Hygge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Hvor bor I dog hyggeligt!
Vi hygger os

Hygge er et dansk og norsk ord med delvis unik definition.[1] Hygge som substantiv omfatter såvel en følelse, en stemning og en handling. Ordet anvendes også i sammensætninger, f. eks julehygge. Endvidere findes det som et verbum, eks. "Kom, lad os hygge os!". Og som adjektiv, eks. "Et lille, hyggeligt hus med græs på taget".

Mange danskere forbinder ordet hygge som en del af en national egenart.[Kilde mangler] Ikke-danskere anvender ofte ordet til at karakterisere den danske mentalitet.[Kilde mangler] Danskernes forkærlighed og behov for hygge er en vigtig del af den danske mentalitet.[Kilde mangler] Hygge kan være kunsten at skabe intimitet, en følelse af venskab, munterhed og tilfredshed, alt kombineret i et begreb.

Navneordet hygge indebærer noget rart, afslappet, trygt og genkendeligt; men bør ikke forveksles med det engelske, hollandske, tyske og polske synonym, idet disse ord fokuserer på en fysisk værentilstand, hvorimod det danske og norske fokuserer på en psykisk tilstand.[2] En tidsperiode hvor alle psykiske, og ikke fysiske, behov er balancerede. Oftest forbindes hygge med social omgang – at man mødes for at hygge sig, men man kan også hygge sig med at gøre noget alene.

Eksempler på anvendelser:

  • Det var hyggeligt at se dig.
  • Hvor bor I dog hyggeligt!
  • Kom og besøg vores butik med masser af julehygge!
  • Jeg vil gå hjem og hygge mig med min familie.
  • Jeg hygger mig med en god bog.

Citat: Anders Fogh Jensen

"Hygge er noget, der hænder. Derfor kan man som sådan ikke arrangere hygge. Man kan godt skabe nogle gode forudsætninger ved at arrangere et rum på en særlig vis eller tilbringe tid med folk, man holder af, men det behøver ikke at betyde, at det bliver hyggeligt. Hvis man anstrenger sig for meget, så bliver det påtaget."

Den på engelsk trykte og online ordbog Collins English Dictionary udnævnte "hygge" som toer (efter "brexit") på listen over årets ord i Storbritannien i 2016.[3] Dette kom efter en periode med stor opmærksomhed i landet på begrebet med blandt andet udsendelsen af en stribe bøger med ordet i titlen.[4] Collins definerer ordet som "a concept, originating in Denmark, of creating cosy and convivial atmospheres that promote wellbeing" ("et begreb, der stammer fra Danmark, som handler om at skabe en rar og gemytlig atmosfære, der resulterer i velvære".[3]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Interweavings – A
 cultural
 phenomenology
 of
 everyday
 consumption
 and
 social
 atmosphere
 within
 Danish 
middle­class 
families, Jeppe
 Trolle 
Linnet, 2010
  2. ^ Hjalmar Falk og Alf Torp (1903): Etymologisk ordbog over det norske og det danske sprog. Aschehoug, Kristiania, s. 315
  3. ^ a b Top 10 Collins Word of the Year 2016. collinsdictionary.com. 3. november 2016. Hentet 7. november 2016. 
  4. ^ Cartier-Morley, Jess (18. oktober 2016). "Hygge – a soothing balm for the traumas of 2016". The Guardian. Hentet 7. november 2016. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]