Pusher II

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Pusher II
Dansk titel Pusher IIRediger på Wikidata
Genre Thriller
Instrueret af Nicolas Winding Refn
Produceret af Nicolas Winding Refn
Henrik Danstrup
Manuskript af Nicolas Winding Refn
Medvirkende Mads Mikkelsen
Leif Sylvester Petersen
Maria Erwolter
Musik af Peter Peter
Fotografering Morten Søborg
Klip Anne Østerud
Janus Billeskov Jansen
Distributør Nordisk Film
Udgivelsesdato 25. december 2004 (Danmark)
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år[1]
Længde 100 min.
Land Danmark Danmark
Sprog Dansk
Serbokroatisk
Efterfulgte Pusher
Fortsættes i Pusher III
DVD 25. juli 2005
VHS 25. juli 2005
Links
på IMDb
på scope.dk
på CinemaZone
på danskefilm.dk
i DFI's filmdatabase
i SFDb
Noter
Oplysninger med symbolet Rediger på Wikidata stammer fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammensteds.

Pusher II (også kendt som Pusher II: With Blood on My Hands) er en dansk thriller fra 2004, skrevet og instrueret af Nicolas Winding Refn. Det er den anden film i Pusher trilogien.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Filmen begynder et godt stykke tid efter den oprindelige film, med at Tonny (Mads Mikkelsen) afsoner sin sidste dag af en fængselsstraf på 13 måneder. Hans cellekammerat leverer en rådgivende monolog for Tonny, om at han skal overvinde sin frygt. Han minder Tonny om, at han skylder penge, men har valgt at give ham mere tid, af respekt for Tonnys far, Smeden (Leif Sylvester Petersen), den frygtede og kyniske gangster. Efter sin løsladelse, besøger Tonny sin fars autoværksted på Amager i håb om at få et arbejde. Smeden har også en yngre søn fra en anden mor og modtager Tonny koldt, men i sidste ende tillader han Tonny at arbejde for sig på forsøgsbasis. Tonny stjæler en Ferrari i håb om at imponere sin far, men bilen bliver afvist og Smeden skælder nådesløst ud på ham for sit manglende ansvar.

Tonny begynder at hænge ud med vennen Ø (Øyvind Hagen-Traberg) og Tonny får desuden også at vide, at han er blevet far til en lille dreng, sammen med en lokal kvinde, Charlotte (Anne Sørensen). Charlotte har valgte opdrage barnet selv og kræver, at Tonny begynder at betale børnepenge. Han gør tomme løfter om at betale snart. Derefter deltager Tonny i et større bilrøveri for Smeden, men efter røveriet er han tvunget til at sidde i bagagerummet, fordi der ikke er nogen ledige pladser tilbage.

Tonny begynder også at hjælpe den lokale alfons og gangster, "Kusse Kurt" (Kurt Nielsen), med at lave en heroin handel med den serbiske narkobaron Milo (Zlatko Buric) fra den første film. Handlen foregår på hotel og da en af Milos sympatisør kommer for sent og banker på døren, skyller Kurt al heroinen ud i toilettet, idet han troede det var politiet. Således har Kurt nu hverken penge eller narko og han kan ikke betale de penge tilbage, som han lånte for at lave handlen. Han overbeviser Tonny til at hjælpe ham, med at købe en pistol og skyde ham i armen for at overbevise Kurts bagmænd, om at de er blevet røvet. Senere besøger Tonny Charlotte og deres søn, hvor Tonny også lærer at skifte sin søns ble. Ø afslører overfor Tonny, at han er ved at gifte sig med sin kæreste Gry (Maria Erwolter) og at de også vil have et barn.

Ved Ø's bryllup, holder Smeden en tale, hvor han fortæller at han tænker på Ø som en søn, hvorefter han også irettesætter Tonny. Senere bliver Tonny fuld og bliver vred da han ser Charlotte forsømme deres barn idet hun sniffer kokain med Gry i klubbens køkken. Han insisterer på, at hun tager barnet hjem, men hun nægter og ydmyger Tonny. I raseri angriber Tonny Charlotte og tager også kvælertag på hende, før flere mænd trækker ham væk. Tonny indser, at han endnu en gang har dummet sig og vælger at forlade festen og møder Kurt udenfor. Kurt overbeviser Tonny til at hjælpe ham med at smadre hans lejlighed, for at støtte deres historie om røveriet. I Kurts lejlighed begynder de at smadre forskellige ting og Kurt slår en prostitueret ned, der kommer fra hans soveværelse – dette bliver Tonny dog vred over, og fortæller Kurt at han ikke længere gider behjælpelig med historien om det falske røveri. Kurt afslører, at hans finansielle bagmand er Smeden og at han har løjet så at Tonny også vil få del i gælden.

Tonny tager derefter tilbage til brylluppet for at finde en måde at forene og betale af på sin gæld til sin far, men da han ingen penge har, foreslår han at skræmme Smedens ekskone Jeanette (Linse Kessler), der forsøger at tage forældremyndigheden over sin søn. Smeden insisterer på, at det skal være definitivt og at Tonny skal dræbe hende. Tonny tager ned til Jeanette, der arbejder på Kurts bordel, men han kan ikke gennemføre mordet. Efter hjemkomsten til sin far, indrømmer han at han ikke gjorde det, og faren begynder at skælde voldsomt ud og fortæller at han intet betyder for ham. Efterfølgende tager Tonny en skruetrækker og stikker ham ihjel. Bagefter tager Tonny hjem til Charlottes lejlighed, hvor han tager sin søn med og sammen tager de med en bus ud af byen. Filmen slutter med at de kører væk i bussen og man ser billedet af Tonnys tatovering i nakken, hvor der står "RESPEKT".

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Udvikling[redigér | redigér wikikode]

Den oprindelige Pusher var en stor succes og Nicolas Winding Refn havde ingen planer om at lave en fortsættelse. Men efter at have fåe en gæld på 5,5 millioner kroner i 2003 efter den kunstnerisk ambitiøse publikumsfiasko Fear X besluttede Refn at lave en 2'er og 3'er i trilogien.[2] Refn besluttede at gentage Tonny fra Pusher og opbyggede således en historie omkring ham. Mads Mikkelsen var i 2004 en af Danmarks største skuespiller også verdenskendt, men han indvilligede i at gentage rollen i den nye film.

Optagelser[redigér | redigér wikikode]

Nicolas Winding Refn genbrugte mange af hans stilistiske og optagereaktionstider som teknikker fra hans andre film. Han optog scenerne i næsten helt kronologisk rækkefølge med håndholdt kameraføring i en dokumentarisk stil. Refn holdt temaet med fremtrædende mørke og skygge, selv om denne film har færre tilfælde af tegn er undereksponeret og modlys. Grundet Refns farveblindhed, optog han nogle scener i levende monokrom. Nogle scener i filmen er næsten helt røde, som Refn menes at rødt er den mest organiske og følelsesmæssige farve. Tonnys ironiske tatovering uddyber "RESPEKT" på nakken og vises tydeligt gennem hele filmen – det var egentligt tænkt at Tonnys tatovering skulle være et hagekors.

Refn fandt også stor omhu i udvælgelsen af musikken til filmen. I stedet for at fylde soundtracket med typisk rock, hip hop eller techno, ønskede Refn at efterligne de self-made elektroniske filmmusik af John Carpenter.

Trilogi[redigér | redigér wikikode]

Pusher II er den anden film i trilogien, skrevet og instrueret af Nicolas Winding Refn. Hver film finder sted i den samme fiktive underverden i København. Den oprindelige Pusher (1996) følger Tonnys oprindelige partner Frank (Kim Bodnia) og hans desperate forsøg på at finde penge efter en narkohandel er gået galt.

  • Pusher III (2005) følger narkobaronen Milo (Zlatko Buric), da han kæmper med hans forsøg på ædruelighed, en række problematiske kriminelle tilbud og hans datters fødselsdagsfest, hvor han også er kokken for.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Pusher IIMedierådet for Børn og Unge
  2. ^ Louise Mai Rasmussen (20. april 2006). Kim Skotte. Politiken. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]