Linje 6A

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler buslinje 6A i København. For linjen med samme nummer i Aarhus, se A-bus (Aarhus).
Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: A-bus.
Linje 6A ved Sølvtorvet.

Linje 6A er en buslinje i København mellem Buddinge st. og Nørreport station. Linjen er en del af Movias A-busnet og er udliciteret til Arriva, der driver linjen fra sit garageanlæg i Gladsaxe. Med ca. 9,9 mio. passagerer i 2018 er den en af de mest benyttede af Movias buslinjer.[1] Linjen betjener blandt andet Søborg, Emdrup, Nørrebro og Indre By.

Linje 6A blev oprettet mellem Emdrup Torv og Rødovrehallen 25. maj 2003. Den erstattede dele af linje 10, 28 og 550S. I 2010 blev den omlagt i Indre By, så den kom til at køre via Rådhuspladsen i stedet for ad Nørregade. I 2012 blev den forlænget fra Emdrup Torv til Buddinge st.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Linje 6A på Rådhusstræde i 2010. Efterfølgende er linjen omlagt og bussen skiftet ud.
Linje 6A måtte en omvej forbi Tycho Brahe Planetarium nogle måneder i 2014, mens Vesterbrogade var ensrettet.

Linje 6A blev oprettet sammen med linje 1A 25. maj 2003 som den tredje og fjerde linje i det nye A-busnet, der etableredes i 2002-2003. Baggrunden for etableringen var anlægget af metroen, der medførte store påvirkninger af det københavnske busnet. I den forbindelse valgte man at nytænke nettet med seks grundlæggende stambuslinjer med direkte linjeføringer og hyppig drift suppleret af et antal andre linjer. I de første planer fra 2000 var en de seks foreslåede stambuslinjer en linje med arbejdsnummeret S2 fra Emdrup Torv via Tagensvej, Nørregade, Københavns Hovedbanegård og Roskildevej til Rødovre st. Linjen ville erstatte linje 10 på Tagensvej, linje 28 og 550S ad Roskildevej og dele af linje 1 til Rødovre st., linje 5 ad Nørregade og linje 6 ad Vesterbrogade.

Ved den faktiske etablering af linjen som linje 6A tre år efter var der sket et par ændringer i forhold til de første planer. Ved Hovedbanegården havde det været tanken at køre ad Tietgensbroen - Abel Cathrines Gade - Gasværksvej som linje 550S, men det blev droppet til fordel for kørsel via Rådhuspladsen. I Rødovre var endestationen ved Rødovre st. desuden blevet flyttet til Rødovrehallen med kørsel ad linje 550S's hidtidige rute dertil. Ved oprettelsen af linje 6A nedlagdes linje 6, 28 og 550S, mens linje 10 blev afkortet. Desuden nedlagdes linje 16, der havde overtaget den i mellemtiden nedlagte linje 5's kørsel ad Nørregade.

Linje 6A var dog knap nok blevet oprettet, før det daværende Hovedstadens Udviklingsråd begyndte at gøre sig tanker i Trafikplan 2003 om udvidelser af A-busnettet i årene efter 2005. For linje 6A ville det betyde forlængelser fra Emdrup Torv ad Søborg Hovedgade til Buddinge st. og fra Rødovrehallen ad Roskildevej til Glostrup st. Tanken var at linjen derved ville få forbindelse til S-busserneRing 3 og på sigt den planlagte letbane der.[2] Letbanen lod dog vente på sig, og linje 6A kom aldrig til Glostrup. Til gengæld kom linjen for en kort stund til Buddinge st., da den forlængede dertil via Vangede st. og Kildebakke st. fra 28. juni til 10. august 2008, mens der arbejdedes på Hareskovbanen. Først 21. oktober 2012 forlængedes linje 6A permanent på hver anden afgang fra Emdrup Torv ad Søborg Hovedgade til Buddinge st.

