Michael Bundesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Michael Bundesen
Michael bundesen shu-bi-dua.JPG
Michael Bundesen i forgrunden for Shu-bi-dua under koncert ved The Tall Ships' Races, Aalborg 2010
Information
Født Michael Bundesen
12. maj 1949 (69 år)
Oprindelse Tårbæk Danmark
Genre Rock
Pop
Beskæftigelse Sanger, sangskriver
Aktive år 1968 - 2011
Pladeselskab Storkofon
Associeret med Quacks, Shu-bi-dua
Påvirket af The Beatles
Elvis Presley
Stevie Wonder
Eksterne henvisninger
www.shubidua.dk

Michael Bundesen (født 12. maj 1949), nogle gange omtalt som Bonden, er en dansk sanger, sangskriver og tidligere tv-vært, som er mest kendt som forsanger for det danske popgruppe Shu-bi-dua. Han gik i folkeskole i Tårbæk og fortsatte sin ungdomsuddannelse på Ordrup Gymnasium. Herefter fuldførte han første del af jurastudiet. I årene 1968-1969 var han i Søværnet.[1]

Tidlig karriere[redigér | redigér wikikode]

Michael Bundesen debuterede som forsanger i folk-trioen Quacks, og udgav på samme tid et par solo-singler.

Shu-bi-dua[redigér | redigér wikikode]

Shu-bi-duas tilblivelse[redigér | redigér wikikode]

I starten af 1970'erne havde Bundesen et job som radiovært på Danmarks Radios P3, herigennem mødte han guitaristen Michael Hardinger, der også havde sin gang på radioen. Hardinger havde et fritidsband, der dengang hed Passport, og herigennem blev Bundesen tilbudt rollen som forsanger.

I 1973 udgav han sammen med bandet, der dengang bestod af guitaristerne Michael Hardinger, Poul Meyendorff, trommeslageren Bosse Hall Christensen og bassisten Niels Grønbech singlen "Fed Rock/Tynd Blues" med Bundesen som forsanger. Singlen blev en enorm succes. Bandet, der nu kaldte sig Shu-bi-dua (pga. koret, der lød "Shubidua shubidua" på "Fed Rock"), skulle oprindeligt have været en engangsforestilling, men udgav året efter (1974) i stedet et album kaldet Shu-bi-dua.

Shu-bi-dua 210 (1975 – 1983)[redigér | redigér wikikode]

Da Shu-bi-duas første album mod forventning var blevet en stor succes, blev gruppen enige om at forsætte med en efterfølger, der fik titlen Shu-bi-dua 2. Op gennem 1970'erne fik Shu-bi-dua efterhånden mere og mere succes, hvor numre som "Den røde tråd", "Vuffeli-vov" og "Danmark" blev til. Efter den 7. plade, begyndte det dog at gå ned af bakke, da den store succes medførte et større og større pres på gruppen og det morsomme og umiddelbare blev erstattet med strengere kvalitetsgrad og perfektionisme, dette var medvirkende til en større udskiftning i gruppen i slutningen af 1970'erne og starten af 1980'erne.[kilde mangler]

Exit fra Shu-bi-dua (1984)[redigér | redigér wikikode]

Efter en turbulent periode, valgte Bundesen i 1984 at forlade Shu-bi-dua, hvor han blev tilbudt et job som programchef på den – dengang nystartede – Kanal 2 i København. Grundet uenighed om lønforholdene startede han sin egen københavner-tvkanal.[kilde mangler] I 1985 udgav Shu-bi-dua deres 11. studiealbum, som således er det eneste af gruppens album, hvor Bundesen ikke medvirker.

Shu-bi-dua 12 og Den Røde Tråd (1987-1989)[redigér | redigér wikikode]

Efter en pause på 3 år, valgte Michael Bundesen igen at træde ind i Shu-bi-dua. Genforeningen blev markeret med et nyt album, der fik titlen Shu-bi-dua 12. Pladen kom dog ikke i nærheden af de tidligere pladers succes. I stedet prøvede Shu-bi-dua kræfter med filmens verden, hvor de selv skrev og co-producerede filmen Den røde tråd, der heller ikke blev nogen succes.

