Bronzealder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Yngre bronzealder)
Spring til navigation Spring til søgning
Parvise bronzeringe
Fra hhv. Herslev Mose, Vejle og Horn Mose, Gjern
Dateret: Sidste del af bronzealderen: 600-500 f.kr.
Udstillet på Moesgård Museum
Solvognen fra Trundholm.
Anskuelsestavle med navnet "bronzealder".

Bronzealderen er kulturperioden mellem stenalder (eller nogle steder kobberalder) og jernalderen. Perioden har navn efter den bronze, der blev brugt til redskaber, våben og smykker i perioden. Inddelingen af oldtiden i tre perioder; sten-, bronze- og jernalder, blev udtænkt af den danske arkæolog Christian Jürgensen Thomsen.

Bronze er en legering af kobber og typisk 5-10% tin. I slutningen af stenalderen, nærmere bestemt dolktid (periode SN II), begynder man at se genstande af en tin-kobber legering med op til 2% tin. Først når der er mere end 2% tin tilsat kobber kaldes legeringen for bronze[1].

Bronzealderen indtræffer på forskellige tidspunkter i forskellige områder: de tidligst kendte bronzegenstande stammer fra Mellemøsten (Egypten og Mesopotamien) ca. 3500 f.v.t. Herfra breder bronzen sig til Grækenland 3200 f.v.t., Østeuropa 2500 f.v.t., Vesteuropa 2200 f.v.t. og Skandinavien 1800 f.v.t. I Kina kendes bronze fra 2000 f.v.t. I Fjernøsten bruges en anden teknik til støbning end i Mellemøsten og Europa.

Fra omkring år 1700 f.v.t. var der en selvstændig nordisk bronzealderkultur. Kobber og tin til bronzen blev byttet for rav og skind. Fra Danmark sejledes flint til Norge. Skindene blev sejlet op ad Elben, hvor de og ravet blev byttet mod kobber, og kobber og skind blev byttet mod tin i England. Rav har næppe været så stor en handelsvare, som tidligere antaget, hvorimod uld og især uldklæde angiveligt var en eftertragtet eksport- og handelsvare, hvor et enkelt klædestykke kunne omsættes for bronze til adskillige sværd.[2]

Støbningen krævede stor kunnen, og kun de førende slægter ejede våben og prydgenstande af det nye metal. Det nye og eksotiske materiales udbredelse til Sydskandinavien skyldes antagelig en organiseret handel styret af en magtfuld overklasse. Det var dyrt at udruste de lange handelsrejser.

Omkring 1400 f.v.t. kom den enæggede ragekniv, klapstole og den hesteforspændte, tohjulede vogn til Norden. I gravfund er 292 glasperler dukket op, som regel blå. I de to kvindegrave - fra Ølby og fra Hesselager - fandt man den døde pyntet med blandt andet en blå perle af egyptisk koboltglas, der indgår i et smykkesæt sammen med ravperler. Glasset er fremstillet i Malkata eller Amarna ved Theben, og de blå glasperler funder i gravene ved Ølby og Hesselager kan dermed være fremstillet i de samme værksteder som prydgenstandene i Tutankamons grav.[3]

Der findes ingen skriftlige kilder fra den nordiske bronzealder, hvorfor forståelsen af den periode er baseret på de mange prægtige våben, smykker og gravfund, samt mere rituelle sager som lur-instrumenter og den unikke Solvogn.

Bronzealderen i Danmark inddeles i:

  • Ældre bronzealder (1700-1100 f.v.t.) som igen indeles i tre perioder: I, II og III
  • Yngre bronzealder (1100-500 f.v.t.) som igen indeles i tre perioder: IV, V og VI.

Et af de bedst kendte danske fund fra bronzealderen er Egtvedpigen fra ca. år 1300 f.v.t.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ethelberg, Per; Erik Jørgensen; Dirk Meier og David Robinson (2000). Det Sønderjyske Landbrugs Historie: Sten- og Bronzealder. Haderslev Museum og Historisk Samfund for Sønderjylland.
  2. ^ Uld var bronzealderens hårde valuta (Videnskab.dk)
  3. ^ https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/arkaeologisk-sensation-glasperlernes-hemmelighed

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Tidsnavigation:

Geologisk periode: Kvartær
Epoke: Holocæn
Istid: Flandern-mellemistid (den aktuelle mellemistid)
Kronozone: Præboreal tid Boreal tid Atlantisk tid Subboreal tid Subatlantisk tid
Kulturhistorisk periode: Ældre stenalder Yngre stenalder Bronzealder Jernalder Vikingetid