Portal:Film/Udvalgt film/2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Artikelarkiv 2008[redigér wikikode]

Januar 2008[redigér wikikode]

Lilja 4-ever er en dansk - svensk dramafilm fra 2002 af filminstruktør Lukas Moodysson. Filmen er løst baseret på Dangoule Rasalaites liv som sexslave i Sverige og omhandler moderne kvindehandel og tvangsprostitution. Lilja 4-ever var Lukas Moodysson tredje hellængdes film, efter kærlighedshistorien i Fucking Åmål og komediefilmen Tillsammans. Den markerede et markant stilskifte for Lukas Moodysson, hvor de to forrige film havde et positivt udsyn, var Lilja 4-ever en ubarmhjertig, nedslående historie.

Lilja (spillet af Oksana Akinsjina) er en 16 år gammel pige som bor med sin enlige mor (Ljubov Agapova) i et trøstesløst boligblokkvarter et sted i det tidligere Sovjetunionen. Hendes mor har truffet en mand, som siger at han vil tage dem med til Amerika. Men for Lilja bliver skuffelsen stor, da hun erfarer at moderen og hendes nye mand skal rejse alene til Amerika, og at Lilja først skal følge efter senere.

Lilja efterlades alene tilbage hos sin tante Anna (Lilia Shinkarjova), som imidlertid er mere interesseret i hendes lejlighed end i Lilja selv. Tanten smider Lilja ud af lejligheden, og hun må i stedet flytte til en mindre og forfalden lejlighed uden el og varme. Lilja har ingen penge og må skaffe penge til mad og vejen, og ender hurtigt op i et netværk af prostitution og menneskehandel. Hendes eneste ven er den 14 år gamle dreng Volodja (Artiom Bogucharskij), som selv bliver mishandlet af sin alkoholiserede fader.

Filmen er dedikeret til "de millioner af børn rundt omkring i verdenen der bliver udnyttet af sexhandlen."


rediger · historik · diskussion


Februar 2008[redigér wikikode]

Notting Hill er en romantisk komedie fra 1999 instrueret af Roger Michell. Den har Hugh Grant og Julia Roberts i hovedrollerne og blev en succes både hos kritikerne og publikum, idet den blev den bedst sælgende britiske film nogensinde. Filmen foregår, som navnet siger, i London-bydelen Notting Hill, hvor den verdensberømte filmstjerne tilfældigvis møder den jordbundne boghandler. De to falder for hinanden, men der er mange forhindringer for deres kærlighed.

Efter Fire bryllupper og en begravelse, der med et meget beskedent budget var blevet en overraskende stor succes, var det oplagt at lade manuskriptforfatteren Richard Curtis forsøge at gentage successen. Han havde en ide, som blandt andet instruktøren Mike Newell afslog at lave, inden produceren fandt frem til Roger Michell.

Holdet havde Julia Roberts som sit ønske til hovedrollen, men havde ikke det store håb om, at hun ville sige ja. Imidlertid var hun så begejstret for manuskriptet, at hun straks indvilligede. At få Hugh Grant med var det ikke noget problem, da han og Curtis allerede med Fire bryllupper og en begravelse havde indset, at de fungerede godt sammen.


rediger · historik · diskussion


Marts 2008[redigér wikikode]

Menneskejagt er en amerikansk thriller fra 1959 instrueret af Alfred Hitchcock. Det er en af hans mest kendte og populære film, der har store stjerner som Cary Grant, Eva Marie Saint og James Mason i hovedrollerne.

Filmen blev til i et kreativt samarbejde mellem Hitchcock og manuskriptforfatteren Ernest Lehman, som Hitchcocks faste komponist, Bernard Herrmann, havde introduceret ham for. Lehman ville gerne skrive manuskriptet til filmen over alle Hitchcockfilm, og Hitchcock nævnte så, at han gerne ville lave en forfølgelse på Mount Rushmore. Andre ideer fulgte, og de to blev enige om et overordnet forløb, herunder ideen med den ikke-eksisterende agent.

