Skarrild

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skarrild
skarrildbo
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: "Livets propel ved åen"
Region: Region Midtjylland
Kommune: Herning Kommune
Sogn: Skarrild Sogn
Postnr.: 6933 Kibæk
Demografi
Skarrild by: 301[1] (2018)
Kommunen: 88.733[1] (2018)
 - Areal: 1.323,5 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.skarrild.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°58′42″N 8°53′51″Ø / 55.97833°N 8.89750°Ø / 55.97833; 8.89750 Skarrild er en landsby i Midtjylland med 301 indbyggere (2018)[1], beliggende ved Skjern Å og Lustrup Bæk i Skarrild Sogn. Landsbyen hører til Herning Kommune og ligger i Region Midtjylland.

Skarrild Kirke er opført omkring 1150-tallet og ligger med udsigt over Skjern Ådal. I byen ligger også Skarrild skole [2]. På skolen gik i 2010/11 120 elever. Endelig har Skarrild en børnehave og et fritidshjem ved navn Kaldalen [3].

Skarrild ligger ca. 22 kilometer syd for Herning, 17 kilometer vest for Brande, 16 kilometer nord for Sønder Omme og otte kilometer sydøst for Kibæk.

Navnet[redigér | redigér wikikode]

Navnet Skarrild har gennem tiderne ændret sig fra skareld (ca 1325), Skarill (1425), Skarylt (1553) Scharildth Bye (1683) og i 1844 Skarrild Bye. Forleddet er antagelig en afledning af navneordet skar = "skår", altså en nedskæring i terrænet. Efterleddet -ild menes at være en afledning af suffikset ald, som er vanskeligt at afgrænse med sikkerhed.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Skarrild landsby talte i 1682 blot 4 gårde med 138,1 tdr dyrket land skyldsat til 13,20 tdr hartkorn.[4] Dyrkningsformen var græsmarksbrug uden tægter.[5] Gårdene lå ikke samlede men enkeltvis langs vandløbene.

En samlet bymæssig bebyggelse udvikledes først fra midten af 1800-tallet. Allerede på daværende tidspunkt fandtes kirke, præstegård, skole, fattighus, jordemoder og vandmølle. I begyndelsen af 1900-tallet havde landsbyen opnået følgende tjenester: kirke, præstegård, "Bethel" missionshus, kro, jordemoder, vandmølle, smedie, skole, telefonstation, "Aalykke" mejeri. En række ejendomme udstykkedes langs landevejen nordpå, og der opstod efterhånden en bymæssig bebyggelse i vejkrydset mellem den øst-vestgående hovedvej mod Sønder Felding og Skjern hhv. Arnborg og de mod nord til Assing og Kibæk og syd til Sønder Omme gående biveje. Egentlige sideveje anlagdes først i 1960-erne og senere. På et tidspunkt anlagdes Skjern Å Nørrekanal.

Kulturliv, foreninger og turisme[redigér | redigér wikikode]

I Skarrild ligger 2 museer (Skarrild Museum og Skarrild Købmandsgård). Herudover forefindes såvel turistkontor, hvor der forefindes brochurer om området og et Lokalhistorisk Arkiv. Hvert år opføres ligeledes en stort dilettantmusicalopsætning, der tiltrækker mellem op mod 1000 tilskuere.

Byen er rig på foreninger:

 • Skarrild Borgerforening
 • Skarrild Idrætsforening, der organiserer såvel ungdomsfodbold, gymnastik, badminton, skydning og billard i byen.
 • Skarrild-Karstoft Jagtforening, der er en forening under Dansk Jagtforbund.
 • Foreningen for Skarrild-Karstoft Museum og Lokalarkiv, der sørger for driften og udviklingen af byens museum og lokalarkiv.
 • Skarrild-Karstoft Pensionistforening

For at sikre bedst mulig information til turisterne, er der oprettet Skarrild Turistkontor, hvor der kan findes materiale til ture og aktiviteter i lokalområdet. Der er en lang række overnatningsmuligheder, lige fra Skarrildhus hotelværelser over Bed & BreakfastHøjkilde til overnatning i shelters ved Skjern Å.

I området er nogle helt unikke områder, såsom akvædukten og Tjæreovenene.

