Linje 9A

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: A-bus.
Linje 9A ved Christiansborg Slotsplads.

Linje 9A er en buslinje i København mellem Glostrup st. og Refshaleøen. Linjen er en del af Movias A-busnet og er udliciteret til Umove, der driver den fra sit garageanlæg i Glostrup. Med ca. 7,6 mio. passagerer i 2018 er den en af de mest benyttede af Movias buslinjer.[1] Linjen betjener blandt andet Glostrup, Rødovre, Vanløse, Frederiksberg, Indre By og Christianshavn.

Linjen blev oprettet mellem Glostrup st. og Operaen på Holmen 24. marts 2013. Den erstattede dele af linje 13, 14, 15, 66, 85N og 123. Senere samme år blev den omlagt via Flintholm st. og i 2014 på Slotsholmen. I 2017 blev den omlagt på Holmen til Refshaleøen. I forbindelse med åbningen af metrostrækningen Cityringen bliver linjen omlagt 13. oktober 2019 via Frederiksberg Allé st. og Carlsberg st. til Valbyparken i stedet for linje 3A. Desuden skal den omlægges via Irmabyen i Rødovre. De hidtil betjente strækninger overgår til forskellige andre linjer, heriblandt linje 2A der omlægges til Refshaleøen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Den allerførste bus på den nye linje 9A ved Operaen. Linjen oprettedes samtidig med indførelsen af døgndrift og startede derfor ved ettiden om natten.
De to første år blev linje 9A hovedsageligt betjent af busser af typen Volvo B7RLE-60/8500.

Linje 9A blev oprettet 24. marts 2013 med en linjeføring fra Glostrup st. via Rødovre Centrum, Vanløse st. og Københavns Hovedbanegård til Operaen på Holmen. Mellem Glostrup og Vanløse erstattede den linje 13, der omlagdes, mellem Vanløse og Hovedbanegården linje 14 og 15, der omlagdes hhv. nedlagdes, og mellem Hovedbanegården og Operaen linje 66, der omlagdes. Desuden overtog den linje 66's ekstrakørsel mellem Hovedbanegården og Operaen i forbindelse med forestillingerne.

Der var på forhånd betydelige forventninger til den nye linje, der forventedes at få 7 mio. passagerer om året, svarende til 23.000 på en hverdag. Til sammenligning havde linje 1A 9,8 mio. passagerer i 2012 og linje 3A 5,7 mio.[2] Oprettelsen af den nye linje blev i øvrigt markeret i forvejen med en borgmesterstafet med borgmestrene fra Glostrup, Brøndby, Frederiksberg og Københavns Kommuner, der videregav stafetten, når bussen passerede kommunegrænserne.[3] Dagen efter oprettelsen, 25. marts, blev det markeret for almindelige mennesker med et arrangement ved Vanløse st. med deltagelse af en veteranbus fra Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.[4]

Samtidig med oprettelsen af linje 9A blev der også indført drift døgnet rundt på de fleste københavnske A-buslinjer med virkning fra natten mellem 23. og 24. marts. For linje 9A havde det den følge, at de første busser på linjen kom til at køre allerede ved ettiden om natten, hvor de fleste andre linjer først begynder driften om morgenen.[5][6] Desuden betød det nye tiltag, at linje 9A udover de ovennævnte daglinjer også erstattede natbuslinje 85N mellem Vesterport st. og Vanløse st. Derudover fik Holmen og områderne omkring Jyllingevej nu også betjening om natten.

