Albanien: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Thijs!bot (diskussion | bidrag)
Bjoerna (diskussion | bidrag)
m →‎Eksterne henvisninger: dødt link slettet
Linje 188: Linje 188:


* [http://miqesia.dk/erfaring Artikler om albansk historie og om det dansk-albanske samarbejde under overgangsbistanden] ved [[Bjørn Andersen]]
* [http://miqesia.dk/erfaring Artikler om albansk historie og om det dansk-albanske samarbejde under overgangsbistanden] ved [[Bjørn Andersen]]

* [http://www.forumi.zeriyt.com/index.php Albanian Forum]


{{Europa}}
{{Europa}}

Versionen fra 8. feb. 2007, 08:53

Republikken Albanien er et land i det sydøstlige Europa. Det har grænse med Serbien og Montenegro i nord, den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien i øst og Grækenland i syd. Kystlinjen vest for landet udgøres af Adriaterhavet og det Ioniske Hav mod sydvest.

Republika e Shqipërisë
MottoFeja ë Shqiptarit është Shqiptaria (Albansk: den albanske religion er albanisme (udtalelse fra 1800-tallet, ikke egentligt motto, som jævnligt citeres). På engelsk: The religion of the Albanians is Albanism.
Albaniens placering
Hovedstad
og største by
Tirana
41°20′N 19°48′Ø / 41.333°N 19.800°Ø / 41.333; 19.800
Officielle sprog Albansk
Regeringsform opstående demokrati – Republik
Uafhængighed
Areal
• Total
28.748 km2  (nr. 139
• Vand (%)
4.7
Befolkning
• Anslået 2005
3.563.112 (nr. 126)
• Tæthed
123/km2  (nr. 63)
Valuta Lek (ALL)
Tidszone UTC+1 (CET)
UTC+2 (CEST)
Internetdomæne .al
Telefonkode +355
ISO 3166-kode AL, ALB, 008
-

Historie

Uddybende artikel: Albaniens historie

Albanien har været del af en række græske kolonier, efterfulgt af en periode som del af den romerske provins Illyricum. Efter at have været underlagt en række lande, blev Albanien i 1478 en del af det Ottomanske Rige.

Efter den 1. Balkankrig erklærede Albanien sig i 1912 uafhængig fra det ottomanske rige. Situationen i landet var dog fortsat turbulent. Under 2. verdenskrig var landet besat af Italien, men havde en primært kommunistisk modstandsbevægelse under Enver Hoxha, som overtog magten, da italienerne forlod landet.

Indtil 1990, fem år efter Hoxhas død, var Albanien en meget isoleret stat.

Et flerpartisystem er ved at blive stabiliseret, men landet er præget af meget alvorlige økonomiske problemer, idet der mangler investeringer og er problemer med infrastruktur og elektricitetsforsyning. Desuden er der en del korruption, en stor 'sort' økonomi og en omfattende organiseret kriminalitet. Forskellige tiltag der sigtede på at bekæmpe disse problemer er indtil nu [2005] kun lykkedes delvist.

I 1997 udbrød der væbnet oprør og militærets våbenlagre blev plyndret. Anledningen var at flere foretagender der havde arrangeret pyramideforetagender var kollapset og mange albanere havde mistet deres sparepenge. En NATO-styrke under italiensk ledelse - og med deltagelse fra flere lande, bl.a. Danmark - blev indsat for at sikre ro og orden. Præsident Sali Berisha blev tvunget til at træde tilbage og inden da til at løslade den fremtrædende socialistiske leder Fatos Nano. Efter parlamentsvalget kom Socialisterne til magten.

I september 1998 blev der begået et attentat mod en fremtrædende demokratisk politiker Azem Hajdari, hvorpå der udbrød uroligheder. Fatos Nano flygtede til udlandet og blev erstattet af en anden socialistisk leder Pandeli Majko.

I 1998-1999 modtog man et stort antal flygninge fra Kosovo.