Filmen fik en god modtagelse ved premieren, og den blev normeret til tre Oscars, dog ikke blandt de mest betydningsfulde. Senere er den blevet mere og mere populær, og den er af det amerikanske filminstitut blevet udvalgt som nr. 40 blandt de bedste film og nr. 4 blandt de bedste thrillere gennem 100 år. Ligeledes ligger filmen konstant i top 25 hos filmdatabasen imdb.com.


rediger · historik · diskussion


April 2008[redigér wikikode]

Flammen og Citronen er en dansk drama/action-film fra 2008. Manuskriptet er skrevet af filmens instruktør Ole Christian Madsen, sammen med manuskriptforfatteren Lars K. Andersen. Filmen er baseret på virkelige hændelser og øjenvidneberetninger fra nogle af de personer, der har oplevet Bent Faurschou-Hviid (kendt under dæknavnet Flammen) og Jørgen Haagen Schmith (som Citronen) på allernærmeste hold. Flammen og Citronen var blandt de meget aktive modstandsfolk i Danmark under 2. verdenskrig og mistede begge livet i forbindelse med deres indsats.

I filmen spilles de to legendariske modstandsfolk af Thure Lindhardt og Mads Mikkelsen. I de andre roller medvirkes der af skuespillerne Stine Stengade, Peter Mygind, Mille Lehfeldt, Flemming Enevold, Jesper Christensen, Malene Schwartz og Lars Mikkelsen, samt en række nye navne som Caspar Phillipson, Martin Greis og Thomas Voss. De tyske roller spilles bl.a. af Christian Berkel og Hanns Zischler.

Optagelserne til filmen fandt sted i Babelsberg studierne i Tyskland. Store dele af filmen blev også optaget på locations i København og Prag. Flammen og Citronen er en af de dyreste dansksprogede filmsatsninger nogensinde med et budget på mere end 46 millioner kroner. Den produceres af Lars Bredo Rahbek med Morten Kaufmann for Nimbus Film.


rediger · historik · diskussion


Maj 2008[redigér wikikode]

Pulp Fiction er en amerikansk film fra 1994, instrueret af Quentin Tarantino. Pulp Fiction blev en enorm publikumssucces, måske fordi den på mange måder var en banebrydende film på grund af sin blanding af rå vold og hurtig, humoristisk og til tider absurd dialog, samt mængder af referencer til popkultur.

Historien i Pulp Fiction blander flere forskellige handlingsforløb, og er bemærkelsesværdig ved at handlingsforløbet ikke er kronologisk fremadskridende, men flere gange springer i tid.

Pulp Fiction blev et stort comeback til John Travolta, som blev nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle, mens to af filmens øvrige medvirkende, Samuel L. Jackson og Uma Thurman, blev nomineret til hhv. bedste mandlige og kvindelige birolle. I alt blev Pulp Fiction nomineret til syv Oscars i 1994. Quentin Tarantino og Roger Avary fik prisen for bedste originalmanuskript. Ved Filmfestivalen i Cannes vandt filmen Den Gyldne Palme.


rediger · historik · diskussion


Juni 2008[redigér wikikode]

Reptilicus er titlen på to film, den danske Reptilicus (1961) instrueret af Poul Bang, og den amerikanske Reptilicus (1962) instrueret af Sidney Pink.

De to film er i mange år fejlagtigt blevet opfattet som én film med to forskellige lydspor, men en artikel i det amerikanske tidsskrift Video Watchdog har klargjort, at skønt de er optaget sideløbende (som en dansk-amerikansk co-production), er der tale om to separate film med mange forskelle, lavet af hver sin instruktør. Den danske version er indspillet på dansk, den amerikanske version er indspillet på engelsk, i den danske version kan Reptilicus flyve, i den amerikanske version spyr uhyret grønt slim, og så fremdeles.

Endvidere bliver filmet fejlagtigt kategoriseret som en latterfarce, da Dirch Passer er at finde på rollelisten. Den har desuden været markedsført med titlen Dus med uhyret.

Reptilicus er blevet kaldt for den værste monsterfilm nogensinde, men har alligevel holdt sig populær som en underholdende, ufrivilligt komisk kultklassiker. På godt og ondt er Reptilicus absolut enestående i dansk filmhistorie.


rediger · historik · diskussion


Juli 2008[redigér wikikode]

Fagre voksne verden (engelsk: The Graduate) er et romantisk drama fra 1967, instrueret af Mike Nichols og baseret på en roman af samme navn af Charles Webb. Filmen beretter om Ben Braddock, spillet af Dustin Hoffman, der netop er dimitteret fra college, men ikke rigtig kan finde ud af, hvad han skal med livet. Han forføres af den ældre Mrs. Robinson, spillet af Anne Bancroft, og forelsker sig i hendes datter Elaine, spillet af Katharine Ross.

En række skuespillere var på tale til rollen som Ben. Den første var Warren Beatty, der dog valgte at spille med i Bonnie og Clyde i stedet. Robert Redford blev prøvet, men sammen med Mike Nichols måtte han erkende, at rollen krævede en skuespiller, der virkede mere usikker på sin seksualitet. Andre på tale var Burt Ward, der dog foretrak at fortsætte som Robin i tv-serien om Batman (hvilket han senere fortrød), samt Charles Grodin.


rediger · historik · diskussion


August 2008[redigér wikikode]

Atlantis er en melodramatisk dansk stumfilm fra 1913, baseret på en roman af sammen navn af nobelprisvinder Gerhart Hauptmann. Filmen blev instrueret af August Blom og produceret af Nordisk Film Kompagni. Filmen havde en række internationale stumfilmsstjerner iblandt skuespillerne, bl.a. danske Olaf Fønss og den russisk/østrigske operadiva Ida Orlov.

Filmen omhandler en dansk doktor som, angrebet af mange sorger, søger udenlands for der at forny hans livsgnist og inkluderer bl.a. et tragisk forlis af et oceangående passagerskib efter det rammer en uset genstand i vandet. Filmen blev udgivet kun et år efter Titanics forlis, og skabte derfor en del opmærksomhed og kritik på grund af ligheden med den rigtige tragedie. Men bogen filmen byggede over, Atlantis af Gerhart Hauptmann, var faktisk udkommet før Titanics skibsforlis.

Atlantis var Nordisk Films mest ambitiøse og dyreste projekt til dato, men det blev ikke en finansiel succes, da de høje produktionsomkostninger ikke kunne tjenes ind igen ved billetsalget. Filmen viste sig dog alligevel at blive en af Nordisk Films mest sete film. Filmhistoriker Erik Ulrichsen har hyldet den som et dansk mesterværk og "en af de første moderne film"


rediger · historik · diskussion


September 2008[redigér wikikode]

Heavy Metal er en animeret tegne- og science fiction-film fra 1981 med action og fantasyelementer, samt flere voldelige og erotiske scener. Den er instrueret af Gerald Potterton og Jimmy T. Murakami og produceret af Ivan Reitman, der tre år senere producerede Ghostbusters. Stemmerne er på engelsk og udført af bl.a. John Candy og Eugene Levy.

Filmen har et visuelt varieret og meget markant udtryk og en stærk dominerende musikalsk lydside, der bl.a. er lavet af Black Sabbath,Nazareth og Elmer Bernstein med Royal Philharmonic Orchestra.

Filmen er en samling af forskellige historier og stærkt inspireret af flere historier fra fantasymagasinet Heavy Metal.Temaet er; de gode, mod de onde og foregår det meste af tiden i fremmede og futuristiske verdener.Det er én af de første animationsfilm henvendt til det voksne publikum med vold, musik og erotik i meget markante udtryk, hvilket nærmest har givet den kultstatus.


rediger · historik · diskussion


Oktober 2008[redigér wikikode]

Gøgereden (originaltitel: One Flew Over the Cuckoo's Nest) er en amerikansk film fra 1975, som er baseret på romanen med samme navn af Ken Kesey. Filmen er instrueret af den tjekkoslovakiske filminstruktør Miloš Forman, og blev den første film der vandt alle fem større Oscarkategorier siden It Happened One Night fra 1934.