20. oktober 2013 omlagdes linjen ad Apollovej og Grøndals Parkvej forbi Flintholm st. i stedet for at køre direkte ad Jernbane Allé. Omlægningen var planlagt allerede ved oprettelsen af linjen men måtte afvente en ombygning og udvidelse af busterminalen ved Flintholm st.[7]

I maj 2014 var København vært for Eurovision Song Contest 2014, der fandt sted på Refshaleøen, hvilket fik betydelige følger for linje 9A fra 5. til 10. maj. Normalt blev bustrafikken til Refshaleøen varetaget af linje 40 (nu linje 37) men med en-to afgange i timen ville den på ingen måde kunne håndtere de mange passagerer til og fra prøverne og konkurrencerne. I stedet afkortedes den til Amagerværket, mens linje 9A omlagdes og forlængedes fra Operaen til Refshaleøen, der i øvrigt var blevet omdøbt til Eurovision Island i perioden. I forbindelse med forskellige arrangementer indsattes desuden ekstrakørsel mellem Hovedbanegården og Refshaleøen. I modsætning til de ordinære busser, der kørte via Christians Brygge, foregik ekstrakørslen via Vindebrogade og kun med stop ved Christianshavn st. undervejs.

Operaen var dog stadig i funktion i perioden, og i forbindelse med forestillingerne blev der derfor arrangeret særskilt ekstrakørsel mellem Islands Brygge st. og Operaen. Denne ekstrakørsel var også skiltet som linje 9A, der ellers ikke normalt kommer i nærheden af Islands Brygge st.

14. december 2014 byttede linje 9A linjeføring på Slotsholmen med linje 66, så den i stedet for at køre ad Christians Brygge forbi Den Sorte Diamant kom til at køre ad Vindebrogade og Christiansborg Slotsplads.

9. april 2017 blev linje 9A omlagt fra den hidtidige endestation ved Operaen, så der i stedet fortsættes ligeud ad Danneskiold-Samsøe Allé og Refshalevej til en ny endestation på Refshaleøen. Refshaleøen var som nævnt ovenfor hidtil blevet betjent af linje 37, men den afkortedes i stedet til Amagerværket. Omlægningen betød desuden at Operaen ikke længere havde bus til døren, så her må passagererne i stedet benyttes linje 9A's stoppested på Danneskiold-Samsøe Allé eller havnebus. Ved forestillinger i Operaen kører der dog stadig ekstra busser mellem Hovedbanegården og Operaen.

Fra 2015 er linje 9A gentagne gange blevet omlagt på grund af arbejder på forskellige dele af Gammel Kongevej. Det har typisk medført ensretninger af gaden, så busser den modsatte vej har måttet køre ad Vesterbrogade og Frederiksberg Allé i stedet. Fra 4. marts 2019 er Peter Bangs Vej imidlertid også berørt, så busser mod Glostrup st. i over et år må køre ad Finsensvej i stedet.

Fremtid[redigér | redigér wikikode]

Metroselskabet planlægger at åbne metrostrækningen Cityringen 29. september 2019. Det vil blandt andet berøre linje 9A, der vil få berøring med Cityringen ved blandt andet Hovedbanegården og den kommende Gammel Strand Station. Mange andre linjer bliver også berørt, så derfor ændrer Movia det københavnske busnet 13. oktober 2019 til det, de kalder for Nyt Bynet.[8] Grundlaget for ændringerne blev skabt i forbindelse med udarbejdelse af Trafikplan 2016, der blev godkendt af Movias bestyrelse 23. februar 2017.[9] Planerne blev efterfølgende mere konkrete med præsentationen af Nyt Bynet i januar 2018 med enkelte efterfølgende ændringer.[10][11]

I Nyt Bynet kommer linje 9A til at køre hidtil fra Glostrup st. ad Roskildevej men omlægges forbi byudviklingsområdet Irmabyen ad Korsdalsvej - Rødovre Parkvej - Rødovrevej til Jyllingevej, hvorfra der fortsættes som nu til Gammel Kongevej. Herfra omlægges linjen ad den hidtil busløse Madvigs Allé forbi den nye Frederiksberg Allé Station og ad Vesterfælledvej til Carlsberg st., hvorfra der fortsættes ad Enghavevej til Mozarts Plads og Valbyparken som erstatning for linje 3A der nedlægges. Betjeningen af Holmen overtages af linje 2A, der omlægges til Refshaleøen. De dele af Tårnvej og Jyllingevej, som linje 9A ikke længere vil betjene, bliver overtaget af linje 132 der omlægges. På den indre del af Gammel Kongevej og over Slotsholmen erstattes line 9A af linje 31 og i et vist omfang også af linje 26 og 37, der begge omlægges.[10][11]

Linjeføring[redigér | redigér wikikode]

Linje 9A i 2017.

