Wikipedia:Sokkedukker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Blue check.svg Denne side betragtes som en norm på Wikipedia – den illustrerer standardopførsel, som mange bidragsydere anser for korrekt og benytter sig af. Selvom det kan være anbefalelsesværdig at følge den, så er det ikke en politik. Du skal derfor være velkommen til at rette sidens indhold, men det foretrækkes, at du konsulterer sidens diskussion inden større ændringer.
Walnut.svg Denne side i en nøddeskal
Den generelle regel er: én skribent, én bruger. Brug ikke flere brugerkonti til at skabe en illusion om større tilslutning til en sag, til at vildlede andre, til kunstigt at skabe stridigheder eller til at omgå blokering. Bed ikke dine venner om at lave en konto til at støtte din egen sag eller andres. Brugerkonti må ikke misbruges til hemmelige aftaler, undvigelse eller splittelse.

En sokkedukke er en anden brugerkonto som bruges for at vildlede. Som et eksempel på overtrædelse af denne politik er at bruge to brugernavne til at stemme mere end en gang ved en afstemning eller på anden måde omgå Wikipedias politikker og normer.

Alle wikipedianere må registrere sig med et brugernavn eller en brugerkonto hvorfra de kan redigere. Denne brugerkonto vil hen ad vejen opbygge en redigeringshistorik, som bliver en Wikipedia-"identitet", og som dermed hjælper andre brugere til at interagere og forstå personens interesser og synsvinkel.

Nogle wikipedianere opretter en anden brugerkonto, selv om de har en primær konto. I de tilfælde bliver kontoen den med den længste historik og de fleste redigeringer. Der er få grunde til at have en anden konto, og en række som er forbudt, bl.a. ved kunstigt at skabe en illusion om større tilslutning til en sag, til at vildlede andre, til kunstigt at skabe stridigheder eller til at omgå en igangværende blokering. Misbrug af en brugerkonto kan resultere i blokering.

Hvis nogen bruger flere brugerkonti, anbefales det at tilføje links mellem dem, så det nemt kan afgøres om kontoen tilhører én person, og for at afværge mistanke om sokkedukker.