Wikipedia:Landsbybrønden/Infoboksesyge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Infoboksesyge[redigér wikikode]

Indledningsvis: jeg beklager overskriften. Jeg var nødt til at variere den for at undgå, at den ender i en anden diskussion. Dernæst til sagen: der er i den seneste tid henholdsvis blevet oprettet og indsat et stort antal infobokse. Det rejser imidlertid nogle spørgsmål:

  1. er det ønskeligt, at der efterhånden oprettes infoskabeloner på alle slags emner og artikler? Hvis ja: hvorfor?
  2. hvad er rationalet bag, hvis samme information også findes i selve artikelteksten?
  3. spørgsmålet om infoboksinformationens indhold og omfang (denne diskussion har også været fremme for nylig).
  4. infobokse (og tabeller) kommer ikke med, hvis man ønsker at udprinte teksten i pdf-format. Hvis boksene er ønskelige, burde dette problem løses først.

Misforstå mig ikke. Jeg har selv brugt infobokse og indsat dem i en vis udstrækning. Men jeg synes, at vi bør tage en principiel diskussion af, hvad vi egentlig vil opnå ved brug af infobokse. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 19. maj 2017, 19:11 (CEST)

Formålet med infobokse er at skabe et overblik over artiklen. Hvis det handler om lande, kunne det være areal, indbyggertal, statsleder, regeringsleder, hovedstad. tidszone(r) mv. Så slipper man for at bruge flere minutter på at finde de oplysninger seks forskellige steder i brødteksten.
- Sarrus (db) d. 19. maj 2017, 19:59 (CEST)
Som Sarrus skriver giver de et hurtigt overblik, det kan virke overdrevet på korte artikler, men der kan de så virke på en helt anden måde, nemlig til inspiration for en skribent der ønsker at udvide en artikel, som en kombination af huskeliste og og ideer til nye afsnit som artiklen mangler der kan uddybe på dataene i boksen. Principielt synes jeg at infobokse burde kunne forefindes på samtlige artikler. I samme omgang mener jeg også principielt at al information er der kan skrives ind på den måde, altså i punkter, bør være der, som jeg også tidligere har nævnt kan der af og til være tilfælde hvor der er en undtagelse og der har vi en fin måde at skjule det på, den er nem at bruge, og effektiv. Fint med mig hvis boksen kan komme med ved et print, men er der efterspørgsel efter infoboks ved print, er der overhovedet nogen der printer wikipedia, selv i elektronisk form (pdf filer f.eks.)? Hvis ja, hvor mange/hvor ofte, hvad er formålet med disse print, har de behov for boksen, eller er den for dem ligegyldig? -- Mvh. Vrenak (diskussion) 19. maj 2017, 23:07 (CEST)
  • Der er en tendens til at propfylde infoboksene med alle tænkelige informationer. Det undergraver deres formål for så bliver infoboksen selv uoverskuelig, og så kan man ligeså godt nøjes med at have det i artikelteksten. Det er heller ikke alle emner eller informationer der overhovedet egner sig til infoboks-format. Foreksempel bør man aldrig putte informationer der ikke er 100% sikre i en infoboks (f.eks. hvis det diskuteres blandt eksperter, eller der er andre former for tvivl) - infobokse er kun til rene fakta. Jeg kan godt forstå at det er fascinerende at man kan sætte dem til at hente alle mulige og umulige data fra wikidata - men man skal holde sig for øje at information og viden ikke kun er fakta af den slags der kan opremses, og at wikidata ikke altid er korrekt (faktisk overraskende ofte ukorrekt).Maunus (diskussion) 20. maj 2017, 09:46 (CEST)
  • Synes infoboksen giver et lækre layout og nem data som google kan bruge, men til mindre artikler kan det godt være malplaceret, min største bekymring er at infobokse er svært at gennemskue for ny begynder, da det gør tekstkoden mere kompleks, derfor en højere læringkurve. Frits063 (diskussion) 20. maj 2017, 23:42 (CEST)
Ifht. pkt 2 så er det meningen at infoboksene til dels viser data der også findes i artikelteksten, ligesom indledningen må den gerne gentage information for at give læseren et overblik. Mvh. InsaneHacker 🕊️ (💬) 21. maj 2017, 00:03 (CEST)
Er enig i indvendingen omkring print. Hvis man dropper oplysninger i teksten, fordi de fremgår af infoboksen, undgår man dobbeltkonfekt, men der kommer til at mangle oplysninger på print. Og Vrenak, print er stadig effektivt, for eksempel hvis man lejlighedsvis agerer rundviser/turguide/kloge-Åge i naturparker og på småøer, hvor Internettet ikke er en selvfølge. Venlig hilsen Rsteen (diskussion) 21. maj 2017, 12:45 (CEST)
Vent, kommer infoboksene ikke med på print? Mvh. InsaneHacker 🕊️ (💬) 21. maj 2017, 20:17 (CEST)

@InsaneHacker: Infoboksene kommer med "Udskriftsvenlig udgave" men når man anvender "Download som PDF" forsvinder de ganske rigtigt. En artikel som Eintracht Frankfurt bliver som "Udskriftsvenlig udgave" på ca. en A4 side mens den "Download som PDF" bliver på tre sider, og aldeles uoverskuelig ihvertfald for mig. Som Maunus skriver, bør vi sikre os at det er stik og hug faste fakta, der står i infobokse, og ikke fylde dem op med alt muligt småsnak, som der er sket med {{Infoboks Wikidata person}}. Jeg er iøvrigt enig i synspunktet, at infobokse kan give et hurtigt overblik, hvis de ikke flyder over med alle mulige (u)interessante oplysninger "fordi vi kan" mvh Per (PerV) (diskussion) 21. maj 2017, 20:57 (CEST)