Linje 9A kører mellem Glostrup st. og Operaen på Holmen. I Glostrup har linjen endestation i en busterminal mellem stationen og Glostrup Shoppingcenter. Herfra køres ad Banegårdsvej og Hovedvejen, der efter at have passeret under Motorring 3 og over Vestvolden bliver til Roskildevej. Der drejes op ad Tårnvej, hvor linjen kommer forbi Rødovre Centrum, hvor hver anden bus har endestation i aftentimerne. Efterfølgende passeres mellem Rødovre Rådhus og kvarteret Carlsros langhus. Linjen fortsætter ad Tårnvej og Jyllingevej forbi Jyllingevej st. til Jernbane Allé, som der fortsættes ad til Vanløse st. Herfra fortsættes ad Vanløse Allé, Apollovej og Grøndals Parkvej til Flintholm st. Her er der anlagt en busterminal med en øperron langs vejen, hvilket betyder at busser mod Operaen må dreje ind i terminalen og derefter ud på vejen igen, mens dem mod Glostrup kan blive ude på vejen.

Efter Flintholm st. fortsættes ad Grøndals Parkvej og Sønderjyllands Allé, før det går ligeud ind mod byen ad Peter Bangs Vej forbi Peter Bangs Vej st., pladsen Sløjfen og Diakonissestiftelsen. Ved krydset med Nordre Fasanvej skifter gadenavnet til Smallegade, der bringer linjen videre til Frederiksberg Rådhus. Herefter går det videre ind ad Gammel Kongevej, der efter et knæk ved Det Ny Teater bringer linjen forbi Sankt Jørgens Sø med Tycho Brahe Planetarium. Med Ved Vesterport går det forbi Vesterport st. og med Hammerichsgade forbi Radisson Blu Royal Hotel til Bernstorffsgade mellem Hovedbanegården og Tivoli. Ved Hovedbanegården er der også en busterminal udformet som øperron, men her er det busserne mod Glostrup, der må dreje ind og ud.

Fra Bernstorffsgade fortsættes ad Tietgensgade forbi Ny Carlsberg Glyptotek og Stormgade forbi Nationalmuseet. Stormbroen bringer linjen videre til Slotsholmen, hvor der køres ad Vindebrogade forbi Thorvaldsens Museum, Christiansborg Slotsplads forbi Christiansborg og Børsgade forbi Børsen. Herefter går det over Knippelsbro til Christianshavn og Torvegade forbi Udenrigsministeriet til Christianshavns Torv med Christianshavn st. Linjen drejer op ad Prinsessegade forbi Vor Frelsers Kirke og Christiania, før den med Værftsbroen kommer til Holmen og Danneskiold-Samsøes Allé. Til sidst går det så det sidste stykke ad Kongebrovej og Refshalevej til endestationen på Refshaleøen.

Fakta[redigér | redigér wikikode]