Shu-bi-dua 1318 (1992 – 2005)[redigér | redigér wikikode]

Efter fiaskoen Den røde tråd gik der et par år, hvor Shu-bi-dua holdt lav profil. I 1992 begyndte dog at ske noget igen, da pladen Shu-bi-dua 13 så dagens lys. Pladen solgte stabilt, og Shu-bi-dua var igen et succesfuldt foretagende.

De følgende år bevarede Shu-bi-dua deres popularitet blandt danskerne, og udsendte med jævne mellemrum nye plader. Derudover var de en regulær publikumssællert ved de danske sommerkoncerter.[kilde mangler]

Soloprojekter[redigér | redigér wikikode]

Michael Bundesen solodebuterede allerede i 1969 med singlen "Når det bli'r forår igen". I 1973 kom endnu en solo-single, nemlig nummeret "Min kone og min mor".

I 1991 udsendte han sin version af Bing Crosbys juleklassiker "White Christmas" og i midten af 1990'erne bidrog han med flere børnesange i Åh Abe!-serien.

I 1995 udkom Michael Bundesen med sit første reelle soloalbum Peters Jul; et album der er baseret på Johan Krohns børnebog fra 1866.

I samarbejde med andre kunstnere[redigér | redigér wikikode]

År Album I Samarbejde med Kommentar
1981 Michael Hardinger Sanne Salomonsen Synger duet med Sanne Salomonsen på nummeret "Dans med mig"
1984 Rap Road (Maxisingle) 1st Avenue Michael synger kor på nummeret "Rap Road"
1989 Elvis Hansen Steen Springborg Synger duet med Steen Springborg på nummeret "Vi elsker Elvis"
1990 Dyrene i Hakkebakkeskoven Mek Pek Michael spiller Bagermester Harepus, hvor han synger "Peberkagebage sangen" sammen med Mek Pek.
1990 Andemix Diverse Kunstnere Michael synger nummeret '"ak for det, Anders And"
1991 Ronja Røverdatter Sebastian Michael synger nummeret "Mattissang"
1991 Last Christmas (single) Lonnie Devantier Michael synger duet med Lonnie Devantier på Wham-nummeret "Last Christmas"
1994 Sangene fra Vildbassen Diverse Kunstnere Michael synger nummeret "Der er så skønt på landet"
2005 Be My Guest Flemming Bamse Jørgensen Michael duet med Bamse på Elvis-nummeret "Good Lock Charm"
2006 Halfdan Jan Rørdam Et album af Bundesen og Jan Rørdam, baseret på tekster af Halfdan Rasmussen
2010 Nedtur (download) Krisekoret Michael synger kor på nummeret "Nedtur"

Personligt liv[redigér | redigér wikikode]

Michael Bundesen er kendt for at være et meget privat menneske, der værner om sit privatliv.

Michael er far til Nanna og Nikolaj fra sit første ægteskab samt endnu et barn fra et senere forhold. Datteren Nanna virker som manager og rejser derfor med Shu-bi-dua rundt.[1]

Sygdom[redigér | redigér wikikode]

Torsdag d. 19. maj 2011 blev Michael Bundesen ganske uventet ramt af en blodprop i hjernen.[2]

De første meldinger lød på at han ikke var i livsfare, men at en intensiv genoptræningsproces var nødvendig. De danske dagblade har løbende gennem år 2011 skrevet om Bundesens sygdomsforløb. Blodproppen har sat Shu-bi-dua på pause på ubestemt tid. Den 9. november 2013 modtog Shu-bi-dua "Æresprisen" ved Danish Music Awards, som blev overrakt til Michael Hardinger, Kim Daugaard og Michael Bundesen, som sad i kørestol.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]