Spring til indhold

Karen Lykkehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Karen Lykkehus
Personlig information
Fulde navnKaren Emilie Lykkehus
Født22. oktober 1904(1904-10-22)
København, Danmark
Død25. oktober 1992 (88 år)
København, Danmark
BeskæftigelseSkuespiller
Karen Lykkehus' grav på Holmens Kirkegård i København.

Karen Emilie Lykkehus (født 22. oktober 1904 i København, død 25. oktober 1992 smst) var en dansk skuespillerinde.

Lykkehus var først elevDagmarteatret og debuterede på dette teater i 1923. Hun kom derefter til Det Ny Teater, inden hun 1928-1930 gennemgik Det kongelige Teaters elevskole.

Sidenhen fik hun store roller på privatteatrene, ligesom besættelsesårene betød det store gennembrud for hende, ikke mindst i stjerneengagementer på Det Ny Teater, Riddersalen, Frederiksberg Teater og Allé Scenen.

Efter sin skilsmisse i 1944 kom hun ud i en sort periode i livet, hvor hun blev narkoman i primadonna-årene. Lægerne var mere end villige til at forsyne hende med morfin, amfetamin og mange andre stoffer. Efter fire år var hun så langt ude, at hun var tæt på at . En skolekammerat greb imidlertid ind i sidste øjeblik, og i små 15 år forsvandt Karen Lykkehus helt fra dansk teater. Men efter afvænning fik hun comeback i 1958Riddersalen, hvor hun spillede Mrs Savage i De kloge og de gale.[1]

I sine seneste år huskes hun både som en del af et fast makkerskab med kollegaen Bjørn Puggaard-Müller i Otto Leisners H.O.P.L.A.-udsendelser og i 1979 i en alder af 75 år som en hyggelig nissemor i én af de populære julekalendere på tv, Jul i Gammelby.[2]

Udvalgt filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Jakob Steen Olsen (5. december 2019). "Den kendte skuespillerindes pillemisbrug blev en livsfarlig kurs". Berlingske. Hentet 5. december 2019.
  2. ^ Karen Lykkehus

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen om skuespilleren Karen Lykkehus kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.