Ekstrakørsel ved Eurovision Song Contest 2014.
Ekstrakørsel fra Islands Brygge st. til Operaen i 2014.
 • Linjeføring
  • Glostrup st. - Banegårdsvej - Hovedvejen - Roskildevej - Tårnvej - Jyllingevej - Jernbane Allé - Vanløse Alle - Apollovej - Grøndals Parkvej - Flintholm st. - Grøndals Parkvej - Finsensvej - Sønderjyllands Allé - Peter Bangs Vej - Smallegade - Gammel Kongevej - Hammerichsgade - Bernstorffsgade - Hovedbanegården - Tietgensgade - Stormgade - Stormbroen - Vindebrogade - Christiansborg Slotsplads - Børsgade - Knippelsbro - Torvegade - Christianshavns Torv - Prinsessegade - Værftsbroen - Danneskiold-Samsøes Allé - Kongebrovej - Refshalevej - Refshaleøen
 • Overordnede linjevarianter
  • Glostrup st. - Refshaleøen
  • Rødovre Centrum - Refshaleøen (kun aften)
  • Jyllingevej/Ålekistevej - Refshaleøen (kun nat)
  • Hovedbanegården - Operaen (ekstrakørsel til og fra forestillinger i Operaen)
 • Vigtige knudepunkter
  • Glostrup st., Roskildevej/Tårnvej, Rødovre Centrum, Jyllingevej st., Vanløse st., Flintholm st., Peter Bangs Vej st., Søndre Fasanvej, Frederiksberg Rådhus, H.C. Ørsteds Vej, Vesterport st., Hovedbanegården, Christianshavn st., Prinsessegade ved Christiania, Refshaleøen.
 • Materiel (eksklusive ekstrakørsel)
  • 40 VDL Citea LLE 120, garageret hos Umove, Glostrup (fælles med linje 3A).[12]
Entreprenør
Fra Entreprenør, anlæg
24-03-2013 Arriva Skandinavien A/S, Ejby
13-12-2015 Umove, Glostrup[13]
År 2015 2016 2017 2018
Passagertal[1] 6.671.329 6.582.987 7.197.072 7.572.268

Kronologisk oversigt[redigér | redigér wikikode]

Nedenfor er der gjort rede for permanente og længerevarende midlertidige ændringer. Der er set bort fra ændringer af få dages varighed og de til tider temmelig omfattende ændringer ved sportsbegivenheder, demonstrationer, statsbesøg og lignende. For linje 9A er det typisk Christiansborg Slotsplads, der bliver berørt ved sådanne lejligheder, så den må en tur om ad Langebro og Amager Boulevard i stedet.

