Nadesjda Krupskaja

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Nadesjda Konstantinovna Krupskaja

Nadesjda Konstantinovna Krupskaja (også Nadezhda Konstantinovna Krupskaya, på russisk Надежда Константиновна Крупская), (26. februar 186927. februar 1939) var en russisk marxistisk politiker. Nadezhda Konstantinovna giftede sig med den marxistiske leder Vladimir Lenin mens de begge var tvunget i landflygtighed af den russiske zars hemmelige politi kaldet Okhrana, og de fandt i deres ægteskab stor glæde ved hinandens politiske viden og kamp.

Det menes, at Nadezhda Konstantinovna led af basedows sygdom; en stofskiftesygdom der hæver skjoldbruskkirtlerne i halsen og vævet omkring og bag øjnene, hvilket bevirker at øjnene bliver mere fremstående. Som følge af hendes sygdom, gav partiet hende kodenavnet "Fisk", og Lenin påstås at have kaldt hende for "min lille sild". Basedows sygdom kan også for kvinders vedkomne medføre menstruationsproblemer, hvilket muligvis kan forklare hvorfor hendes ægteskab med Lenin forblev barnløst (og rygterne om Lenins affære med Inessa Armand).

Nadezhda Konstantinovna havde et anstrengt forhold til Josef Stalin, som havde kaldt hende for en ”syfilis hore”, hvilket bevirkede et permanent brud på de i forvejen skrøbelige relationer mellem Lenin og Stalin. Men på trods af at Nadezhda Konstantinovna var højt respekteret inden for partiet var hun ikke i stand til at forhindre Stalins vej mod magten efter Lenins død, hvorefter hun blev politisk isoleret af Stalin og hans mænd. Hvilket dog ikke forhindrede hende i offentligt at give udtryk for hendes modstand mod opbevaringen og offentlige udstillingen af hendes mands lig, hvilket, antagelig, skulle have fået Stalin til at kommentere at "Kammerat Lenin vil snart få brug for en ny enke."

Nadezhda Konstantinovna skrev en biografi om Lenin kaldet "Minder om Lenin". Nogle vil mene at dens troværdighed er noget tvivlsom, eftersom den udelader vigtige detaljer om hans liv og gøren; så som henrettelsen af Zar Nikolaj og hans kone og børn men som bogens titel antyder er det en personlig og ikke udelukkende en historisk fremstilling.

Kuriosum[redigér | redigér wikikode]

Asteroiden 2071 Nadezhda er navngivet efter hende.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: