Danmarks håndboldlandshold (damer)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Danmarks håndboldlandshold. (Se også artikler, som begynder med Danmarks håndboldlandshold)
Danmark Danmark
Holdinformation
Kælenavn Håndboldkvinderne
(tidligere: Jernhårde Ladies)
Forbund Dansk Håndbold Forbund
Kontinentalt forbund European Handball Federation (EHF)
Landstræner Jesper Jensen
Assistenttræner Lars Jørgensen
Anfører Sandra Toft
Flest kampe Janne Kolling (250)
Flest mål Camilla Andersen (846)
Kamptrøjer
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Hjemme
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Ude
Resultater
Sommer OL
Deltagelser 4
Bedste res. Guld - 1996, 2000, 2004
Verdensmesterskabet
Deltagelser 20 (1. plads i 1997)
Bedste res. Guld - 1997.
Europamesterskabet
Deltagelser 14 (1. plads i 1994, 1996, 2002)
Bedste res. Guld - 1994, 1996, 2002
Infoboksen er sidst opdateret: 22. december 2020.

Danmarks håndboldlandshold for damer har siden midten af 1990'erne tilhørt den absolutte verdenselite. Det er i den periode blevet til tre OL-, et VM- samt tre EM-guldmedaljer samt flere sølv- og bronzemedaljer.

Historisk set har Danmark været tidligt med i udbredelsen af håndbold. I første omgang var det mændene, der var med, men snart efter var også damerne på banen. Det første VM for damer blev afholdt (udendørs) i 1949, dog uden dansk deltagelse. Den første indendørs VM-slutrunde blev afholdt i 1957, hvor det danske hold blev nummer fem, og allerede ved det følgende VM i Rumænien vandt holdet den første danske medalje i den sammenhæng, da det blev til en andenplads.

I 1997, blev de det første kvindehåndboldlandshold til at holde de 3 store titler samtidig (VM, OL og EM). (I 2011 blev Norges kvindehåndboldlandshold det andet til at gøre det samme.) [1].

De følgende mange år var danskerne fortsat med fremme blandt de ti bedste hold i verden, inden det sorte tiår for dansk damehåndbold indtraf fra slutningen af 1970'erne og til slutningen af 1980'erne, hvor holdet ikke kunne kvalificere sig til A-VM. I 1990 var holdet atter kvalificeret, men måtte nøjes med en tiendeplads. I de år var der overvejelser om at nedtone aktivitetsniveauet på A-landsholdniveau, men et blik på den unge generation og deres meriter udsatte denne diskussion.

Det danske kvindehåndboldlandshold er det eneste landshold (mænd og kvinder) nogensinde til at vinde OL-turneringen i håndbold 3 gange i træk, eftersom de vandt guld i 1996, 2000, og 2004.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

De gyldne år[redigér | rediger kildetekst]

I slutningen af 1980'erne havde den unge træner Ulrik Wilbek haft stor succes med et ungdomslandshold, hvorpå flere spillere, der nogle år senere skulle blive store stjerner, første gang viste deres talenter i international sammenhæng. Wilbek havde også ført Viborg HK fra at være et anonymt hold frem til toppen i den danske liga, og da Dansk Håndbold Forbund skulle ansætte en ny A-landsholdstræner, var Wilbek et oplagt valg.

Wilbek lod hurtigt en række af de dygtige unge spillere komme med, og da holdet kort før VM i 1993 højst overraskende vandt en træningsturnering i Norge med deltagelse af en lang række af de traditionelt stærke hold på damesiden, løftede en del sportsinteresserede danskere et øjenbryn. Ved den efterfølgende VM-slutrunde viste holdet, at resultatet ikke var tilfældigt, da det blev til sølv-medaljer efter en mindeværdig turnering og efter en finale, der blev tabt 21-22 efter forlænget spilletid til Tyskland. Undervejs havde Danmark vundet sin svære indledende pulje med tre sejre (over bl.a. Rusland og Sydkorea, og trods et klart nederlag til de norske værter i mellemrunden blev det alligevel Danmark, der gik i finalen. Holdet spillede meget angrebsivrigt og var det klart mest scorende hold i slutrunden.

Blandt de spillere, der fik det store gennembrud ved dette VM, var: Anja Andersen, Janne Kolling, Susanne Munk Lauritsen, Rikke Solberg og Anette Hoffmann. Flere af disse var de kommende år med til at sætte præg på den internationale scene, og allerede året efter fik holdet revanche for nederlaget til tyskerne ved den nystartede EM-slutrunde i Tyskland, som danskerne vandt suverænt med lutter sejre, herunder finalesejr over værterne med 27-23.

Holdet toppede i 1996-1997, hvor det på stribe blev til først guld ved OL i Atlanta, dernæst forsvar af EM på hjemmebane igen med lutter sejre samt den hidtil eneste VM-guldmedalje ved slutrunden i Tyskland. Holdet var derfor, indtil den næste slutrunde blev afholdt, regerende mestre i alle landsholdsturneringer.

Ny landstræner Jan Pytlick[redigér | rediger kildetekst]

Herefter skete der en naturlig udskiftning, der også gik ud over nogle af holdets bærende kræfter, men successen havde givet sporten en uhyre popularitet i den danske befolkning, og det blev derfor igen populært at spille håndhold. De danske klubhold blev stærkere, dog uden at kunne begå sig i den absolutte elite, men den øgede træning i klubberne gav også bedre spillere, der relativt let kunne indgå på landsholdet. Et mere alvorligt tab var i første omgang, at Wilbek valgte at trække sig efter VM i 1997. Han blev nu afløst af Jan Pytlick, der allerede i første forsøg var medansvarlig i EM-sølvmedaljerne.

Det var også med Pytlick ved roret, at holdet ved sommer-OL 2000 i Sydney genvandt guldmedaljerne, og to år senere fulgte for tredje gang guld ved EM. Et endnu engang forynget landshold satte trumf på med tredje OL-guld i træk ved OL i 2004 i Athen, inden Pytlick i 2005 efter VM valgte at stoppe som landstræner. Ny træner blev den respekterede Brian Lyngholm, men ved hans første slutrunde, EM i håndbold 2006 (kvinder), opnåede Danmark et af de dårligste resultater i mere end et tiår, da det blev til en skuffende 11.-plads.

Der opstod efterfølgende uro, der resulterede i, at Lyngholm trak sig, og Pytlick indvilligede i at komme tilbage for at stå i spidsen for holdet under to kvalifikationskampe om deltagelse i VM i 2007. Det var imidlertid ikke tilstrækkeligt til at sikre sejre, da holdet i to tætte kampe blev besejret af Ukraine. Resultatet var, at Danmark for første gang siden VM i håndbold 1986 (kvinder) ikke var kvalificeret til en slutrunde (og i øvrigt heller ikke til sommer-OL 2008).

Genopbygning[redigér | rediger kildetekst]

Trods fiaskoen med de to kvalifikationskampe valgte DHF at tilbyde Pytlick den ledige landstrænerstilling på mere permanent basis, og efterhånden blev der opbygget et landshold, hvor en række unge spillere, der havde haft succes ved internationale ungdomsmesterskaber kom på holdet. Ved EM i 2010 på hjemmebane havde holdet stor succes i indledningen, men da det kom op mod de allerbedste hold mod slutningen, gik det ikke helt så godt, og holdet måtte nøjes med fjerdepladsen efter at have tabt knebent til Rumænien i kampen om tredjepladsen.

Om foråret det følgende år opstod der en strid mellem DHF og landsholdsspillerne, da forbundet på grund af økonomiske problemer meddelte, at spillerne måtte acceptere omtrent en halvering af den grundløn, de modtog. Størstedelen af spillerne nægtede dette, og det blev luftet, at kvindelandsholdet kunne blive nedlagt.[2] Det gik i første omgang ikke så galt, men da en del af spillerne nægtede at møde op til landsholdssamling, måtte Jan Pytlick udtage en blanding af veteraner, der egentlig var stoppet, unge talenter sammen med de to spillere fra holdet til EM, der accepterede de nye forhold.[3]

VM på hjemmebane og ny begyndelse[redigér | rediger kildetekst]

Den 28. december 2014 meddelte Dansk Håndbold Forbund, at forbundet tog afsked med landstræner Jan Pytlick efter det skuffende resultat ved EM 2014 i Ungarn/Kroatien.[4] DHF's målsætning inden EM-slutrunden var minimum en sjetteplads, men da Pytlick ikke formåede at blande sig blandt de bedste, valgte man at stoppe samarbejdet med Pytlick, der havde været landstræner siden 1998.[5]

I januar 2015 blev den tidligere herrelandholdspiller Klavs Bruun Jørgensen præsenteret som ny danske kvindelandstræner. Det blev første gang, Bruun skulle træne et kvindehold, og han skulle selvsamme år stå i spidsen for holdet ved VM på hjemmebane. Assistenttræneren blev hans tidligere trænermakker Søren Herskind.[6] Dog fik man ikke gennembruddet på hjemmebane, efter at holdet i kvartfinalen blev slået ud af Rumænien efter en tæt afslutning. Med kun fire sekunder tilbage i den forlængede spilletid scorede den rumænske højre fløj Adriana Nechita og sendte Rumænien i en VM-semifinale.[7]

Klavs Bruun Jørgensens første succes med landsholdet kom, da holdet ved EM 2016 i Sverige tog revanche mod Rumænien i mellemrunden og spillede sig videre til en EM-semifinale i Göteborg.[8] Her blev det dog til et nederlag til Holland og efterfølgende endnu et nederlag i bronzekampen mod Frankrig.[9][10]

Ved VM 2019 i Japan, endte landsholdet på en skuffende niendeplads ved slutrunden, hvilket resulterede i, at Danmark ikke kvalificerede sig til OL 2020 i Tokyo.[11] Efter den store VM-skuffelsen stoppede træner Klavs Bruun Jørgensen, som landstræner.[12]

