Carl Petersen (polarfarer)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Johan Carl Christian Petersen (28. juni 1813 i København24. juni 1880 sammesteds) var en dansk sømand og tolk, der har deltaget i flere ekspeditioner i det nordlige Canada og Grønland i deres søgen efter den forsvundne britiske opdagelsesrejsende John Franklin.

I en alder af omkring 20 flyttede han til Godthåb i Grønland, hvor han ernærede sig som bødker og sømand. I 1841 flyttede han til Upernavik, på det tidspunkt, den nordligste danske koloni i Grønland. Der giftede han sig med en indfødt inuit og tog på sig deres skikke og levevis, i processen blev han en ganske dygtig jæger, hundeslædekører og observatør.

Han arbejdede på William Pennys ekspeditionen (1850-1851), Elisha Kanes anden Grinnell ekspedition (1853-1855) i Kane Bassin, Francis Leopold McClintock ekspedition (1857) og Isaac Israel Hayes Nordpolen Ekspeditionen (1860-1861). Han skrev to bog om disse ekspeditioner.

På Kanes ekspedition arbejdede han sammen med den unge eskimo Hans Hendrik, der har Hans Ø opkaldt efter sig.

Efter disse ekspeditioner flyttede han tilbage til Danmark.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • Carl Petersen (udgivet af Lauritz B. Deichmann), Erindringer fra Polarlandene optegnede af Carl Petersen, tolk ved Penny's og Kane's Expeditioner, 1850-55, P.G. Philipsens Forlag, 1857
  • Carl Petersen (red. Wöldike), Den sidste Franklin-expedition med "Fox", Captain McClintock, Fr. Wøldikes Forlagsboghandel, 1860

Litteratur[redigér | redigér wikikode]