Langå-Struer-banen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Langå-Struer
DK 2012 Langå-Struer-banen.jpg
Overblik
Type Jernbane
Endestationer Langå
Struer
Antal stationer 10
Drift
Åbnet Langå-Viborg 21. juli 1863
Viborg-Skive 17. oktober 1865
Skive-Struer 17. november 1865
Operatør(er) Arriva
Karakter Regional
Teknisk
Strækningslængde 102,4 km
Antal spor Enkelt
Sporvidde 1.435 mm
Strækningshastighed 120 km/t

Langå-Struer-banen er en 102,4 km lang enkeltsporet jernbanestrækning i Midtjylland mellem Langå og Struer. Den blev åbnet i etaper 1863-65. Jernbanen ejes og vedligeholdes af Banedanmark, mens trafikken udføres af Arriva.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Langå-Struer-banen var den anden jernbanestrækning i Nørrejylland efter Aarhus-Langå-Randers Jernbane, der blev åbnet i 1862. Jernbaneloven af 10. marts 1861 indeholdt en bane fra Langå over Viborg og Skive til et punkt ved Venø Bugt og videre til Holstebro. Banen blev bygget af det engelske entreprenørkonsortium Peto, Brassey and Betts for den danske stat.

Strækningen Langå-Viborg blev indviet 20. juli 1863 under festlige former med deltagelse af indenrigsministeren og blev åbnet for trafik dagen efter med to daglige tog i hver retning. Det videre arbejde blev påvirket af krigen i 1864. Den ufærdige strækning Viborg-Skive blev brugt flittigt under de danske styrkers tilbagetog mod Mors, men den blev først indviet officielt 17. oktober 1865. Strækningen Skive-Struer blev åbnet 17. november 1865.

I 1896 blev linjeføringen omkring Viborg omlagt, så den oprindelige station i Viborg, der var en rebroussementsstation, blev flyttet og ændret til en gennemkørselsstation.

Strækningen[redigér | redigér wikikode]

Banens linjeføringer

Langå-Struer-banen udgår fra sydenden af Langå Station, selv om en stor del af togene på strækningen gennem årene har haft endestation på Randers Station eller Århus Hovedbanegård. Fra Langå løber banen mod vest og følger Gudenåens nordside gennem stationsbyerne Ulstrup og Bjerringbro frem til Tange. Fra Tange fortsætter banen mod vest, indtil den efter Rødkærsbro fortsætter mod nordvest frem til Viborg. Fra Viborg løber banen igen mod vest indtil den efter Stoholm fortsætter mod nord frem til Højslev, hvorfra den igen løber mod vest frem til Skive. Fra Skive fortsætter banen mod sydvest indtil den efter Vinderup løber mod vest langs sydkysten af Venø Bugt frem til Struer, hvor den møder Den Vestjyske Længdebane kort før Struer Station.

Trafik[redigér | redigér wikikode]

LINT 41-togsæt fra Arriva under indkørsel til Viborg Station

Fra januar 2003 betjenes strækningen af Arriva. Desuden havde DSB to daglige Intercity-forbindelser til København H-Kastrup indtil køreplansskiftet 13. december 2020.

Standsningssteder[redigér | redigér wikikode]

Langå-Struer-banen
mod Randers
Langå
mod Aarhus
Åbro
Ulstrup
Bjerringbro Station
Tange
Rødkærsbro
mod Silkeborg
Rindsholm
mod Herning
mod Mariager
Viborg
mod Aalestrup
Ravnstrup
Sparkær
Stoholm
Søby
Højslev
Skive
mod Glyngøre/Spøttrup
Estvad Sidespor
Rønbjerg
Hvidemose
Vinderup
Handbjerg
mod Holstebro
Struer
mod Thisted

Strækninger hvor nedlagt banetracé er bevaret[redigér | redigér wikikode]

Gennem Ravnstrup[redigér | redigér wikikode]

1864-tracéet[redigér | redigér wikikode]

Banen gik oprindeligt gennem Ravnstrup. Det var den lige vej, fordi Viborgs første station var en rebroussementsstation, hvor både Langåbanen og Skivebanen kom ind fra syd. I nordkanten af Liselund Plantage er 1864-tracéet bevaret, delvis utilgængeligt, og længere vestpå bliver det genbrugt af små stykker grusvej. I alt er 1½ km af tracéet bevaret.

1896-tracéet[redigér | redigér wikikode]

I 1896 fik Viborg sin nuværende gennemkørselsstation, hvorfra Skivebanen fortsatte mod nordvest. I første omgang foretog man kun den mest nødvendige forlægning af banen: den drejede mod sydvest uden for Viborg og blev i en ret skarp kurve tilsluttet 1864-tracéet ved Transiggårdvej. 1 km af dette tracé er bevaret, men vanskeligt tilgængeligt.

Med 1896-tracéet var det blevet en omvej at køre gennem Ravnstrup by. 26. oktober 1943 indviede man en 7 km lang forlægning af banen, så den nu skyder genvej nord om byen. Den nye strækning er 1,4 km kortere end den gamle, har større kurveradius og mindre stigninger. Ravnstrup fik samtidig en ny station på den forlagte strækning.

Syd om Skive[redigér | redigér wikikode]

Skive Station var i 1864 også anlagt som rebroussementsstation. Først i 1962 blev den nuværende gennemkørselsstation anlagt, hvilket krævede omlægning af Langå-Struer-banen på en 4 km lang strækning. 2 km af den gamle strækning tæt på Karup Å er bevaret som sti.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]