Rutehistorik
Dato/periode Ændring
24-03-2013 Linje 9A oprettes ad følgende rute:
Glostrup st. - Banegårdsvej - Hovedvejen - Roskildevej - Tårnvej - Jyllingevej - Jernbane Allé - Finsensvej - Sønderjyllands Allé - Peter Bangs Vej - Smallegade - Gammel Kongevej - Hammerichsgade - Bernstorffsgade - Hovedbanegården - Kalvebod Brygge - Christians Brygge - Slotsholmsgade - Børsgade - Knippelsbro - Torvegade - Christianshavns Torv - Prinsessegade - Danneskiold-Samsøes Allé - Fabriksmestervej - Operaen.
Linjen får natdrift fra starten, så der køres døgnet rundt hele ugen, idet der dog kun køres hver time mellem Glostrup st. og Jyllingevej/Ålekistevej om natten. I aftentimerne betjenes Glostrup st. - Rødovre Centrum kun af hveranden afgang. Endestation ved Rødovre Centrum er på Tårnvej, idet busserne fortsætter uden passagerer ad Tårnvej - Rødager Alle for at vende i rundkørslen ved Brandholms Allé.
Linjen erstatter dele af linje 15, der nedlægges, dele af linje 13, 14 og 66, der omlægges og dele af linje 123, der afkortes fra Ålholm Plads til Glostrup st. Linjen kører fra starten hele døgnet og erstatter derved desuden dele af linje 85N, der nedlægges.[7][14]
24-03-2013 - 12-05-2013 Omlægges i retning mod Glostrup st. ad Dalgas Boulevard - Finsensvej i stedet for Peter Bangs Vej - Sønderjyllands Alle. Omlægningen skyldes vejarbejde.
24-03-2013 - 29-04-2013 Omlægges i begge retninger ad fra Bernstorffsgade ad Polititorvet - Puggårdsgade - Hambrosgade til Kalvebod Brygge. Omlægningen skyldes fjernvarmearbejde i Bernstorffsgade.
20-10-2013 Omlægges i begge retninger fra Jernbane Alle ad Vanløse Alle - Apollovej - Grøndals Parkvej - Flintholm st. - Grøndals Parkvej til Finsensvej.[15]
21-10-2013 - 21-12-2013 Afkortes fra Operaen til stoppestedet Fabriksmestervej i tidsrummet kl. 6.30-15.00. Afkortningen skyldes broarbejde.
05-05-2014 - 10-05-2014 I forbindelse med afholdelsen af Eurovision Song Contest 2014 på Refshaleøen omlægges linjen, så der i stedet for at køres til Operaen køres ad Danneskiolds Samsøes Alle - Kongebrovej - Refshalevej til en endestation på Refshaleøen.
I forbindelse med forskellige arrangementer indsættes desuden ekstrakørsel mellem Hovedbanegården og Refshaleøen. Ekstrakørslen har linjeføringen Hovedbanegården - Bernstorffsgade - Tietgensgade - Stormgade - Vindebrogade - Christiansborg Slotsplads - Børsgade - Knippelsbro - Torvegade - Christianshavns Torv - Prinsessegade - Danneskiold-Samsøes Allé - Kongebrovej - Refshalevej - Refshaleøen. Undervejs standses kun ved Christianshavn st.[16][17]
I forbindelse med forestillinger i Operaen arrangeres særskilt ekstrakørsel til og fra dem mellem Islands Brygge st. og Operaen i perioden. Denne ekstrakørslen har linjeføringen Islands Brygge st. - Njalsgade - Amagerfælledvej - Torvegade - Prinsessegade - Danneskiold-Samsøes Allé - Fabriksmestervej - Operaen.[18]
14-12-2014 Der byttes linjeføring på Slotsholmen med linje 66, så der fremover køres ad Tietgensgade - Stormgade - Vindebrogade - Christiansborg Slotsplads i begge retninger.[19]
21-09-2015 - 30-11-2015 Omlægges i retning mod Glostrup st. ad Vesterbrogade - Frederiksberg Allé - Alhambravej. Omlægningen skyldes fjernvarmearbejde på Gammel Kongevej mellem Værnedamsvej og Schønbergsgade.
12. oktober - 23. oktober 2015 omlægges linjen i retning mod Glostrup st. ad Vesterbrogade - Frederiksberg Allé - Allégade og mod Operaen ad Allégade - Frederiksberg Allé - Alhambravej.[20]
04-07-2016 - 06-08-2016 Omlægges i retning mod Glostrup st. ad Alhambravej - Frederiksberg Allé - Allegade. Omlægningen skyldes asfaltarbejde på Gammel Kongevej med deraf følgende ensretning mellem H.C. Ørsteds Vej og Falkoner Allé.[21]
09-04-2017 Omlægges på Holmen så der i stedet for at køres til Operaen køres ad Danneskiold-Samsøe Allé - Refshalevej til ny endestation på Refshaleøen.[22][23]
Ved forestillinger i Operaen køres der ekstrabusser fra Hovedbanegården til Operaen, kun med stop ved Christianshavn st. undervejs. Der kører to busser til Operaen før forestillingerne og retur efter forestillingerne.[24][23]
31-07-2017 - 11-10-2017 Omlægges i begge retninger mellem Flintholm st. og Vanløse st. ad Grøndals Parkvej - Jernbane Allé. Omlægningen skyldes lukning af Vanløse Allé og etablering af indkøbscentret Kronen.[23]
09-12-2018 Sidst på aftenen mandag-lørdag kører tre afgange til og fra Operaen i stedet for Refshaleøen.[25]
01-02-2018 - 11-05-2018 Omlægges i retning mod Refshaleøen ad Allégade - Frederiksberg Allé - Alhambravej. Omlægningen skyldes vejarbejde på Gammel Kongevej.[26]
22-05-2007 - 20-07-2018 Omlægges i retning mod Refshaleøen ad Alhambravej - Frederiksberg Allé - Vesterbrogade. Omlægningen skyldes vejarbejde på Gammel Kongevej.[27]
04-03-2019 - 15-05-2020 Omlægges i retning mod Glostrup st. ad Nordre Fasanvej - Finsensvej til Jernbane Allé. Omlægningen skyldes vejarbejde.[28]
10-03-2019 - 26-06-2019 Omlægges i retning mod Refshaleøen ad Alhambravej - Frederiksberg Allé - Vesterbrogade. Omlægningen skyldes vejarbejde på Gammel Kongevej med deraf følgende ensretning.[28]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 • Køreplaner, trafikkort og løbende meddelelser om omlægninger fra Movia.
 • Løbende oversigter over linjeændringer i Busfronten, medlemsblad for foreningen Busfronten.