Fra starten i 2003 blev linje 6A betjent af 12 m-busser af typen Volvo B12BLE-59/Aabenraa, men en enkelt af disse skilte sig dog noget ud fra mængden. Det var Connex Danmark nr. 6323, senere kendt som Arriva Danmark nr. 1659, der var dekoreret med børnetegninger på begge sider.[3] Initiativet til det var taget af Volvo Danmark for at formidle budskabet om, at man skal passe på børnene i trafikken. Tegningerne var lavet af klassen 2B fra Trongårdsskolen i Lyngby med hjælp fra kunstneren Nille Abel.[4]

13. juni 2010 omlagdes linjen i Indre By, så den i stedet for at køre ad Nørregade og Vandkunsten hhv. Stormgade kom til at køre ad Nørre Voldgade og Vester Voldgade mellem Nørreport st. og Rådhuspladsen. Ændringen betød, at man året efter kunne skifte de traditionelle 12 m-busser ud med større 13,7 m-busser, der ikke havde været plads til i Indre Bys smalle gader. Til gengæld var den nye rute ikke helt stabil, for byggeriet af metroens Cityringen med station på Rådhuspladsen medførte et par omlægninger ad Jarmers Plads og H.C. Andersens Boulevard. Også ved Nørreport st. måtte passagererne findes sig i skiftende ændringer af køreveje og stoppesteder, mens stationen der blev renoveret fra slutningen af 2011 og tre år frem.

24. august 2013 indførtes der drift døgnet rundt på de fleste københavnske A-buslinjer, heriblandt linje 6A. Herved erstattede linjen dele af natbuslinje 83N til Rødovre og 84N til Buddinge, der nedlagdes, og dele af linje 93N på Roskildevej og 96N på Tagensvej, der omlagdes.

19. september 2014 blev Københavns første bus rapid transit, Den kvikke vej, indviet mellem Nørreport st. og Ryparken st. med højklassede stoppesteder og busbaner i gademidten mellem Fredensbro og Haraldsgade. Som navnet antyder er tanken, at busserne skal kunne komme hurtigere frem ved hjælp af busbanerne, ikke mindst på stykket hvor de ligger i gademidte og er fysisk adskilte fra de øvrige vejbaner. Langs dette stykke og flere andre steder har stoppestederne desuden fået en højere standard med karakter af perroner. Linje 6A benytter Den kvikke vej mellem Nørreport st. og Fredrik Bajers Plads.

Fra sommeren 2017 betød fjernvarmearbejde i Jernbanegade, at linje 6A blev omlagt ad H.C. Andersens Boulevard og Vesterbrogade.[5]

Fremtid[redigér | redigér wikikode]

Metroselskabet planlægger at åbne metrostrækningen Cityringen 29. september 2019. Det vil blandt andet berøre linje 6A, der kommer til at møde Cityringen flere steder, blandt andet ved de kommende Skjolds Plads og Rådhuspladsen Stationer. Mange andre linjer bliver også berørt, så derfor ændrer Movia det københavnske busnet 13. oktober 2019 til det, de kalder for Nyt Bynet.[6] Grundlaget for ændringerne blev skabt i forbindelse med udarbejdelse af Trafikplan 2016, der blev godkendt af Movias bestyrelse 23. februar 2017.[7] Planerne blev efterfølgende mere konkrete med præsentationen af Nyt Bynet i januar 2018 med enkelte efterfølgende ændringer.[8][9]

I Nyt Bynet bliver linje 6A afkortet, så den kun kommer til at køre mellem Buddinge st. og Nørreport st. Til gengæld er der så lagt vægt på højklasset betjening af Tagensvej og forbindelsen med Rigshospitalet. Strækningen mellem Hovedbanegården og Rødovre overgår til en ny linje 7A men med en omlægning ad Frederiksberg Allé forbi den nye Frederiksberg Allé Station. Mellem Nørreport st. og Hovedbanegården henvises passagererne til tog og linje 5C.[8][9] I de første planer fra 2016 var det i øvrigt tanken at flytte endestationen i Rødovre fra Rødovrehallen til Rødovre Centrum, men det blev senere droppet.[10][11]

Linjeføring[redigér | redigér wikikode]

Linje 6A's linjeføring mellem Buddinge st. og Nørreport st.