I 2020, blev den tidligere herrelandsholdsspiller Jesper Jensen præsenteret som ny landstræner.[13] Ved hans første mesterskab i spidsen for kvindelandsholdet, lykkedes det ham at kvalificerer holdet til en EM-semifinale på hjemmebane, ved EM i håndbold 2020. Holdet blev dog nummer 4, efter man tabte bronzekampen til turneringens helt store underdogs fra Kroatien.[14]

VM-bronze 2021[redigér | rediger kildetekst]

Efter en 8 års lang medaljetørke på det danske kvindelandshold, lykkedes det dem ved VM i kvindehåndbold 2021 i Spanien at vinde bronzemedaljer.[15] Det danske hold gik igennem turneringen med i alt 8 sejre i 9 kampe. Holdet gik ubesejret gennem både den indledende runde, mellemrunden og kvartfinalen mod Brasilien. I semifinalen mødte man så Frankrig, der vandt med blot 23-22, efter Danmark igennem stort set hele kampen havde været foran.[16] Til trods vandt de bronzemedaljer på finaledagen, efter sejr over VM-værtslandet Spanien med cifrene 35-28.[17] Dermed sikrede de den første medalje i 8 år og bare den anden siden EM 2004 i Ungarn. Sandra Toft blev desuden kåret som turneringens bedste målvogter af IHF.[18]

Spillertrup[redigér | rediger kildetekst]

Nuværende trup[redigér | rediger kildetekst]

Den aktuelle spillertrup ved kvalifikationen til EM i kvindehåndbold 2022 mod Østrig og Færøerne i henholdsvis Graz og Næstved, den 20. til 23. marts 2022.[19][20]

Cheftræner: Danmark Jesper Jensen

Kampe og mål er aktuelle til og med 20. april 2022, efter den seneste landskamp mod Færøerne.[21]

Nr. Navn Position Alder Kampe Mål Klub
1 Sandra Toft Målvogter 18. oktober 1989 (32 år) 155 1 Frankrig Brest Bretagne Handball
2 Lærke Nolsøe Venstre fløj 19. februar 1996 (26 år) 61 133 Danmark Viborg HK
8 Anne Mette Hansen Venstre back 25. august 1994 (27 år) 128 367 Ungarn Győri Audi ETO KC
10 Kathrine Heindahl Stregspiller 26. marts 1992 (30 år) 104 210 Rusland CSKA Moskva
11 Line Haugsted Venstre back 11. november 1994 (27 år) 78 117 Danmark Viborg HK
12 Anna Kristensen Målvogter 25. oktober 2000 (21 år) 12 0 Danmark Viborg HK
18 Mette Tranborg Højre back 1. januar 1996 (26 år) 88 219 Danmark Team Esbjerg
23 Kristina Jørgensen Venstre back 17. januar 1998 (24 år) 73 168 Danmark Viborg HK
25 Trine Østergaard Højre fløj 17. oktober 1991 (30 år) 147 270 Tyskland SG BBM Bietigheim
27 Louise Burgaard Højre Back 17. oktober 1992 (29 år) 138 284 Frankrig Metz Handball
31 Simone Petersen Playmaker 28. august 1997 (24 år) 19 24 Danmark Herning-Ikast Håndbold
32 Mie Højlund Playmaker 24. oktober 1997 (24 år) 63 115 Danmark Odense Håndbold
33 Emma Friis Venstre fløj 31. oktober 1999 (22 år) 21 52 Danmark Herning-Ikast Håndbold
34 Rikke Iversen Stregspiller 18. maj 1993 (29 år) 40 55 Danmark Odense Håndbold
42 Michala Møller Playmaker 16. februar 2000 (22 år) 11 7 Danmark Team Esbjerg
44 Cecilie Brandt Højre fløj 16. november 2001 (20 år) 3 3 Danmark Herning-Ikast Håndbold

Trænerteam[redigér | rediger kildetekst]

Rolle Navn
Landstræner Danmark Jesper Jensen
Assistenttræner Danmark Lars Jørgensen
Holdleder Danmark Christina Roslyng
Målmandstræner Danmark Michael Bruun
Fysisk træner Danmark Line Hovgaard
Fysioterapeut Danmark Mikkel Hjuler
Læge Danmark Morten Storgaard
Body SDS Danmark Erling Andersen
Videoredigering Danmark Sten Kaj Larsen

Tidligere trupper[redigér | rediger kildetekst]

VM i 1993 (Sølv)[22]

Lene Rantala, Gitte Sunesen, Susanne Munk Lauritsen, Rikke Solberg, Anja Andersen, Vivi Kjærsgaard, Janne Kolling, Anette Hoffmann, Camilla Andersen, Tina Bøttzau, Marianne Florman, Anja Byrial Hansen, Gitte Madsen, Anne Dorthe Tanderup, Lise-Lotte Lauridsen, Conny Hamann.

EM i 1994 (Vinder)[23]

Anja Andersen, Camilla Andersen, Conny Hamann, Anja Byrial Hansen, Anette Hoffman, Janne Kolling, Susanne Munk Lauritsen, Lene Rantala, Rikke Solberg, Anne Dorthe Tanderup, Heidi Astrup, Susanne Boilesen, Marianne Florman, Marlene Jensen, Tonje Kjærgaard, Gitte Sunesen.

