Laurids Stistrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Laurids Stistrup
Født 1692 Rediger på Wikidata
Ullits, Danmark Rediger på Wikidata
Død 14. juli 1766 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Købmand Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Laurids Christensen Stistrup (født november 1692 i Ullits, død 14. juli 1766 i København) var en dansk legatstifter.

Han var søn af sognepræst, provst, magister Christen Christensen Stistrup (1651-1712, gift 1. gang 1677 med Appolonia Eskesdatter, 1631-1689, gift 1. gang 1662 med sognepræst i Ullits og Fovlum, provst Poul Christensen Ullits, 1626-1676) og Else Lauridsdatter Bhie (død 1730).

Som købmand i Hobro tjente han sig nogen formue, og da hans ægteskab med Christine Marie Sønderborg (død 1752) var barnløst, skænkede ægtefællerne ved fundats af 2. december 1748 størstedelen af deres midler, 7 bankaktier lydende på 500 rigsdaler, men hvis værdi dengang var 1000 rigsdaler stykket, til et legat til uddeling af Bibler blandt almuen i Kongeriget Danmark og den dansktalende del af Slesvig og bestemte samtidig et dem tilhørende hus i København til grundfond for et lignende legat for Norge. Da Stistrups hustru var død, flyttede han til København og vedblev her med stor selvfornægtelse at forøge sin formue: det norske legat blev kompletteret til 4 bankaktier; i 1755 skænkede han 600 Bibler og 1700 Ny Testamenter til almuen på Island; i 1765 gav han til kirkerne i Danmark og Norge så mange Bibler, Brochmanns postiller og salmebøger, som behøvedes til bibellæsning på de søndage, hvor der var messefald, og forskellige ældre andagtsbøger lod han optrykke og uddele i Danmark og på Færøerne. Stistrup døde i København 14. juli 1766. Hans stiftelse bestod endnu omkring år 1900.

Han er begravet på Helligåndskirkens kirkegård.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.