Linje 6A kører mellem Buddinge st. og Rødovrehallen. Ved Buddinge st. har linjen endestation i en busterminal, hvorfra der køres ad Buddingevej til en større rundkørsel, som der drejes rundt igennem til Søborg Hovedgade. Ad denne kommer linjen kort efter forbi Gladsaxe Rådhus og senere Søborg Torv, før den kommer til Frederiksborgvej. Med denne kommer linjen til Emdrup Torv, hvor omkring halvdelen af busserne har endestation. Herefter går det videre til Bispebjerg Torv mellem Grundtvigs Kirke og Bispebjerg Kirkegård. Herfra går det videre ind mod byen ad den flere kilometer lange Tagensvej forbi Bispebjerg st. og hospitals- og uddannelsesinstitutioner ved Universitetsparken. Ved Fredrik Bajers Plads kommer linje 6A ind på Den kvikke vej med busbaner i gademidte og tilhørende stoppesteder her og ved Blegdamsvej. Undervejs passerer bussen mellem Rigshospitalet og Panum Instituttet, før Sortedams Sø passeres på Fredensbro.

Efter Fredensbro deler de to køreretninger sig for en kort stund, idet der mod Rødovrehallen køres ad Sølvgade og modsat ad Webersgade. De to retninger forenes igen ved Sølvtorvet, og der fortsættes frem til Georg Brandes Plads ved Statens Museum for Kunst, hvor der drejes ned ad Øster Voldgade langs Botanisk Have. Linjen kommer nu til Nørreport st., en af Danmarks største stationer og dermed et stort knudepunkt. For linje 6A er den desuden endestation for ruten, der kun kører mellem her og Emdrup Torv.

Fakta[redigér | redigér wikikode]

Naturgasbus som forsøg på Vesterbrogade.
 • Linjeføring
  • Buddinge st. - Buddingevej - Søborg Hovedgade - Frederiksborgvej - Emdrup Torv – Frederiksborgvej – Bispebjerg Torv – Tagensvej – Fredensgade – Fredensbro – > Sølvgade >(/< Webersgade <) - Sølvgade – Øster Voldgade – Nørre Voldgade - Nørreport st.
 • Overordnede linjevarianter
  • Buddinge st. - Nørreport st.
  • Emdrup Torv – Nørreport st.
 • Vigtige knudepunkter
  • Buddinge st., Emdrup Torv, Tuborgvej, Bispebjerg st., Haraldsgade, Fredrik Bajers Plads, Blegdamsvej, Nørreport st.
 • Materiel[12]
  • 31 13,7 m-busser af typen Scania CK280UB/Slupsk
  • 3 naturgasbusser af typen MAN NL313 CNG
Entreprenør
Fra Entreprenør, anlæg
25-05-2005 Connex A/S, Gladsaxe
01-05-2006 Veolia Transport Danmark A/S, Gladsaxe
01-09-2007 Arriva Skandinavien A/S, Gladsaxe
16-03-2008 Arriva Skandinavien A/S, Ryvang
28-03-2010 Arriva Skandinavien A/S, Gladsaxe
År 2015 2016 2017 2018
Passagertal[1] 11.392.440 11.123.262 10.440.447 9.915.034

Kronologisk oversigt[redigér | redigér wikikode]

Nedenfor er der gjort rede for permanente og længerevarende midlertidige ændringer. Der er set bort fra ændringer af få dages varighed og de til tider temmelig omfattende ændringer ved sportsbegivenheder, demonstrationer, statsbesøg og lignende.