Sommer-OL 1996 (Vinder)[24]

Anja Andersen, Camilla Andersen, , Heidi Astrup, Marianne Florman, Conny Hamann, Anja Byrial Hansen, Anette Hoffman, Tonje Kjærgaard, Janne Kolling (captain), Susanne Munk Lauritsen, Gitte Madsen, Lene Rantala, Gitte Sunesen, Anne Dorthe Tanderup, Kristine Andersen, Tina Bøttzau.

EM i 1996 (Vinder)[25]

Anja Andersen, Camilla Andersen, Kristine Andersen, Heidi Astrup, Tina Bøttzau, Marianne Florman, Anja Byrial Hansen, Anette Hoffman, Tonje Kjærgaard, Janne Kolling, Susanne Lauritsen, Gitte Madsen, Lene Rantala, Gitte Sunesen, Anne Dorthe Tanderup, Mette Vestergaard.

VM i 1997 (Vinder)[26]

Anja Andersen, Camilla Andersen, Tina Bøttzau, Anette Hoffman, Tonje Kjærgaard, Janne Kolling, Susanne Lauritsen, Gitte Madsen, Lene Rantala, Gitte Sunesen, Anne Dorthe Tanderup,

Lone Mathiesen, Merete Møller, Maybrit Nielsen, Helle Simonsen, Karina Jespersen.

EM i 1998 (Sølv)[27]

Camilla Andersen, Kristine Andersen, Anette Hoffmann, Karina Jespersen, Tonje Kjærgaard, Janne Kolling, Susanne Lauritsen, Lene Rantala, Helle Simonsen, Gitte Sunesen, Mette Vestergaard, Lotte Kiærskou, Karen Brødsgaard, Katrine Fruelund, Christina Roslyng Hansen.

VM i 1999 (6.-plads)

Camilla Andersen, Katrine Fruelund, Lotte Kiærskou, Tonje Kjærgaard, Merete Møller, Lene Rantala, Christina Roslyng, Gitte Sunesen, Mette Vestergaard, Line Daugaard, Natasja Dybmose, Anja Nielsen, Louise Pedersen, Maja Grønbek, Pernille Hansen.

Sommer-OL 2000 (Vinder)[28]

Camilla Andersen, Tina Bøttzau, Karen Brødsgaard, Katrine Fruelund, Maja Grønbæk, Anette Hoffman, Lotte Kiærskou, Tonje Kjærgaard, Janne Kolling, Anja Nielsen, Lene Rantala, Christina Roslyng, Mette Vestergaard, Rikke Petersen, Karin Mortensen.

EM i 2000 (10.-plads)

Line Daugaard, Merethe Hansen, Pernille Hansen, Lotte Kiærskou, Karin Mortensen, Anja Nielsen, Louise Pedersen, Rikke Schmidt, Lene Rantala, Christina Roslyng, Mette Vestergaard, Rikke Hørlykke Jørgensen, Pernille Jørgensen, Majken Larsen, Rikke Skov, Winnie Mølgaard.

VM i 2001 (4.-plads)[29]

Kristine Andersen, Line Daugaard, Katrine Fruelund, Christina Roslyng, Pernille Hansen, Rikke Hørlykke, Lotte Kiærskou, Karin Mortensen, Louise Pedersen, Lene Rantala, Rikke Schmidt, Mette Vestergaard, Josephine Touray, Heidi Johansen, Ditte Andersen, Mette Melgaard.

EM i 2002 (Vinder)[30]

Ditte Andersen, Kristine Andersen, Karen Brødsgaard, Line Daugaard, Katrine Fruelund, Christina Roslyng Hansen, Heidi Johansen, Rikke Hørlykke Jørgensen, Karin Mortensen, Winnie Mølgaard, Lene Rantala, Josephine Touray, Mette Vestergaard, Trine Jensen, Camilla Thomsen, Louise Nørgaard.

VM i 2003 (13.-plads)[31]

Karen Brødsgaard, Line Daugaard, Katrine Fruelund, Christina Roslyng Hansen, Heidi Johansen, Rikke Hørlykke Jørgensen, Karin Mortensen, Lene Rantala, Rikke Schmidt, Rikke Skov, Camilla Thomsen, Josephine Touray, Lise Knudsen, Rikke Nielsen, Anne Petersen, Tine Ladefoged.

Sommer-OL 2004 (Vinder)[32]

Kristine Andersen, Karen Brødsgaard (anfører), Line Daugaard, Katrine Fruelund, Trine Jensen, Rikke Hørlykke Jørgensen, Lotte Kiærskou, Karin Mortensen, Louise Nørgaard, Rikke Petersen-Schmidt, Rikke Skov, Camilla Thomsen, Josephine Touray, Mette Vestergaard, Henriette Mikkelsen.

