Wikipedia:Sokkedukker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Green check.svg Denne side er en officiel politik for den danske Wikipedia – en bredt accepteret standard, alle brugere skal følge. Du må gerne ændre denne side efterhånden som det bliver nødvendigt, men vær sikker på at det afspejler konsensus. Er du i tvivl, så brug diskussionssiden.
Walnut.svgDenne side i en nøddeskal
Den generelle regel er: én skribent, én bruger. Brug ikke flere brugerkonti til at skabe en illusion om større tilslutning til en sag, til at vildlede andre, til kunstigt at skabe stridigheder eller til at omgå blokering. Bed ikke dine venner om at lave en konto til at støtte din egen sag eller andres. Brugerkonti må ikke misbruges til hemmelige aftaler, undvigelse eller splittelse.

En sokkedukke er en anden brugerkonto som bruges for at vildlede. Et eksempel på overtrædelse af denne politik er at bruge to brugernavne til at stemme mere end en gang ved en afstemning eller på anden måde omgå Wikipedias politikker og normer.

Alle wikipedianere må registrere sig med et brugernavn eller en brugerkonto hvorfra de kan redigere. Denne brugerkonto vil hen ad vejen opbygge en redigeringshistorik, som bliver en Wikipedia-"identitet", og som dermed hjælper andre brugere til at interagere og forstå personens interesser og synsvinkel.

Nogle wikipedianere opretter en anden brugerkonto, selv om de har en primær konto. I de tilfælde bliver den primære konto, hvorpå deltagelse i diskussioner og større redigeringer skal foretages, den med den længste historik og de fleste redigeringer. Der er få grunde til at have en anden konto, og en række som er forbudt, bl.a. ved kunstigt at skabe en illusion om større tilslutning til en sag, til at vildlede andre, til kunstigt at skabe stridigheder eller til at omgå en igangværende blokering. Misbrug af en brugerkonto kan resultere i blokering.

Hvis nogen bruger flere brugerkonti, anbefales det at tilføje links mellem dem, så det nemt kan afgøres om kontoen tilhører én person, og for at afværge mistanke om sokkedukker.

Det skal i forlængelse af denne politik nævnes, at det omvendte af en sokkedukke, altså at flere personer benytter samme konto, heller ikke er tilladt.