Peter Andreas Fenger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Peter Andreas Fenger

Peter Andreas Fenger.jpg

Personlig information
Født 16. februar 1799Rediger på Wikidata
Død 8. februar 1878 (78 år)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Andreas Fenger (født 16. februar 1799Christianshavn, død 8. februar 1878) var en dansk præst, broder til Johannes Ferdinand, Carl Emil og Rasmus Theodor Fenger, fader til Ludvig Peter Fenger.

Fenger blev student 1816, cand.theol. 1820 og virkede herefter i 7 år som lærer på Christianshavn, i hvilken tid han stillede sig på Grundtvigs side i dennes kamp mod H.N. Clausen. 1827 blev han sognepræst for Slots Bjergby Sogn og Sludstrup Sogn ved Slagelse, hvor han blev midtpunkt for en religiøs vækkelse i det sydvestlige Sjælland ("det hellige Land"). I den såkaldte "vestsjællandske krig" stødte han sammen med den gamle rationalisme, der repræsenteredes af pastor H. Bastholm i Slagelse. 1855 blev han sognepræst ved Vor Frelsers Kirke på Christianshavn, hvor han virkede til sin død, og udøvede en omfattende virksomhed både som prædikant og sjælesørger.

Som teologisk kandidat havde han udgivet Kingos salmer og åndelige sange til menighedsbrug, og han beskæftigede sig altid med den danske salmeskat for at få den gjort til almeneje. I 1857 udgav han et tillæg til "Evangelisk-kristelig Salmebog", der som en selvstændig salmebog blev brugt i hans gamle menigheder lige til 1891, og 1858 udgav han en samling af morgen- og aftensange. Komponisterne fik han til at sætte toner til de nye salmer. I 1841 havde han udgivet Luthers lille Katekismus til skolebrug; men da han i dens 13. oplag (1868) foretog større ændringer, blev hans udgave forbudt til skolebrug. I 1874 udgav han et forslag til en ny alterbog, som i visse kredse vandt stor tilslutning. Fenger var hele sit liv igennem en af de djærveste talsmænd for kirkelig frihed.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]