Rutehistorik
Dato/periode Ændring
25-05-2003 Linje 6A oprettes ad følgende rute:
Emdrup Torv – Frederiksborgvej – Bispebjerg Torv – Tagensvej – Fredensgade – Fredensbro – Sølvgade – Øster Voldgade – Nørre Voldgade – Nørregade – Gammeltorv – Nytorv – Rådhusstræde – > Vandkunsten > Løngangsstræde >(/< Frederiksholms Kanal < Stormgade <) – Vester Voldgade – Rådhuspladsen – Jernbanegade – Ved Vesterport – Hammerichsgade – Vesterbrogade – Hovedbanegården – Vesterbrogade – Roskildevej – Tårnvej – Rødovre Parkvej – Rødovrehallen.
Linjen erstatter dele af linje 28 og 550S, der nedlægges, og dele af linje 10, der afkortes.[13][14]
10-06-2003 - 24-08-2003 Omlægges i retning mod Rødovrehallen ad Frederiksberg Alle - Platanvej som følge af ombygning af Vesterbrogade.[15]
24-08-2003 - 21-10-2003 Omlægges i retning mod Rødovrehallen ad Reventlowsgade - Istedgade - Vester Fælledvej som følge af den fortsatte ombygning af Vesterbrogade.[14][16]
16-02-2004 - 23-05-2004 Omlægges ad Vester Voldgade – Jarmers Plads – Nørre Voldgade pga. vejarbejde ved Gammeltorv og Nytorv.[17]
23-10-2005 I morgenmyldretiden kører hver anden tur fremover kun Emdrup Torv - Nørreport st. i begge retninger. Med ændringen forstærkes driften på delen mod Emdrup Torv på bekostning af delen mod Rødovrehallen, idet førstnævnte har væsentligt flere passagerer.[18]
28-06-2008 – 10-08-2008 En del ture forlænges fra Emdrup Torv ad Frederiksborgvej - Vangedevej - Vangede st. - Kildebakkegårds Allé - Hagavej - Kildebakke st. - Solnavej - Kildebakken - Buddingevej → Klausdalsbrovej > til Buddinge st. pga. omfattende sporarbejde på Hareskovbanen. Undervejs stoppes ved stationerne og andre udvalgte stoppesteder.[19][20][21]
13-06-2010 Omlægges fra Nørreport st. ad Nørre Voldgade – Jarmers Plads – Vester Voldgade – Rådhuspladsen. Ruten ad Nørregade og Vandkunsten/Stormgade betjenes fremover af linje 14.[22]
23-10-2011 Linjen opgraderes fra 12- til 13,7 meter-busser.[23]
02-11-2011 - 20-07-2012 Omlægges i retning mod Emdrup Torv fra Rådhuspladsen ad H.C. Andersens Boulevard – Jarmers Plads til Nørre Voldgade.
15-10-2012 - 16-11-2012 Omlægges i retning mod Rødovrehallen fra Rådhuspladsen ad H.C. Andersens Boulevard - Vesterbrogade. Omlægningen skyldes vejarbejde i Jernbanegade.
21-10-2012 Forlænges på hver anden afgang fra Emdrup Torv ad Frederiksborgvej - Søborg Hovedgade - Buddingevej til Buddinge st. Forlængelsen erstatter linje 42, der omlægges, og line 43, der nedlægges.[24]
24-03-2013 Der indføres natdrift, så der fremover køres hele døgnet hele ugen, idet der dog kun køres hver time mellem Emdrup Torv og Buddinge st. Natdriften erstatter dele af linje 83N og 84N, der nedlægges, og dele af linje 93N og 96N, der omlægges.
Reduceret drift i dagtimerne mandag-fredag mellem Nørreport st. og Rødovrehallen som følge af oprettelsen af linje 9A.[25]
13-05-2014 - 19-09-2014 Omlægges i retning mod Rødovrehallen ad Ved Vesterport - Gammel Kongevej - Bagerstræde - Vesterbrogade. Omlægningen skyldes ensretning af Vesterbrogade.
19-09-2014 Mellem Fredensbro og Frederik Bajers Plads benytter linjen fremover en ny bus rapid transit, Den kvikke vej, med højklassede busbaner og stoppesteder i gademidte.[26][27]
23-04-2017 - ca. 21-12-2017 Omlægges ad Buddingevej - Klausdalsbrovej til Buddinge st. og retur ad Klausdalsbrovej - Buddinge hovedgade. Omlægningen skyldes ombygning af busterminalen ved Buddinge st.[5]
24-04-2017 - 12-10-2017 Omlægges i retning mod Rødovrehallen ad Reventlowsgade - Istedgade - Enghave Plads - Lyrskovgade - Vesterfælledvej. Omlægningen skyldes vejarbejde på Vesterbrogade.[5][28]
