Fyrtårne i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hanstholm Fyr i 2011

På dansk grund kom et af de første fyrtårne ved Falsterbo (Falsterbo Fyr – som dog nu er svensk) omkring år 1200. En mere organiseret opstilling af fyrtårne i Danmark begyndte under Frederik 2. Den 8. juni 1560 oprettedes Det Kongelige Danske Fyrvæsen som fik etableret en afmærkning af ruten gennem Kattegat fra Skagen til Falsterbo; det var den første sejlrute i verden som fik en egentlig ruteafmærkning med fyr. På den mellemliggende strækning blev der opført fyrtårne på Anholt og Kullen. Fyrvæsenet har siden 1973 været en del af Farvandsvæsenet.

Der blev oprindelig fyret med brænde og tran, men senere gik man over til kul. For at undgå at bære brændsel op i de store højder blev fyrene opført som vippefyr hvor der blev fyret i en jernkurv monteret på en vippearm så den kunne sænkes ved fyring og derefter hejses op. Det første vippefyr i Skagen kom i 1627 og typen blev ret udbredt i Danmark men erstattedes efterhånden af murede fyr. Det sidste danske vippefyr på Anholt blev nedlagt i 1788.

I 1655 blev der tændt i fyr på den anden side af Skagerrak. Det var det første i Norge og det blev oprettet af Frederik 3., som gav en borger i Christiansand privilegium til at etablere fyrdrift på Lindesnes. Datidens navigation var dog så usikker at de søfarende var i tvivl om om det var Lindenes eller Skagen de kunne fik øje på! Og da det var fatalt at tage fejl og forsøge at sejle nord om Lindenes eller syd om Skagen, så valgte man den at fjerne usikkerheden ved at slukke fyret på Lindenes. Her kom først et fyr igen i 1725 og da fik det følgeskab af andre nærtliggende fyr så man undgik forvekslinger.

I 1800 var der omkring 11 fyr i Danmark, og det antal var øget til omkring 100 i 1893, og videre til omkring 140 i 1939.

Nedenstående er en liste over fyrtårne og fyrskibe i Danmark.

Fyrskibe[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]