EM i 2004 (Sølv)[33]

Karen Brødsgaard (anfører), Rikke Hørlykke Jørgensen, Lise Knudsen, Henriette Mikkelsen, Karin Mortensen, Winnie Mølgaard, Rikke Nielsen, Louise Bager Nørgaard, Anne Petersen, Rikke Schmidt, Rikke Skov, Camilla Thomsen, Josephine Touray, Laura Danielsen, Mette Sjøberg, Lene Tobiasen.

VM i 2005 (4.-plads)[34]

Ditte Andersen, Karen Brødsgaard (anfører), Katrine Fruelund, Rikke Hørlykke Jørgensen, Lise Knudsen, Karin Mortensen, Rikke Nielsen, Rikke Schmidt, Mette Sjøberg, Josephine Touray, Mette Vestergaard, Jane Wangsøe, Kristina Bille Hansen, Louise Mortensen, Lene Lund Nielsen, Lene Thomsen.

EM i 2006 (11.-plads)[35]

Kristina Bille-Hansen, Louise Bager Due, Katrine Fruelund, Henriette Rønde Mikkelsen (anfører), Karin Mortensen, Louise Mortensen, Lene Lund Nielsen, Rikke Nielsen, Rikke Schmidt, Mette Sjøberg, Rikke Skov, Lene Thomsen, Trine Troelsen, Anette Bonde Christensen, Malene Dalgaard, Kamilla Kristensen, Louise Svalastog.

EM i 2008 (11.-plads)[36][37]

Kamilla Kristensen, Henriette Mikkelsen, Karin Mortensen, Louise Mortensen, Lene Lund Nielsen, Rikke Skov (anfører), Josephine Touray, Trine Troelsen, Gitte Aaen, Mie Augustesen, Camilla Dalby, Katrine Fruelund, Lotte Grigel, Maibritt Kviesgaard, Lærke Møller, Christina Pedersen, Susan Thorsgaard.

VM i 2009 (5.-plads)

Christina Pedersen, Karin Mortensen, Mie Augustesen, Maibritt Kviesgaard, Louise Bæk Pedersen, Louise Mortensen, Trine Troelsen, Lærke Møller, Camilla Dalby, Line Jørgensen, Lene Lund Høy Karlsen , Kamilla Kristensen, Mette Melgaard, Christina Krogshede, Mette Iversen Sahlholdt, Susanne Kastrup, Pernille Larsen, Kristina Kristiansen.

EM i 2010 (4.-plads)[38]

Mie Augustesen, Camilla Dalby, Line Jørgensen, Kamilla Kristensen, Maibritt Kviesgaard, Pernille Larsen, Mette Melgaard, Karin Mortensen, Lærke Møller, Rikke Skov, Trine Troelsen, Susan Thorsgaard, Berit Kristensen, Ann Grete Nørgaard, Christina Krogshede, Christina Pedersen.

VM i 2011 (4.-plads)

Mette Melgaard, Maibritt Kviesgaard, Susan Thorsgaard, Christina Krogshede, Karin Mortensen, Pernille Larsen, Christina Pedersen, Christina Pedersen, Line Jørgensen, Kristina Kristiansen, Trine Troelsen, Ann Grethe Nørgaard, Louise Svalastog Spellerberg, Kristina Bille Hansen, Sandra Toft, Maria Fisker, Louise Burgaard, Stine Jørgensen

Sommer-OL 2012 (gik ikke videre fra gruppen)
[39]

Mette Melgaard, Susan Thorsgaard, Mie Augustesen, Camilla Dalby, Christina Krogshede, Karin Mortensen (anfører), Marianne Bonde, Pernille Holst Larsen, Christina Pedersen, Louise Burgaard, Line Jørgensen, Trine Troelsen, Ann Grete Nørgaard, Berit Kristensen, Rikke Skov

EM i 2012 (5.-plads)

Sandra Toft, Cecilie Greve, Mie Augustesen, Ann Grete Nørgaard, Louise Lyksborg, Kristina Bille, Louise Burgaard, Line Jørgensen (anfører), Kristina Kristiansen, Lotte Grigel, Pernille Holst Larsen, Stine Jørgensen, Sofie Bloch-Sørensen, Susan Thorsgaard, Marianne Bonde, Mette Gravholt

VM i 2013 (Bronze)
[40]

Cecilie Greve, Rikke Poulsen, Ann Grete Nørgaard, Maria Fisker, Trine Østergaard, Maibritt Kviesgaard, Susan Thorsgaard, Mette Gravholt, Marianne Bonde, Stine Jørgensen, Pernille Holst Holmsgaard, Anne Mette Hansen, Jane Schumacher, Kristina Kristiansen, Line Jørgensen (anfører), Louise Burgaard

EM i 2014 (8.-plads)

Rikke Poulsen, Sandra Toft, Maria Fisker, Ann Grete Nørgaard, Trine Østergaard, Maibritt Kviesgaard, Louise Svalastog Spellerberg, Mette Gravholt, Susan Thorsgaard, Kristina Kristiansen, Lotte Grigel, Stine Jørgensen, Pernille Holst Holmsgaard, Anne Mette Hansen, Louise Burgaard, Line Jørgensen (anfører), Lærke Møller

