York

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se York (flertydig). (Se også artikler, som begynder med York)
York
Jórvek Rediger på Wikidata
Yorks byvåben Yorks byflag
Overblik
Land Storbritannien Storbritannien
Grundlagt 71 Rediger på Wikidata
Postnr. YO1, YO10, YO19, YO23, YO24, YO26, YO30, YO31, YO32 Rediger på Wikidata
Telefonkode 01904 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 208.400 (2016) Rediger på Wikidata
 - Areal 272 km²
 - Befolknings­tæthed 766 pr. km²
Andet
Tidszone UTC±00:00 (vintertid[1])
UTC+1 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 25 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.york.gov.uk
Oversigtskort

York (latin: Eboracum; oldnordisk: Jorvík) eller City of York er en nordengelsk by med jern-, tekstil- og læderindustri. York har 208.400(2016) indbyggere.

Byen har et ærkebispesæde og en domkirke. York har delvis et middelalderligt præg med byens ringmur. Den gotiske York Minster er Englands største kirke fra Middelalderen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

York, der af vikingerne blev kaldt Jorvik, var det tidligere hovedsæde for Danelagen, som var en selvstændig del af vikingesamfundet, men efter en årrække blev Danelagen erobret tilbage af englænderne. I perioden 875 til 954 var vikingerne dominerende i byen. Selv efter Englands løsrivelse fra Danmark, fortsatte danskernes indflydelse her. Jorvik var Danelagens 'hovedstad' og havde 10.000 indbyggere omkring år 1000. Den var da også et af vikingetidens største handelsbyer. York Castle blev grundlagt i 1068.

I dag kan man stadigvæk se beviser på Yorks rolle og historie i gadenavne som ender på "gate" (gade). I det hele taget lånte det engelske sprog mange ord fra nordiske sprog i denne periode, blandt andet they, their, them.[2]

The Shambles er en middelalderlig gade, hvor en lang række bindingsværksbygninger er bevaret, hvoraf flere er fra 1300-tallet.

Museer[redigér | rediger kildetekst]

York rummer adskillige museer heriblandt York Castle Museum, Yorkshire Museum, National Railway Museum, York Art Gallery og den botaniske have York Museum Gardens. Byen er også berømt for vikingemuseet Jorvik Viking Centre, der udstiller genstande fra en stor udgravning i Coppergate.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ dr.dk - Vikingenes språk

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Englands geografiSpire
Denne artikel om Englands geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi