Olsen-bandens store kup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Olsen-bandens store kup
Overblik
Dansk titel Olsen-bandens store kup Rediger på Wikidata
Genre Komediefilm,
røverifilm,
kriminalfilm Rediger på Wikidata
Instrueret af Erik Balling
Manuskript af Henning Bahs
Erik Balling
Medvirkende Ove Sprogøe
Morten Grunwald
Poul Bundgaard
Arthur Jensen
Poul Reichhardt
Fotografering Jørgen Skov
Klip Ole Steen Nielsen
Scenografi Henning Bahs Rediger på Wikidata
Musik af Bent Fabricius-Bjerre
Produceret af Bo Christensen
Distributør Nordisk Film
Udgivelsesdato 6. oktober 1972
Censur Alle Tilladt for alle[1]
Længde 99 min.
Oprindelsesland Danmark
Sprog Dansk
Efterfulgte Olsen-banden i Jylland
Fortsættes i Olsen-banden går amok
DVD Ja
VHS Ja
Blu-ray Ja
Links
på IMDb
på scope.dk
på danskefilm.dk
i DFI's filmdatabase
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Olsen-bandens store kup er en dansk film fra 1972, den fjerde af de i alt fjorten Olsen-banden-film. Filmen er instrueret af Erik Balling efter et manuskript af Balling og Henning Bahs.

Filmen er også blevet lavet som tegneserie.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Egons kup (røveri af en pengetransport) lykkes helt efter planen, men til gengæld dukker Olsen-Bandens fjender op, Kongen og Knægten, samt Knægtens søster. Filmens hovedtema er således Olsen-Bandens kamp om pengene mod disse tre fjender, samt imod politimanden Mortensen, der som sædvanlig ikke kan få ram på Olsen-Banden, men kun opnår at gøre sin chef, Politidirektøren (denne gang Bjørn Watt Boolsen), til grin igen og igen.

Nogle af de elementer, der kommer til at gå igen i flere af de efterfølgende film røde tråd, begynder hér i den fjerde film at tage form. F.eks. er Kjeld, Yvonne og Børge nu flyttet til deres faste bolig på Asta Nielsen Stræde i Valby, Yvonne begynder at blive lettere dominerende, og flere af de faste udtryk banden imellem dukker også op. Dog er filmens humor stadig delvis i den gamle falde-på-halen-kategori, f.eks. med de noget fjollede politifolk.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Filmplakat[redigér | rediger kildetekst]

Filmplakaten til Olsen-bandens store kup er en dominerende rød plakat med et spotlight i midten, der oplyser de tre medlemmer af banden som er gengivet i farver. I baggrunden er der afbildet nogle af birollerne som Yvonne, Kongen & Knægten og Sonja, men kun tegnet op med en sort streg. Alle medlemmerne af Olsen Banden kigger hen mod lyset, lygten der lyser på dem er formodentlig fra politiet. Det tyder på at de nu igen er på spil og at politiet nu igen er efter dem. Som man ved fra titlen er dette deres store kup, hvilket også indikeres på plakaten, med den stærke røde farve og spotlightet. Man kan se at medlemmerne i Olsen Banden er i gang med at bryde ind i et pengeskab. De står hver især med hver sin ting. Egon står med planen i hånden og det er ham der bestemmer. Kjeld står med en boremaskine og Benny står med en koben, de har dermed også indtaget deres pladser i gruppen, da de altid er dem som udføre Egons plan.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]