VM i 2015 (6.-plads)

Rikke Poulsen, Sandra Toft, Maria Fisker, Ann Grete Nørgaard, Trine Østergaard, Anne Mette Pedersen, Mette Gravholt, Stine Bodholdt Nielsen, Kristina Kristiansen, Lotte Grigel, Stine Jørgensen, Anne Mette Hansen, Pernille Holmsgaard, Rikke Skov, Louise Burgaard, Line Jørgensen (anfører) (Indskiftet: Anna Sophie Okkels og Mette Iversen Sahlholdt)

EM 2016 (4.-plads)

Sandra Toft, Maria Fisker, Fie Woller, Trine Østergaard, Louise Svalastog Spellerberg, Stine Bodholt Nielsen, Kathrine Heindahl, Kristina Kristiansen, Lotte Grigel, Stine Jørgensen (anfører), Anna Sophie Okkels, Anne Mette Hansen, Line Haugsted, Mette Tranborg, Anne Cecilie la Cour, Althea Reinhardt

VM 2017 (6.-plads)

Sandra Toft, Althea Reinhardt, Fie Woller, Maria Fisker, Simone Böhme, Trine Østergaard, Sarah Iversen, Rikke Iversen, Kathrine Heindahl, Line Haugsted, Kristina Jørgensen, Stine Jørgensen (anfører), Lotte Grigel, Kristina Kristiansen, Line Jørgensen, Louise Burgaard, Mette Tranborg, Stine Bodholt Nielsen

EM 2018 (8.-plads)

Sandra Toft, Althea Reinhardt, Fie Woller, Lærke Nolsøe, Line Haugsted, Kristina Jørgensen, Anne Mette Hansen, Mie Højlund, Nadia Offendal, Lotte Grigel, Stine Jørgensen (anfører), Mette Tranborg, Anne Cecilie la Cour, Trine Østergaard, Mathilde Hylleberg, Stine Bodholt, Kathrine Heindahl, Sarah Iversen

VM 2019 (8.-plads)

Sandra Toft, Althea Reinhardt, Freja Cohrt, Lærke Nolsøe, Line Haugsted, Kristina Jørgensen, Anne Mette Hansen, Mie Højlund, Lotte Grigel, Stine Jørgensen (anfører), Louise Burgaard, Trine Østergaard, Simone Böhme, Stine Bodholt, Kathrine Heindahl, Sarah Iversen, (Reserver: Cecilie Greve, Mia Rej)

EM 2020 (4.-plads)

Sandra Toft (anfører), Althea Reinhardt, Lærke Nolsøe, Line Haugsted, Kristina Jørgensen, Anne Mette Hansen, Mie Højlund, Laura Damgaard, Mia Rej, Louise Burgaard, Mette Tranborg, Trine Østergaard, Andrea Hansen, Rikke Iversen, Kathrine Heindahl, Majbritt Toft Hansen, (Reserver: Rikke Poulsen)

VM 2021 (Bronze)

Sandra Toft (anfører), Althea Reinhardt, Lærke Nolsøe, Emma Friis, Line Haugsted, Kristina Jørgensen, Anne Mette Hansen, Mie Højlund, Mia Rej, Simone Petersen, Mette Tranborg, Louise Burgaard, Simone Böhme, Trine Østergaard, Kathrine Heindahl, Rikke Iversen, Michala Møller (Reserver: Anna Kristensen, Ida-Marie Dahl)

Landsholdstrænere[redigér | rediger kildetekst]

Danmarks har haft landholdstrænere siden 1946.[41]

Statistik[redigér | rediger kildetekst]

     Angiver at spilleren stadig er aktiv

Turneringsoversigt[redigér | rediger kildetekst]

Medaljeoversigt[redigér | rediger kildetekst]

Turnering 1 2 3 Total
Sommer-OL 3 0 0 3
Verdensmesterskabet 1 2 3 6
Europamesterskabet 3 2 0 5
Total 7 4 3 14

VM[redigér | rediger kildetekst]

Danmarks placeringer ved VM-slutrunderne:[44]

År Placering Pld W D L GS GA +/-
Jugoslavien 1957 5. 5 3 1 1 37 26 +11
Rumænien 1962 Sølv 5 4 0 1 42 28 +14
Vesttyskland 1965 5. 4 2 0 2 31 36 −5
Holland 1971 6. 5 2 1 2 50 54 −4
Jugoslavien 1973 7. 5 2 2 1 57 47 +10
Sovjetunionen 1975 9. 5 1 0 4 62 69 −7
Tjekkoslovakiet 1978 Kvalificerede sig ikke
Ungarn 1982 Kvalificerede sig ikke
Holland 1986 Kvalificerede sig ikke
Sydkorea 1990 10. 7 2 0 5 145 137 +8
Norge 1993 Sølv 7 5 0 2 189 167 +22
ØstrigUngarn 1995 Bronze 8 6 0 2 221 178 +43
Tyskland 1997 Guld 9 7 1 1 281 202 +79
DanmarkNorge 1999 6. 9 7 0 2 263 186 +77
Italien 2001 4. 9 7 0 2 258 210 +48
Kroatien 2003 13. 5 2 1 2 113 119 −6
Rusland 2005 4. 10 5 1 4 295 277 +18
Frankrig 2007 Kvalificerede sig ikke
Kina 2009 5. 9 6 0 3 250 230 +20
Brasilien 2011 4. 9 7 0 2 240 175 +65
Serbien 2013 Bronze 9 6 0 3 255 214 +41
Danmark 2015 6. 9 5 0 4 239 208 +31
Tyskland 2017 6. 7 4 0 3 186 163 +23
Japan 2019 9. 8 4 2 2 204 172 +32
Spanien 2021 Bronze 9 8 0 1 281 182 +99
DanmarkNorgeSverige 2023 Kvalificeret
Total 22/28 153 95 9 49 3699 3080 +619