04-07-2017 Omlægges i retning mod Buddinge st. ad Vesterbrogade - H.C. Andersens Boulevard - Jarmers Plads. Omlægningen skyldes fjernvarmearbejde og ensretning af Jernbanegade. Omlægningen udvides 28. august, så der i retning mod Rødovrehallen køres ad Studiestræde - H.C. Andersens Boulevard - Vesterbrogade.[5]
12-10-2017 - ca. 29-01-2017 Omlægges i retning mod Rødovrehallen ad Frederiksberg Allé - Pile Allé. Omlægningen skyldes vejarbejde på Vesterbrogade.[29]
02-07-2018 - 20-11-2018 Omlægges i retning mod Buddinge st. ad Dalgas Boulevard - Peter Bangs Vej - Søndre Fasanvej. Omlægningen skyldes fjernvarmearbejde og ensretning af Roskildevej.[30]
13-10-2019 Linjen er blevet afkortet til Nørreport st. Resten af ruten er erstattet af den nye 7A.[31]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b Opregnede og budgetterede passagertal, regneark tilgængeligt på Statistik og nøgletal, Moviatrafik.dk. Sidst kontrolleret 20. februar 2019.
 2. ^ Trafikplan 2003, s. 52-53, Hovedstadens Udviklingsråd, 2003. ISBN 87-7971-090-5
 3. ^ Billeder af Connex 6323 på Myldretid.dk. Sidst kontrolleret 19. oktober 2015.
 4. ^ Børnebus på 6A af Hans Trier. HT-nyt 6-7/2003, s. 11.
 5. ^ a b c d Linjeændringer før 6.8.2017 af Jesper Kiby m.fl. Busfronten 282/2017, s. 3-6.
 6. ^ Busserne lægges om til Nyt Bynet 13. oktober, pressemeddelelse fra Movia, 28. juni 2019.
 7. ^ Trafikplan 2016 er vedtaget, Movia.
 8. ^ a b Nyt Bynet, Movia. Besøgt 10. januar 2017.
 9. ^ a b Fuldt forslag til Bynet 2019 af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 8. januar 2018.
 10. ^ Trafikplan 2016, s. 21-27, 91. Movia, januar 2017.
 11. ^ Bynet-2019 - forslag til strategisk busnet – Københavns Kommune, Movia, 19. september 2016.
 12. ^ Gladsaxe, garagefakta på Myldretid.dk, besøgt 20. februar 2019.
 13. ^ Linieændringer maj 2003 af Thomas de Laine. Busfronten 167/2003, s. 17-18.
 14. ^ a b HUR linjeændringer af Jesper Kiby Denborg og Thomas de Laine. Busfronten 173/2003, s. 4-7.
 15. ^ Linieændringer i city fra 10.6.03 af Jesper Kiby Denborg. Busfronten 170/2003, s. 8.
 16. ^ Øvrige HUR Trafik linje- og entreprenørændringer, Busfronten 174/2003, s. 6-7.
 17. ^ HUR Trafik linjeændringer, Busfronten 179/2015, s. 3-10.
 18. ^ Linjeændringer 23.10.2005 af Thomas de Laine. Busfronten 189/2005, s. 3.
 19. ^ Linjeændringer pga. sporombygning på Farumbanen af Jesper Kiby Denborg og Thomas de Laine. Busfronten 210/2008, s. 10.
 20. ^ Linjeændringer (ca.) 29.6.2008 i område Hovedstaden, Busfronten 211/2008. s. 6-8.
 21. ^ Øvrige linjeændringer i område Hovedstaden af Jesper Kiby Denborg og Thomas de Laine. Busfronten 212/2008, s. 10.
 22. ^ Linjeændringer i område Hovedstaden af Dennis Holm Petersen, Jesper Kiby Denborg m.fl. Busfronten 227/2010, s. 3-6.
 23. ^ Mere om Movias udbud A8, Myldretid.dk, opdateret 20. oktober 2010.
 24. ^ Linjeændringer 21.10.2012 af Jesper Kiby Denborg, Thomas de Laine m.fl. Busfronten 246/2012, s. 8-11.
 25. ^ Linjeændringer 24.3.2013 af Jesper Kiby Denborg og Thomas de Laine. Busfronten 248/2013, s. 9-13.
 26. ^ Indvielse af "+Way"-baner af Thomas Hildebrand og Peter Hobel. Busfronten 262/2014, s. 3.
 27. ^ Linje/driftsændringer før 14.12.2014 af Jesper Kiby, Thomas de Laine m.fl. Busfronten 263/2015, s. 3.
 28. ^ Ændringer i April måned, Din Offentlige transport. Besøgt 15. april 2017.
 29. ^ Linjeændringer i perioden 6.8.-10.12.2017 af Jesper Kiby m.fl. Busfronten 282/2017, s. 8-10.
 30. ^ Linjeændringer i perioden 25.3-12.8.2018 af Søren Agerskov, Jesper Kiby, Thomas de Laine m.fl. Busfronten 286/2018, s. 6.
 31. ^ https://dinoffentligetransport.dk/KoereplanerPdf/6a-0006-131019.pdf