Wikipedia:Brugerkonti og -navne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Blue check.svg Denne side betragtes som en norm på Wikipedia – den illustrerer standardopførsel, som mange bidragsydere anser for korrekt og benytter sig af. Selvom det kan være anbefalelsesværdig at følge den, så er det ikke en politik. Du skal derfor være velkommen til at rette sidens indhold, men det foretrækkes, at du konsulterer sidens diskussion inden større ændringer.

Disse retningslinjer omhandler brugerkonti og -navne på Wikipedia.

Retningslinjer[redigér wikikode]

 • En brugerkonto kan af en administrator blokeres på ubestemt tid, hvis den indeholder vulgære udtryk, skældsord eller lignende.
 • En brugerkonto må kun bruges af én person, hvorfor konti, der må formodes at være delte med flere brugere, kan blokeres af en administrator på ubestemt tid.
 • Hver person på Wikipedia har ret til én og kun én brugerkonto. Hvis en person opretter flere brugerkonti, forbeholder Wikipedias administratorer sig ret til at blokere alle relevante konti. Mere info: Wikipedia:Sokkedukker.

Virksomheder og organisationer[redigér wikikode]

En del virksomheder og organisationer opretter en konto, som kan bruges af flere af deres medarbejdere. Sådanne konti er problematiske på en række punkter:

 • Wikipedias øvrige brugere kan ikke gå ud fra, at de over tid kommunikerer med samme person.
 • Virksomheden eller organisationen vil som bruger oftest kun interessere sig for artikler om dem selv.
 • Centrale diskussioner om artikelindhold foregår i virksomheden og ikke på Wikipedias diskussionsider.
 • En (eks-)medarbejder, der kender virksomhedens eller organisationens adgangskode, kan benytte adgangen til at skrive negativt om virksomheden eller organisationen.

Modsat er der en række fordele ved at hver brugerkonto tilhører én person:

 • Diskussionen forløber mere naturligt, da det altid er den samme person fra virksomheden eller organisationen, som svarer under det pågældende brugernavn.
 • Ansvaret for eventuelt hærværk er direkte henførbart til brugerkontoen.
 • Rettigheder til billeder og tekst er veldefinerede.
 • Man slipper for at dele adgangskode.

Vær endvidere opmærksom på problematikken vedrørende promovering og betalte redigeringer.

Hvis du allerede har oprettet en konto med din arbejdsplads' navn[redigér wikikode]

Hvis du allerede har oprettet en konto med din arbejdsplads' navn, selv om du er den eneste, der har adgang til den, kan du anmode om et nyt brugernavn. Hvis du endnu ikke har foretaget nogen redigeringer, er det lettere at oprette en ny konto under dit eget navn, og blot holde op med at bruge den oprindelige konto. Vær endvidere opmærksom på problematikken vedrørende promovering og betalte redigeringer.

Promovering og betalte redigeringer[redigér wikikode]

Bemærk at promoverende redigeringer ikke er tilladt, uanset brugernavnet. Desuden skal man jævnfør Wikipedias brugsbetingelser altid oplyse sit tilhørsforhold, hvis man bliver betalt/aflønnet for at repræsentere en virksomhed eller organisation; læs mere i det engelsksprogede OSS. Derfor skal alle brugere være varsomme med, at redigere artikler om virksomheder, organisationer, produkter og andet, som de er tæt forbundet med, da man risikerer at havne i en interessekonflikt.

Se også[redigér wikikode]