Didrik Pinning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Didrik Pinning

BremenHoetgerHdG02.jpg

Personlig information
Født 1428Rediger på Wikidata
HildesheimRediger på Wikidata
Død 1490Rediger på Wikidata
VardøRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse OpdagelsesrejsendeRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Diderik Pinning ( – 1490?) har sandsynligvis været af tysk herkomst, men noget afgjort herom vides ikke.

I tiden 1478-83 nævnes han nogle gange som lensmand på Island, hvor der dog i de samme år også forekommer en anden lensmand, der i 1481 fik en ny udnævnelse af det norske rigsråd. Kong Hans lovede vel i sin håndfæstning 1483 ikke at gøre nogen udlænding til høvedsmand på øen, men gav desuagtet endnu samme år Pinning et nyt lensbrev på den. Personlig har Pinning dog, i alt fald i den første tid der efter, næppe opholdt sig synderlig i sit len; der imod drev han i disse år et udstrakt kaperi, blandt andet som hjælper for en fætter af kong Hans, junker Jacob af Oldenborg, der imidlertid døde allerede i 1484, men mest for kongen selv. Han omtales hyppig i forbindelse med en anden kaper ved navn Hans Pothorst, og det var under kong Hans’ fjendtlige forhold til englænderne især disses skibe, men dog også fx spaniernes, som Diderik Pinings kaperier gik ud over. I 1487 var han anfører for en afdeling af den danske flåde, der kom Iver Axelsen (Thott) til hjælp mod Sten Sture og reddede Gulland (Gotland) for Danmark. I 1489 og 1490, da han kaldes væbner, nævnes han der imod i nær forbindelse med Norge, så at man endog en tid har anset ham for født nordmand. I 1490 var han forlenet med Vardøhus. I al denne tid efter 1483 har han rimeligvis stadig været lensmand på Island, hvor han blandt andet medvirkede ved udstedelsen af de såkaldte "Pinnings-domme", 2 anordninger fra 1489 og 1490, der fik ikke ringe betydning for øens styrelse i den følgende tid.

Efter 1490 vides intet pålideligt om ham, men i følge senere uklare beretninger er der en mulighed for, at han er blevet erklæret fredløs og efter at have haft tilhold i farvandene ved Island og Grønland til sidst er kommet ulykkelig af dage; i alt fald nævnes der en ny islandsk lensmand 1491.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

DanmarkStub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi