Københavns Lufthavn Kastrup Station

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
For metrostationen, se Lufthavnen Station.
Københavns Lufthavn Kastrup Station
Kastrup Lufthavn station underground.jpg
Overblik
Land Danmark
Stationstype Togfølgestation
Adresse Københavns Lufthavn, Kastrup
Terminal 3
2770 Kastrup
Kommune Tårnby Kommune
Jernbane Øresundsbanen
Nabostationer Hyllie Station og Tårnby Station
Forkortelse Cph
Åbningsdato 27. september 1998
Takstzone 4
Perron(er) 2
Perronspor 2
Transport
Operatører DSB, SJ
Togforbindelser Regional
Buslinjer 35 36 5A Gratis Terminalbus
 
 

Koordinater: 55°37′46.5″N 12°38′57.75″E / 55.629583°N 12.6493750°Ø / 55.629583; 12.6493750

Københavns Lufthavn Kastrup Station (eller Kastrup Lufthavn Station[Kilde mangler]) er en underjordisk jernbanestation beliggende under Terminal 3 i Københavns Lufthavn, Kastrup på det østlige Amager. Stationen betjener hver dag cirka 20.000 passagerer (2007) [1][2], hvilket gør den til Danmarks tredjemest benyttede station. Den ligger på Øresundsbanen mellem København og Malmø C og betjenes af Øresundstog og tog til/fra Stockholm.

I forbindelse med indvielsen af metroens tredje etape fik lufthavnen fra 28. september 2007 [3] ligeledes tilknyttet en metrostation over jorden ved navn Lufthavnen Station.

DSB's rejsecenter (billetkontor) er lokaliseret ovenover stationen i Terminal 3 og bemandes af godt 20 ansatte indenfor en af landets længste åbningstider (klokken 6 til 23).

Historie[redigér | redigér wikikode]

Stationen, én etage under Terminal 3, blev sammen med Terminal 3 indviet den 27. september 1998 af Kronprins Frederik med de officielle snoreklip ved et VIP-arrangement [4][5]. Stationsanlægget, med et samlet areal på omkring 5.000 m², blev konstrueret i perioden 1993-1998 og udgifterne forbundet med byggeriet løb op i godt 150 mio. kroner [6].

Fra den 3. januar 2007 frem til og med udgangen af juni 2007 [1][2] kørte DSB en forsøgsordning med informationsvagter, som bemandede togperronerne på stationen fra tidlig morgen til sen aften for bl.a. at tilbyde passagererne assistance med vejledning og hjælp med at få bagage ind og ud af togene, så ind- og udstigning og afgang gled hurtigere og lettere. Resultatet gav flere rettidige togafgange til og fra stationen, så togenes rettidighed blev øget til 92,2 pct. [1] og der samtidig skete en kraftig reduktion i antallet af lommetyverier.

4. januar 2016 indførtes der midlertidig grænsekontrol for indrejse til Sverige, hvilket har medført, at togpassagerer der skal den vej må vise pas eller legitimation på stationen. Da den imidlertid ikke er bygget med henblik på den slags, har trafikken måttet ændres og reduceres noget.[7] Passagerer med Øresundstog må således skifte tog på stationen i retning mod Sverige men ikke modsat, da der ikke er paskontrol den vej. Desuden kører InterCity og InterCityLyn tomme mellem København H og klargøringscentret ved stationen i stedet for som hidtil at have stationen som endestation.[8]

Jernbanestationens konstruktion[redigér | redigér wikikode]

Undergrundsstationen er designet af tegnestuen Vilhelm Lauritzen Arkitekter med A/S Øresundsforbindelsen som bygherre i samarbejde med Københavns Lufthavne A/S (KLH). Stationen er bygget som en åben sideperronstation (to platforme) med to spor og en 7 meter bred elegant glasoverdækning af banegraven langs hele stationen [5]. Det overordnede mål bag stationens udformning har, ifølge arkitekten, været at skabe indtryk af lethed og tryghed [6]. Der er arbejdet indgående med det arkitektoniske fællestræk, så det lyse, venlige og imødekommende skandinaviske præg tydeligt videreføres fra Terminal 3s rummelighed og gennemgående materialevalg af stål, glas og granit [5]. Hele anlægget foretager en drejning i planet som følge af den valgte linjeføring af jernbaneskinnerne frem mod Øresundstunnelen [9]. Perronvæggene har fået opsat en række støjreducerende hulplader, som med en række billeder viser Øresundsregionens fortrin. Fotograf Lennart Søgård-Høyer har produceret billederne, som er reportageagtigt iscenesat med et indbygget fotografisk logo, som beskueren opfordres til at lokalisere [10].

Der er anlagt spor uden om stationen, som benyttes af godstog, der af sikkerhedshensyn ikke må køre gennem den underjordiske passagerstation.

DSB har et klargøringscenter til InterCity og InterCityLyn, der ligger i tilslutning til stationen på en kunstig halvø. I centret bliver togene gjort rent, hvilket tager mindre end en time, hvorefter de er nyvaskede og nypudsede.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Flere tog til tiden fra Københavns Lufthavn Børsen Online, Mads Mourier, den 22. marts 2007
  2. ^ a b DSB har succes med informationsvagter cph.dk, den 16. marts 2007.
  3. ^ Metro til lufthavnen åbner før tid Berlingske Tidende, den 24. maj 2007.
  4. ^ Fem år med tog til check-in cph.dk, den 29. september 2003.
  5. ^ a b c Københavns Lufthavne A/S Årsrapport 1998 Informationsafdelingen.
  6. ^ a b www.vla.dk, projekter Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Hentet den 5. maj 2007.
  7. ^ Grænsekontrol mod Sverige af Tommy O. Jensen. Jernbanen 1/2016, s. 4-5.
  8. ^ ID-kontrol på rejser til Sverige af Tommy O. Jensen. Jernbanen 1/2016, s. 13.
  9. ^ Kort af Københavns Lufthavn cph.dk, Hentet den 5. maj 2007.
  10. ^ Kastrup lufthavn station udsmykning unltd.dk fotograf Lennart Søgård-Høyer. Hentet den 5. maj 2007.
  Foregående station     DSB     Efterfølgende station  
Kystbanen
  Foregående station     SJ     Efterfølgende station  
SJ 2000
København - Stockholm
Endestation
SJ 2000
København - Göteborg