Albanien søger om optagelse i NATO og i EU og støtter USA militært i Afghanistan og Irak. EU, Verdensbanken m.fl. har i de senere år kritiseret de mange problemer, men ser relativt optimistisk på udviklingen, således har EU i slutningen af 2005 besluttet at samarbejde med Albanien på et højere niveau end hidtil.

Siden Hoxha-styrets sammenbrud har Albanien været ledet af Demokraterne under Sali Berisha, Socialisterne m.fl. sidst under Fatos Nano og fra parlamentsvalget i 2005 igen af Demokraterne m.fl. under Sali Berisha. Socialisternes nederlag har ført til at Fatos Nano er trådt tilbage som partiformand og erstattet med Tirana's borgmester Edi Rama, tidligere minister i en socialistisk ledet regering. Pandeli Majko blev samtidig valgt som ny generalsekretær for Socialisterne.

Politik

Uddybende artikel: Albaniens politik

Statsoverhovedet er præsidenten, som vælges af Kuvendi Popullor, eller folkets forsamling. Den væsentligste del af forsamlingens 155 medlemmer vælges ved valg hvert 5. år. Præsidenten har en regering af ministre, som udnævnes af præsidenten.

Den danske ombudsmand har - i forbindelse med ydelse af dansk overgangsbistand - rådgivet Albanien med etableringen af en tilsvarende institution. Den albanske ombudsmand betegnes som Folkets Advokat.

Distrikter

Uddybende artikel: Albaniens distrikter

Albanien er opdelt i 36 distrikter, eller rrethe som de kaldes på albansk. Hovedstaden Tirana har en speciel status. Distrikterne er:

Geografi

Uddybende artikel: Albaniens geografi

Albanien består primært af bakket og bjergrigt terræn, det højeste bjerg har en højde på 2.753 meter. Landet har et tempereret klima med kolde vintre og varme somre.

Udover hovedstaden Tirana, som har 300.000 indbyggere, er de vigtigste byer Durrës, Elbasan, Shkodër, Vlorë og Korçë.

Økonomi

Uddybende artikel: Albaniens økonomi

Albanien er Europas fattigste land. Halvdelen er befolkningen er landbrugere, og en femtedel af befolkningen arbejder uden for landets grænser. Landet har en høj arbejdsløshed, udbredt korruption i alle samfundslag og udbredt organiseret kriminalitet.

Albanien modtager støtte fra udlandet, primært fra Grækenland og Italien.

Demografi

Uddybende artikel: Albaniens demografi

Hovedparten af befolkningen (95%) er albanere. Landet har dog en væsentlig græsk minoritet. En række indbyggere med etnisk albansk baggrund bor endvidere i naboområdet Kosovo. Sproget er albansk, men der tales dog også græsk, primært af den græske minoritet.

Siden besættelsen af det ottomanske rige er hovedparten af albanerne muslimer. Religionen er blevet bevaret selv om den under kommunismen var forbudt. Den ortodokse kirke og den katolske kirke er de to næstvigtigste religioner i Albanien.

Se også

Edith Durham

Kultur

Uddybende artikel: Albaniens kultur

Blandt Albaniens mest kendte forfattere er Sami Bey Frashëri, en:Fan Noli, Ismail Kadaré og Dritëro Agolli.

Albansk folkemusik spilles stadig i Albanien, Kosovo og Makedonien

Ordet albanerinde har to betydninger.

Øvrige emner


Se også

Eksterne henvisninger

  • To skridt fremad? Albanien i en brydningstid Artikler fra 2005: Valget og den nye regering. Korruptionsproblemer og en stor "sort" økonomi. I Burrel forsøger man at løse nogle af problemerne selv - på tværs af politiske skel. Omtale af sociologiske undersøgelser om hustruvold og om emigration til Grækenland. Ét problem har man ikke, der er en udbredt religiøs tolerance. Ved Bjørn Andersen

ru-sib:Албания