Indspilningen af filmen foregik på Statshospitalet i byen Salem i den amerikanske stat Oregon.

Filmens hovedperson er voldtægtsforbryderen Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson), som efter et kort ophold i fængsel bliver overflyttet til et psykiatrisk hospital. Dette sker da han selv er træt af igen at sidde i fængsel, og derfor spiller sindsyg. Her stifter han bekendtskab med hospitalets øvrige patienter, blandt andet den stammende Billy Bibbit (Brad Dourif) og den døvstumme indianer, som blot går under navnet 'høvding' (Will Sampsom), samt ikke at forglemme oversygeplejersken Mildred Ratched (Louise Fletcher), som har mange års erfaring, men hvis metoder virker bestialske.


rediger · historik · diskussion


November 2008[redigér wikikode]

Sunset Boulevard er en amerikansk film noir fra 1950, der har elementer af drama, horror og sort komedie. Filmen, der er opkaldt efter den berømte boulevard i Beverly Hills, er instrueret af Billy Wilder. Hovedrollerne spilles af William Holden som Joe Gillis, en ung manuskriptforfatter på spanden, og Gloria Swanson som Norma Desmond, en falmet stumfilmstjerne, der væver den intetanende Gillis ind i sit spind af drømme om nye triumfer på det hvide lærred. Erich von Stroheim, Nancy Olson, Fred Clark, Lloyd Gough og Jack Webb medvirker i biroller. Filminstruktøren Cecil B. DeMille og sensationsjournalisten Hedda Hopper spiller sig selv, og filmen har stumfilmstjernerne Buster Keaton, H. B. Warner og Anna Q. Nilsson i cameoroller.

Filmen blev vel modtaget af anmelderne, blev nomineret til elleve oscars og vandt tre. I Danmark fik den Bodilprisen for bedste amerikanske film i 1951. Den anses i dag for at være en klassiker og nævnes ofte som en af de bedste amerikanske film. Filmen var i 1989 blandt den første gruppe film, der som "kulturelt betydningsfulde" blev udvalgt til bevaring i USAs National Film Registry. I 1998 blev den rangeret som nummer 12 på det amerikanske filminstituts liste over de 100 bedste amerikanske film i det 20. århundrede.


rediger · historik · diskussion


December 2008[redigér wikikode]

Den gode, den onde og den grusomme er en italiensk spaghettiwestern fra 1966 af instruktøren Sergio Leone med Clint Eastwood, Lee Van Cleef og Eli Wallach i titelrollerne. Filmens manuskript er lavet af Luciano Vincenzoni og Leone og screenplay er skrevet af Age & Scarpelli, Vincenzoni og Leone. Fotografen Tonino Delli Colli var ansvarlig for filmens fejende widescreen billeder og Ennio Morricone komponerede den berømte ledsagemusik. Det er den tredje film i Dollars trilogien, efter En nævefuld dollars (1964) og Hævn for dollars (1965). Handlingen samler sig om tre revolvermænd, som kappes om at finde en formue i konfødereret guld i et kaos af skuddueller, hængninger, borgerkrigsslag og fangelejre.

I en øde spøgelsesby skyder banditten Tuco (Wallach) sig fri, da tre dusørjægere prøver at overfalde ham. Et andet sted afhører Angel Eyes (Cleef) en tidligere soldat om en forsvundet mand, der hedder Bill Carson og et gemmested for Konfødereret guld, og skyder ham, da forhøret er ovre. I mellemtiden fører Tucos rejse over ørkenen ham til en gruppe dusørjægere, som gør klar til at tage ham til fange, da bliver stoppet af Blondie (Eastwood), en mystisk enlig revolvermand, som udfordrer jægerne til duel, som han vinder med lynets hast. Efter først at have været begejstret bliver Tuco rasende, da Blondie selv afleverer ham til myndighederne og indkasserer dusøren. Senere, lige før Tuco skal hænges, bliver han befriet af Blondie. De deler dusøren, og det afsløres, at det er deres lukrative fidus.


rediger · historik · diskussion