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b Opregnede og budgetterede passagertal, regneark tilgængeligt på Statistik og nøgletal, Moviatrafik.dk. Sidst kontrolleret 20. februar 2019.
 2. ^ Ny A-bus på gaden, pressemeddelelse fra Movia, 20. marts 2013. fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 10. april 2015)
 3. ^ Årsberetning 2013, s. 12, Movia.  (Website ikke længere tilgængelig)
 4. ^ Farvel til linie 15 - goddag til linie 9A, Busfronten 249/2013, s. 3-4.
 5. ^ København: A-busserne skal køre om natten, Myldretid.dk, 19. juni 2012.
 6. ^ Køreplanskift 24. marts 2013, moviatrafik.dk fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 13. marts 2013)
 7. ^ a b Linjeændringer 24.3.2013 af Jesper Kiby Denborg og Thomas de Laine. Busfronten 248/2013, s. 9-13.
 8. ^ Busserne lægges om til Nyt Bynet 13. oktober, pressemeddelelse fra Movia, 28. juni 2019.
 9. ^ Trafikplan 2016 er vedtaget, Movia.
 10. ^ a b Nyt Bynet, Movia. Besøgt 10. januar 2017.
 11. ^ a b Fuldt forslag til Bynet 2019 af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 8. januar 2018.
 12. ^ Glostrup, garagefakta på Myldretid.dk, 20. februar 2019.
 13. ^ Garage- og entreprenørændringer 13.12.2015 af flere forfattere. Busfronten 271/2016, s. 8-10.
 14. ^ Linjeændringer før 30.6.2013 af Jesper Kiby Denborg, Thomas de Laine m.fl. Busfronten 251/2013, s. 3-7.
 15. ^ Linje/driftsændringer 20.10.2013 af Jesper Kiby Denborg, Thomas de Laine m.fl. Busfronten 253/2013, s. 6.
 16. ^ Tag bus, tog og metro til Eurovision Song Contest fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 14. april 2014)
 17. ^ Sådan kommer du til og fra B & W Hallerne på Refshaleøen, Wonderful Copenhagen fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 15. april 2014)
 18. ^ 9A Islands Brygge - Operaen, særkøreplan 5.-10. maj 2014, Movia.  (Website ikke længere tilgængelig)
 19. ^ Linje/driftsændringer 14.12.2014 af Jesper Kiby Denborg, Thomas de Laine m.fl. Busfronten 263/2015, s. 3-8.
 20. ^ Fjernvarmearbejde Gammel Kongevej, Movia. fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 27. september 2015)
 21. ^ Linje 9A, Din Offentlige Transport. fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 23. juni 2016)
 22. ^ Køreplanskift 9. april, Din Offentlige Transport fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 25. marts 2017)
 23. ^ a b c Linjeændringer før 6.8.2017 af Jesper Kiby m.fl. Busfronten 282/2017, s. 3-6.
 24. ^ Ekstrakørsel i april til forestillinger i Operaen på linje 9A, Din Offentlige Transport fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 10. april 2017)
 25. ^ Køreplanskift 9. december 2018, Din Offentlige Transport. Besøgt 27. november 2018.
 26. ^ Linjeændringer før 25.3.2018 af Søren Agerskov, Jesper Kiby, Thomas de Laine m.fl. Busfronten 286/2018, s. 2.
 27. ^ Linjeændringer i perioden 25.3-12.8.2018 af Søren Agerskov, Jesper Kiby, Thomas de Laine m.fl. Busfronten 286/2018, s. 6.
 28. ^ a b Køreplan for linje 9A, Din Offentlige Transport fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 20. marts 2019)