Sommer-OL[redigér | rediger kildetekst]

Danmarks placeringer ved Sommer-OL.[44]

År Placering Pld W D L GS GA +/-
Canada 1976 Kvalificerede sig ikke
Sovjetunionen 1980 Kvalificerede sig ikke
USA 1984 Kvalificerede sig ikke
Sydkorea 1988 Kvalificerede sig ikke
Spanien 1992 Kvalificerede sig ikke
USA 1996 Guld 5 5 0 0 149 114 +35
Australien 2000 Guld 7 6 0 1 214 165 +49
Grækenland 2004 Guld 7 5 2 0 220 180 +40
Kina 2008 Kvalificerede sig ikke
Storbritannien 2012 9. 5 1 0 4 113 121 −8
Brasilien 2016 Kvalificerede sig ikke
Japan 2020 Kvalificerede sig ikke
Frankrig 2024 TBD
Total 4/12 24 17 2 5 696 580 +116

EM[redigér | rediger kildetekst]

Danmarks placeringer ved EM-slutrunderne:[44]

År Placering Pld W D L GS GA +/-
Tyskland 1994 Guld 7 7 0 0 186 151 +35
Danmark 1996 Guld 7 7 0 0 197 146 +51
Holland 1998 Sølv 7 5 0 2 189 163 +26
Rumænien 2000 10. 6 1 1 4 151 159 −8
Danmark 2002 Guld 8 8 0 0 200 171 +29
Ungarn 2004 Sølv 8 6 0 2 202 189 +13
Sverige 2006 11. 6 2 0 4 148 156 −8
Nordmakedonien 2008 11. 6 2 1 3 145 160 −15
DanmarkNorge 2010 4. 8 5 0 3 192 175 +17
Serbien 2012 5. 7 5 0 2 217 206 +11
UngarnKroatien 2014 8. 6 3 1 2 155 147 +8
Sverige 2016 4. 8 4 1 3 189 185 +4
Frankrig 2018 8. 6 3 0 3 151 164 −13
Danmark 2020 4. 8 5 0 3 209 186 +23
SlovenienNordmakedonienMontenegro 2022 Kvalificeret
ØstrigUngarnSchweiz 2024 TBD
Total 14/14 90 58 4 28 2322 2172 +150

Andre turneringer[redigér | rediger kildetekst]

Trøje- og hovedsponsor[redigér | rediger kildetekst]

Hovedsponsor Trøjesponsor Buksesponsor Hotelsponsor
Sparekassen Kronjylland
Bring
Puma SE Alm. Brand
Boozt Fashion
Scandic Hotels

