York

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se York (flertydig). (Se også artikler, som begynder med York)
Luftfoto af York.

York (latin Eboracum; oldnordisk Jorvík) er en nordengelsk by med jern-, tekstil- og læderindustri.

Byen har et ærkebispesæde og har delvis et middelalderligt præg med byens ringmur. Den gotiske York Minster er Englands største kirke fra Middelalderen.

Byen er også berømt for vikingemuseet Jorvik Viking Centre, der udstiller genstande fra en stor udgravning i Coppergate.

Historie[redigér | redigér wikikode]

York, der af vikingerne blev kaldt Jorvik, var det tidligere hovedsæde for Danelagen, som var en selvstændig del af vikingesamfundet, men efter en årrække blev Danelagen erobret tilbage af englænderne. Selv efter Englands løsrivelse fra Danmark, fortsatte danskernes indflydelse her. Jorvik var Danelagens 'hovedstad' og havde 10.000 indbyggere omkring år 1000. Den var da også et af vikingetidens største handelsbyer.

I dag kan man stadigvæk se beviser på Yorks rolle og historie i gadenavne som ender på "gate" (gade). I det hele taget lånte det engelske sprog mange ord fra nordiske sprog i denne periode, blandt andet they, their, them.[1]

The Shambles er en middelalderlig gade, hvor en lang række bindingsværksbygninger er bevaret, hvoraf flere er fra 1300-tallet.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Englands geografi Stub
Denne artikel om Englands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi


Koordinater: 53°57′N 1°05′V / 53.95°N 1.08°V / 53.95; -1.08