Naturen omkring Skarrild[redigér | redigér wikikode]

Skarrild er beliggende ved Skjern Å, hvilket naturligt påvirker området. Ådalen har formet landskabet, og den vandrige å sikrer frodigheden, der blandt andet giver sig udtryk i engområder. Herudover ses flere natur-attraktioner, der er enestående i Danmark, såsom Tjæreovnene, Danmarks største fungerende akvædukt [6] [7] og Dalgaskanalen. Herudover findes en kilde (Helligkilden), Skarrild Møllesø og Odderstien.

Endelig er Skarrildhus (tidl. navngivet Clasonsborg placeret tæt på byen. Skarrildhus har et større park- og skovområde .

Årets Borger i Skarrild siden 1995[redigér | redigér wikikode]

År Årets Borger Begrundelse
1995 Kurt B. Madsen Den mangeårige indsats som fællesformand for Skytte- Gymnastik og Idrætsforeningen. Desuden koordinator og bagmand bag Skarrilds byfest.
1996 Ebba Olsen -
1997 Gerda Madsen -
1998 Kurt E. Larsen -
1999 Per B. Nielsen -
2000 Eva & Søren Toksvig Det store engagement i byen, f.eks. afholdelse af den årlige fastelavnsfest, initiativtagere bag Ungdomsklubben, arbejde i Idrætsklub og Vandværket og ikke mindst arbejdet med pengeyngel til det kommende aktivitetshus.
2001 Kristian Bundgaard Den store indsats for Skarrild og borgerne i byen, ikke mindst gennem 16 år som kommunalbestyrelsesmedlem.
2002 Verner Andersen Mange års aktivitet i Idrætsforeningen, Skytteforeningen og museet, samt indsatsen for at få 5. maj arrangementet op at stå - og ende som en kæmpe succes.
2003 Erik Degn & Henrik Kjærgaard -
2004 Gerda Abildgaard & Per Nielsen Engagementet i etablering af hyttebyen, deltagelse i arbejdet med kulturhusets bestyrelse og Borgerforeningens bestyrelse.
2005 Svend Erik Rasmussen Den konstante aktivitet i f.eks. Idrætsforeningens Støtteklub, Skolebestyrelsen og som træner for fodbolddrengene - og for altid at sige ja til både de mindste og de største opgaver, når der er behov for hjælp.
2006 Inge-Lisbeth Meiner Den store indsats med kor i Skarrild, såvel børne- som voksenkor. Desuden indsatsen i Skolebestyrelsen.
2007 Jens Bundgaard Arbejdet med oprettelse af lokalråd og ikke mindst det store arbejde med turisme og med Skjern Å Nationalpark-projektet. Grundet iderigdom og viljen og evnen til at gå forrest.
2008 Arne Jørgensen Begrundet i det store arbejde i årevis med dilettantforestillingen i Skarrild - helt op på et niveau, hvor det næsten ikke er dilettant længere.
2009 Gunnar Gasbjerg For arbejdet - og ideen - bag skabelsen af Skarrild-Karstoft Landsbycenter, smat for arbejdet med at fastholde Skarrild Skoles positive udvikling.
2010 Per Odd Dalen Pedersen For opbygningen af et Købmandsmuseum i den gamle købmandsgård. For at være arbejdssom, initiativrig, kreativ og selvstændig.
2011 Arne Hansen For en til stadighed uselvisk indsats i stort set alle foreninger og sammenhænge i Skarrild gennem mere end 40 år.
2012 Pia Trab Worm For med stort engagement og ildhu at have bidraget til næsten alle dele af Skarrilds foreningsliv samt for at have sat Skarrild på landkortet igennem Børneteaterfestival, 5. maj og meget andet.
2013 Gitte Pedersen For sit mangeårige arbejde i Skarrild IFs gymnastikforening og for at deltage i planlægning og udførelse af en lang række arrangementer som f.eks. Skarrild Kræmmermarked, Byfesten og fællesspisning.
2014 Poul Daniel Kæseler

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
 2. ^ Skarrild skoles hjemmeside
 3. ^ Kaldalens hjemmeside
 4. ^ Pedersen, s. 152
 5. ^ Frandsen; bilagskort
 6. ^ Skarrilds hjemmeside (Borgerforeningen)
 7. ^ Skjern Å Nørrekanal, Dalgaskanalen – eller Store Skjernå Kanal Artikel af Johs. Wienberg-Larsen på wienberg-larsen.dk

Litteratur[redigér | redigér wikikode]