Holger Jensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Holger Jensen
Født 8. oktober 1918 Rediger på Wikidata
Død 29. december 2004 (86 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Arkitekt Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Eckersberg Medaillen (1958) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Holger Johannes Jensen (8. oktober 191829. december 2004) var en dansk arkitekt, som især er kendt som den, der har bygget flest kirker i nyere tid.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Holger Jensen blev født i Aalborg i 1918. Han var i tømrerlære i perioden 1935-38 og uddannedes derefter på Københavns Bygmesterskole i 1940 samt på Kunstakademiet, hvor han i 1950 modtog akademiets lille guldmedalje. I 1951 var han på studieophold i Boston i USA, hvor han bl.a. mødte arkitekten Frank Lloyd Wright, hvis arkitekturopfattelse kom til at påvirke ham.

I 1952 stod han for opførelsen af sin første kirke, Sjælør Kirke i Sydhavn Sogn i Københavns Stift, som senere blev efterfulgt af de mange andre, han er kendt for, men han har også bygget forskellige institutioner og enfamiliehuse.

Foruden at være arkitekt havde Holger Jensen evner som tegner og maler og har selv udsmykket nogle af kirkerne med kalkmalerier. Han har desuden tegnet julemærkerne for årene 1959 og 1961.

I 1990'erne var Holger Jensen udsendt af Kirkernes Verdensråd til Østeuropa.

Holger Jensen døde i 2004 i København og er begravet på Garnisons Kirkegård.

Kirkebyggeri[redigér | rediger kildetekst]

I årene 1952-1994 tegnede Holger Jensen de nedenfor nævnte 49 kirker. Hertil forestod han en lang række restaureringsarbejder i andre kirker.

Hans kirkeprojekter omfattede ud over de mange blivende kirker også en række vandrekirker (små flytbare kirker, som kunne anvendes, til et nyt sogn fik en endelig kirke) samt sømandskirker i London, Antwerpen, Rotterdam, Yokohama og Lissabon.

Kendetegnende for alle hans kirker er, at de er funktionalistiske, beskedne af størrelse og fleksible. Holger Jensen er blevet kaldt de små kirkers arkitekt. De er egnede til at understrege kirken som et hus for menighedens fællesskab mere end til kultisk højtidelighed.

Holger Jensens kirker[redigér | rediger kildetekst]

Bavnehøj Kirke
Gistrup Kirke
Sjælør Kirke
Holger Jensens første
Solvang Kirke
Østervangskirken

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kirker tegnet af Holger Jensen

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]