Jørgen Brønlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jørgen Brønlund

Nikolaj Isak Jørgen Brønlund (14. december 1877 i Jakobshavnnovember eller december 1907) var en grønlandsk lærer, slædefører og polarforsker.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Brønlund, der var søn af en fanger, blev tidigt forældreløs og opfostredes af en kvindelig slægtning. Han var barndomsven med Knud Rasmussen, hvis far var præst i Jakobshavn. Brønlund dimitterede i 1901 fra Godthåb Seminarium og blev ansat som kateket på handelspladsen Kangeq ved Godthåbsfjordens munding.[1]

På opfordring af Rasmussen deltog han 1902-04 i Den litterære Grønlandsekspedition til Thule. Han tog derefter med til Danmark, hvor han blandt andet fik tegningsundervisning hos Kristian Zahrtmann og i nogle måneder var ved folkehøjskolen i Askov.

Ekspeditioner[redigér | redigér wikikode]

Brønlund var en af de grønlændere, der deltog i Mylius-Erichsens Danmarks-ekspedition i 1906-08. Han havde tidligere været med bl.a. Knud Rasmussen på ekspeditioner. Jørgen Brønlund var en dygtig slædefører og tolk, og han blev valgt til at tage med Mylius-Erichsen og Høeg Hagen til Nordøstgrønland i 1907. Han skulle føre denne ekspeditions dagbog. Ligesom ekspeditiones leder, Mylius-Erichsen, og Høeg Hagen omkom Brønlund af sult og forfrysninger. Jørgen Brønlund døde som den sidste, og ved fundet af hans lig, fandt man ekspeditionsdagbogen. Brønlund nåede dog frem til depotet ved Lamberts land, Han havde taget Høeg Hagens kortskitser og sin egen dagbog med, som han førte til det sidste. Hans krop blev fundet d. 13. marts 1908 i en klippehule sammen med kortskitserne og dagbogen, der var grundigt overdækket. Takket være Brønlund blev Høeg Hagens kortskitser bevaret, så han ikke døde helt forgæves.

Brønlunds sidste indskrivning i dagbogen, hvis tolkning har været omstridt, lyder som følger: "Omkom 79 Fjorden efter Forsøg Hjemrejse over Indlandsisen i November Maaned jeg kommer hertil i aftagende Maaneskin og kunne ikke videre af Forfrosninger i Fødderne og af Mørket. Andres Lig findes midt i Fjorden foran Bræ (omkring 2½ Mil). Hagen døde 15.11. og Mylius omtrent 10 Dage efter". De to andres lig er aldrig blevet fundet.[2]

Brønlunds Allé i Hellerup er opkaldt efter ham. Der findes en tegning af Achton Friis af Brønlund.

Et af digteren Thøger Larsens smukkeste digte har titlen Jørgen Brønlund. Det første vers lyder således:

Mer ene var aldrig

en Sjæl på en Stjerne
end du foran Døden

i Isnattens fjerne.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Dansk biografisk leksikon, bind 3 (1979), sid. 38f.
  2. Dansk biografisk leksikon, bind 3 (1979), sid. 38f

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]