Wikipedia:Indledning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Blue check.svg Denne side betragtes som en norm på Wikipedia – den illustrerer standardopførsel, som mange bidragsydere anser for korrekt og benytter sig af. Selvom det kan være anbefalelsesværdigt at følge den, så er det ikke en politik. Du skal derfor være velkommen til at rette sidens indhold, men det foretrækkes, at du konsulterer sidens diskussion inden større ændringer.
Genveje:
WP:I
WP:IND
Walnut.svgDenne side i en nøddeskal
Indledningen skal identificere emnet og opsummere artikelteksten, med den rette vægtning.

Indledning (eller introduktion) i en Wikipedia-artikel er afsnittet før indholdsfortegnelsen. Indledningen fungerer som introduktion til artiklen og er et sammendrag af det vigtigste indhold. Det er ikke et nyhedsagtig indlednings-afsnit.

Det gennemsnitlige Wikipedia-besøg er få minutter.[a] Indledningen er det først folk læser når de kommer ind på en artikel. Det fortæller det basale i en nøddeskal, og skaber interesse for at læse mere – omend ved ikke at tease eller hinte hvad der kommer. Det skal skrives på en klar, tilgængelse måde med et neutralt udgangspunkt.

Indledningen skal stå alene som et præcist overblik over artiklens emne. Den skal identificere emnet, fastslå kontekst, forklare hvorfor emnet er notabelt, og opsummerer de vigtigste pointer, herunder enhver prominent kontrovers.[b] Artiklens emnes notabilitet fastslås som regel i det første få sætninger. Som i selve artiklen, skal den vægt der lægges på materialet i indledningen nogenlunde gengive dens vigtighed for emnet, ifølge troværdige, udgivet kilder. Udover basale fakta, skal signifikant information ikke være i indledningen, hvis det ikke dækkes i resten af artiklen.

Som en generel tommelfingerregel, så skal en indledningen ikke indeholde mere en fire velskrevet afsnit, og gives den rette mængde referencer.

Noter[redigér wikikode]

  1. ^ Alexa reporterer, at den gennemsnitlige Wikipedbruger bruger 4 minutes og 15 sekunder på siden.[1] Se også "Top 100 Websites".
  2. ^ Overtræd ikke WP:Neutral udgangspunkt ved at underrapportere om mindre vigtige kontroverser i indledningen.

Referencer[redigér wikikode]