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ NewsDetails
 2. ^ "DHF er klar til at trække kvindelandshold". Politiken. 2011-03-31.
 3. ^ "Pytlick må udtage 42-årig og otte debutanter". Politiken. 2011-04-03.
 4. ^ "Jan Pytlick stopper øjeblikkeligt som landstræner". TV2/Fyn. 2014-12-28.
 5. ^ "Wilbek forklarer: Derfor blev Pytlick fyret". B.T. 2014-12-29.
 6. ^ "Ekspert om ny stærk duo: Det er rigtig godt gået af DHF!". TV2 Sport. 2015-01-13.
 7. ^ "Kæmpe VM-drama: Danmark slået ud af Rumænien i forlænget spilletid". TV2 Sport. 2015-12-16.
 8. ^ "Danmark udraderer Rumænien og er i EM-semifinalen". TV2 Sport. 2016-12-14.
 9. ^ "Norge i finalen - Danmark møder Frankrig i EM's bronzekamp". TV2 Sport. 2016-12-16.
 10. ^ "Dansk bronze-nedtur: Frankrig slår Danmark i gyser". TV3 Sport. 2016-12-18.
 11. ^ "Danmark misser chancen for OL efter stort drama". TV3 Sport. 2019-12-11.
 12. ^ Bechgaard, Katrine Munch (8. januar 2020), Klavs Bruun Jørgensen stopper som landstræner, DHF, hentet 28. januar 2020
 13. ^ "Jesper Jensen bliver kvindelandstræner". TV2 Sport. 2. marts 2021. Hentet 17. august 2021.
 14. ^ "Danmark taber sensationelt bronzekampen". TV2 Sport. 20. december 2020. Hentet 17. august 2021.
 15. ^ "Otte års medaljetørke er slut: Danmark vinder VM-bronze". TV2 Sport. 19. december 2019.
 16. ^ "Danmark taber vanvittig tæt VM-semifinale". DR. 17. december 2019.
 17. ^ "Danmark vinder VM-bronze efter sejr over Spanien". B.T. 19. december 2019.
 18. ^ "Én dansker på VM's officielle All Star-hold". TV2 Sport. 19. december 2019.
 19. ^ "Kvindelandsholdets trup til EM-kval mod Østrig og Færøerne". Dansk Håndbold Forbund. 4. april 2022. Hentet 20. april 2022.
 20. ^ "Anna Kristensen indkaldt til kvindelandsholdet". Dansk Håndbold Forbund. 18. april 2022. Hentet 20. april 2022.
 21. ^ "Bruttotruppen - Håndbolddamerne". Dansk Håndbold Forbund. Hentet 10. oktober 2021.
 22. ^ "Rundt om 1993-finalen". Ekstra-Bladet. 3. december 2013. Hentet 27. oktober 2017.
 23. ^ "EURO 1994". European Handball Federation. Arkiveret fra originalen 1. april 2009. Hentet 2009-03-13. (engelsk)
 24. ^ "Denmark Handball at the 1996 Atlanta Summer Games". Sports Reference LLC. Arkiveret fra originalen 26. februar 2009. Hentet 2009-03-12.(engelsk)
 25. ^ "EURO 1996". European Handball Federation. Arkiveret fra originalen 1. april 2009. Hentet 2009-03-13.(engelsk)
 26. ^ "1997 - Germany" (PDF). International Handball Federation. Hentet 2009-03-13.(engelsk)
 27. ^ "EURO 1998". European Handball Federation. Arkiveret fra originalen 2. april 2009. Hentet 2009-03-13.(engelsk)
 28. ^ "Denmark Handball at the 2000 Sydney Summer Games". Sports Reference LLC. Arkiveret fra originalen 19. december 2008. Hentet 2009-03-12.(engelsk)
 29. ^ "VM Italien 2001". Dansk Håndbold Forbund. Arkiveret fra originalen 22. marts 2009. Hentet 2009-03-14.
 30. ^ "EURO 2002". European Handball Federation. Arkiveret fra originalen 2. april 2009. Hentet 2009-03-13.(engelsk)
 31. ^ "VM Kroatien 2003". Dansk Håndbold Forbund. Arkiveret fra originalen 19. februar 2009. Hentet 2009-03-14.
 32. ^ "Denmark Handball at the 2004 Athens Summer Games". Sports Reference LLC. Arkiveret fra originalen 19. december 2008. Hentet 2009-03-12.(engelsk)
 33. ^ "EURO 2004". European Handball Federation. Arkiveret fra originalen 9. december 2008. Hentet 2009-03-13.(engelsk)
 34. ^ "Denmark team roster – Russia 2005" (PDF). International Handball Federation. Hentet 2009-03-14.(engelsk)
 35. ^ "Official Delegation - Team Denmark". European Handball Federation. Hentet 2009-03-14.
 36. ^ "Official squads - Women's EURO 2008 - DEN" (PDF). European Handball Federation. december 2008. Hentet 2009-03-12.
 37. ^ "Danes Loses Star". European Handball Federation. Arkiveret fra originalen 11. december 2008. Hentet 2009-03-12.(engelsk)
 38. ^ "Team roster" (PDF). EHF. 2010-12-16. Arkiveret fra originalen (PDF) 1. oktober 2012. Hentet 2011-12-07.(engelsk)
 39. ^ "Denmark team roster". london2012.com. 19. juli 2012. Arkiveret fra originalen 4. december 2012. Hentet 2. august 2012. (engelsk)
 40. ^ "Breaking news: Anne Mette Hansen udtaget til VM-truppen!". ajax.dk. 2013-11-22. Arkiveret fra originalen 16. december 2014. Hentet 2013-12-04.
 41. ^ "Dame-A landstrænere gennem årene". DHF. Arkiveret fra originalen 30. juni 2018. Hentet 2014-01-13.
 42. ^ "Flest spillede DA-landskampe". DHF. Arkiveret fra originalen 24. juni 2009. Hentet 2009-07-25.
 43. ^ "Flest scorede mål i DA-landskampe". DHF. Arkiveret fra originalen 26. juli 2009. Hentet 2009-07-25.
 44. ^ a b c Medaljeoversigt
 45. ^ "Møbelringen Cup 2005" (norsk). Norges håndboldforbund. Hentet 29. december 2008.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Foregående: Årets sportsnavn
1993
Efterfølgende:
Jesper Bank, Jesper Seier og Steen Secher Kvindehåndboldlandsholdet
Foregående: Årets sportsnavn
1994
Efterfølgende:
Kvindehåndboldlandsholdet Mette Jacobsen
Foregående: Årets sportsnavn
2000
Efterfølgende:
Camilla Martin Thomas Bjørn