Vrede

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Indignation)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Vrede (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Vrede)
Vred mand

Vrede er en følelsesmæssig tilstand, som kan variere fra mindre irritation til intens vrede. De fysiske effekter af vrede er øget hjertefrekvens, højere blodtryk og eleverede niveauer af adrenalin og noradrenalin.

Vrede som last[redigér | redigér wikikode]

Vrede er en følelse, men den kan udvikle sig til en tilbøjelighed eller blive overdreven[1]. Dermed bliver vreden til en last og kan forstås som en af de syv dødssynder.

Oplevelsen af vrede[redigér | redigér wikikode]

Hos en person som føler vrede vil følelsen i øjeblikket være altoverskyggende. Vrede kommer til udtryk gennem ansigtsudtryk, kropssprog, psykologiske reaktioner og til tider gennem vold. Dyr og mennesker laver for eksempel lyde, forsøger at virke større, stirrer og blotter deres tandsæt. Mange mennesker forklarer vreden ud fra, hvad de oplever, der blev gjort uretfærdigt mod dem[2].

Behavioristisk opfattelse[redigér | redigér wikikode]

Ud fra et behavioristisk synspunkt er vrede et psykologisk reaktionsmønster ment til at skræmme en modpart fra at true den pågældende.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ BoguddragFilosof: Indre dæmoner er almenmenneskelige Anders Dræby 7. juli 2018 på kristeligt-dagblad.dk
  2. ^ Seneca: Om vrede. Gyldendal 2011
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.