Børge Fristrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Børge Fristrup
Personlig information
Født 15. april 1918Rediger på Wikidata
Død 19. marts 1985 (66 år)Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Københavns UniversitetRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Børge Nicolai Fristrup (15. april 1918 i København19. marts 1985) var en dansk geograf, ekspeditionsdeltager og om nogen ekspert i den grønlandske indlandsis.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Fristrup blev student 1936 fra Gentofte Statsskole og cand.mag. i naturhistorie og geografi med zoologi som hovedfag i 1943. Han blev først medarbejder ved Danmarks geologiske Undersøgelser i forbindelse med brunkulslejerne i Jylland, men allerede i 1944 blev han ansat ved Københavns Universitets Geografiske Laboratorium og arbejdede med biogeografi ved projektet "Atlas over Danmark", hvis ledelse blev forestået af Niels Nielsen. I 1948 blev han amanuensis. Hans egentlige speciale blev imidlertid glaciologi, idet kan kom til at virke på Kebnekaise-stationen under Stockholms Universitet. Formålet var medvirken ved Pearylandekspeditionen, som Eigil Knuth netop planlagde. Børge Fristrup foretog glaciologiske og meteorologiske målinger, der førte til studier over de grønlandske gletsjeres "materialehusholdning", hvilket blev hans karrieres fornemmeste indsats. Under det internationale geofysiske år (1957-1960) blev lod Københavns Universitets Geografiske Institut foretage undersøgelser af fire grønlandske gletsjere med studier af frontvariationer og materialehusholdning, der genspejler vore dages klimasvingninger, under Fristrups ledelse. For denne fremragende forskning tildelte Geografisk Selskab ham i 1971 ham Egede-medaljen. Han modtog også Fortjenstmedaljen i sølv med spænde 1952.

Med overvintringen i Pearyland blev Børge Fristrup grønlandsgeograf, og fra 1963 var han lektor og leder af Geografisk Instituts Grønlands-afdeling. Hver sommer tilbragte han i Grønland, og han var kendt for sin meget store viden, der formidledes dels i lærebøger, dels i adskillige tidsskriftsartikler, lige som han også i international sammenhæng havde ledende poster, blandt andet præsident for EGIG (Ekspedition Glaciologique International au Greenland) 1959-1961 og 1970-1975 Governor i The Board of Arctic Institute of North America. Børge Fristrup var med både under de gamle ekspeditioner i den tid, da hundeslæden var rejsemåde, og under den forrygende udvikling, der skete efter, at moderne teknik med fly og specielle transportmidler til kørsel på is og sne blev taget i brug.

Fristrup var videnskabelig forbindelsesofficer i Thule i den periode, hvor dr. Paul Siple og andre gennemførte pionerstudier over isen som materiale.

Forfatterskab[redigér | redigér wikikode]

  • Børge Fristrup: Indlandsisen (Rhodos Bogforlag, København 1963)
  • Børge Fristrup: The Grenland Ice Cap (Rhodos, Copenhagen 1966)
  • Børge Fristrup: The Greenland Ice Cap (1986)

På internettet[redigér | redigér wikikode]

Nekrolog[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]