Sverre Hassel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sverre Hassel

Personlig information
Født 30. juli 1876 Rediger på Wikidata
Christiania, Norge Rediger på Wikidata
Død 6. juni 1928 (51 år) Rediger på Wikidata
Oslo, Norge Rediger på Wikidata
Gravsted Vestre gravlund Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Opdagelsesrejsende Rediger på Wikidata
Deltog i Fram-ekspeditionen 1898-1902,
Roald Amundsens sydpolsekspedition Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sverre Helge Hassel (død 30. juli 1876 i Oslo, død 6. juni 1928) var en norsk polarforsker og en af de første fem til at nå Sydpolen.

Hassel drog til søs i en tidlig alder. I årene 1898-1902 deltog Hassel på den anden "Fram"-ekspedition under ledelse af Otto Sverdrup. Det oprindelige mål var, at de skulle forsøge at sejle rundt om Grønland via Baffinbugten, men i stedet udforskede de nyt land i det nordlige Canada, blandt andet Ellesmere ø og Sverdrupøerne.

Sammen med Helmer Hanssen blev Hassel udvalgt som dreven slædefører til Roald Amundsens Sydpolsekspedition 1910-1912. Hassel var en af de fem første til at nå Sydpolen den 14. december 1911 sammen med Amundsen, Hanssen, Olav Bjaaland og Oscar Wisting.

Da Hassel blev ældre, flyttede han til Grimstad og arbejdede der som toldbestyrer. Sverre Hassel døde i 1928, mens han var på besøg hos sin gamle ven Roald Amundsen.

Hassel blev tildelt Sydpolsmedaljen.

Fram-ekspeditionens Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Oscar Wisting nåede det geografiske sydpolpunkt den 14. december 1911. Fotograf: Olav Bjaaland
Hassel blev tildelt Sydpolsmedaljen.