie er som følger:

Faget haves blandt andet på HTX, som et alternativ til historie.[bør uddybes]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Internalisme - DTU's historie". Arkiveret fra originalen 16. maj 2018. Hentet 16. maj 2018.
  2. ^ "Eksternalisme - DTU's historie". Arkiveret fra originalen 18. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
  3. ^ "Kontekstualisme - DTU's historie". Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 16. maj 2018.
Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.