Louis Palander

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Louis Palander

Personlig information
Født 2. oktober 1842 Rediger på Wikidata
Karlskrona, Sverige Rediger på Wikidata
Død 7. august 1920 (77 år) Rediger på Wikidata
Djursholm, Sverige Rediger på Wikidata
Gravsted Djursholms begravningsplats Rediger på Wikidata
Far Axel Fredrik Palander Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Militärhögskolan Karlberg Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Søofficer, opdagelsesrejsende Rediger på Wikidata
Deltog i Vega-ekspeditionen,
Svenske Spetsbergenekspedition 1872–1873 Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Storofficer af Æreslegionen (1906),
Storkorsridder af Royal Victorian Order (1908),
Kommandør med stjerne af Sankt Olavs Orden (1903),
kommandør af Italiens kroneorden (1880),
Storofficer af Leopoldsorden (1908) med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Adolf Arnold Louis Palander af Vega (født 2. oktober 1842 i Karlskrona, død 7. august 1920 i Djursholm) var en svensk søofficer og polarrejsende.

Palander blev sekondløjtnant i flåden 1864, og deltog 1868 og 1872-1873 i Nordenskiölds ekspeditioner til Spitsbergen. Planen for den sidste ekspedition var, med det nordligste Spitsbergen som udgangspunkt, at trænge frem mod Nordpolen med rensdyr. Palander førte Polhem, der på grund af svære ishindringer ikke kunne føres så langt mod nord som beregnet, og man blev tvunget til at overvintre i Mosselbugt. Palander deltog i vandringen over Nordostlandets indlandsis. På denne ekspedition lagde Palander så fremragende dygtighed for dagen, at han blev udnævnt til fører af Vega på Nordenskiölds store ekspedition 1878-1880 omkring Europa og Asien.

Æren for gennemførelsen af Nordøstpassagen må Nordenskiöld dele med Palander, "Vega"s udrustning var Palanders værk, og hans sømandsøje førte ekspeditionen uskadt gennem alle vanskeligheder, såvel i den farlige sejlads som i den tvungne overvintring på den åbne kyst. Hans virksomhed fandt velfortjent påskønnelse, idet han adledes med navnet "Palander af Vega" og hædredes med en nationalbelønning. I 1882 var han på Spitsbergen med kanonbådene "Urd" og "Verdandi" for at oprette den svenske meteorologiske station i Isfjorden.

Foruden sin virksomhed som polarfarer var han en meget anvendt søofficer. Han gennemgik alle grader, blev kontreadmiral 1900, viceadmiral 1903 og admiral 1910. Palander har været overadjutant hos kong Oscar 2., 1901-1905 statsråd og chef for søforsvarsdepartementet.

Da 40-årsdagen for Vegas tilbagekomst fejredes 1920, oprettede "Svenska Sällskapet for antropologi och geografi" et fond ved navn Louis Palanders af Vega Fond, som Palander bestemte skulle have samme anvendelse som Vegafonden, nemlig at fremme og opmuntre geografisk forskning.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]