Maria Sibylla Merian

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Maria Sibylla Marians portræt fra den tidligere tyske 500 DM seddel

Anna Maria Sibylla Merian (2. april 1647 i Frankfurt am Main13. januar 1717 i Amsterdam) var en tysk-hollandsk botaniker, entomolog og billedkunstner med speciale i afbildning af insekter og blomsterkompositioner.

Hun var datter af Matthäus Merian den ældre, men efter hans tidlige død giftede moderen sig igen og hun voksede op hos stedfaderen Jacob Marrel, der var maler og kobberstikker. Her lærte hun det billedkunstneriske håndværk, og hendes meget præcise fremstillinger af insekter i deres naturlige samspil med blomster udviser en skarp iagttagelsesevne.

I samlingerne på Rosenborg Slot findes en større samling af Merians blomster- og insekttegninger, som er fra før 1696 og som sandsynligvis stammer fra hendes første bog om haveblomster.

Maria Sibylla Merian rejste i 1699 til Hollandsk Guyana i Sydamerika, og her identificerede og katalogiserede hun lokale insekter samt afbildede insekter og blomster i præcise fremstillinger.

Et portræt af Maria Sibylla Merian prydede forsiden af den tidligere tyske 500 DM pengeseddel fra 1992 og Merian-krateret på Venus er endvidere opkaldt efter hende.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]