Radio Loud

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Radio Loud
Virksomhedsinformation
Selskabsform Radio & tv-netværk
Grundlagt 2019
Hovedsæde Radio Diablo (Svendborg) samt Christianshavn (København)
Virksom i
Danmark
Nøglepersoner Martin Brandt Larsen, bestyrelsesformand. Ann Lykke Davidsen, direktør. Finn Høffner, adm. direktør.
Slogan Hele Danmarks tale- og kulturradio for unge
Organisation
Moderselskab Kulturradio Danmark A/S
Eksterne henvisninger
Webside

Radio Loud (også kendt som Loud og LOUD) er en dansk digital public service-radiokanal beliggende i Svendborg og København drevet af en sammenslutning af lokalradioer gennem selskabet Kulturradio Danmark A/S. Loud gik i luften 1. april 2020 og udsendes over DAB til størstedelen af Danmark, men ikke Bornholm og dele af Lolland-Falster[1]. Loud har erklæret deres målgruppe som den yngste halvdel af befolkningen[2] og unge i alderen 15-32 år[3].

Historie[redigér | redigér wikikode]

Radio Loud blev en realitet, da Kulturradio Danmark A/S vandt det statslige udbud af en DAB-kanal med fokus på kultur, som fra politisk side var udstedt med henblik på at bevare den daværende kanal Radio24syv[4]. Forinden havde 24syv mistet sin FM-sendetilladelse og statslige bevillinger til den nye R4dio, da VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti med medieforliget i 2018 vedtog kravet om hovedsæde vest for Storebælt for genudbuddet af FM-kanalen. I tiden op til 24syvs lukning opstod tiltagende politisk vilje til at bevare kanalen, hvorfor udbuddet af en i forvejen vedtaget DAB-kanal med fokus på kultur efter folketingsvalget 2019 blev ændret for at imødekomme 24syv som ansøger af den nyvalgte socialdemokratiske regering med kulturminister Joy Mogensen og dens støttepartier ved en genforhandling af medieforliget[5].

Med denne ændring af DAB-udbuddet øjnede vært og bestyrelsesformand for den sydfynske lokalradio Radio Diablo, Martin Brandt Larsen, muligheden for at realisere sin vision om en radiokanal henvendt unge[6]. Han allierede sig med konsulent og bestyrelsesmedlem i bl.a. R4dio Ole Mølgaard, der som udviklingschef bistod i udviklingen og udfærdigelsen af ansøgning. Ole Mølgaard kontaktede også journalist Ann Lykke Davidsen, som tidligere havde været hans underordnede på DR, hvor han var musikchef og hun musikredaktør[7]. Ann Lykke Davidsen var nyligt fristillet fra jobbet som redaktionschef på DR Aktuelt med ansvar for Aftenshowet og arbejdede på daværende tidspunkt med undervisning i yoga, men takkede ja til stillingen som direktør for Radio Loud[8]. Komiker Sebastian Dorset, som lavede programmet Tjenesten under Lykke Davidsen og Mølgaards tid på P3, gav desuden i dagene op til ansøgningsfristen telefonisk samtykke om at være kanalens satireredaktør, men måtte dog efter udbudssejren trække sig, da det viste sig uforeneligt med hans øvrige arbejde[9].

Loud endte med at vinde DAB-udbuddet 22. oktober 2019 med deres pris som den primære udslagsgivende faktor, idet kanalen ønskede at bruge 261 millioner kroner, mens Radio24syv ansøgte om de samlede midler til rådighed på i alt 280 millioner over den fireårige periode, DAB-licensen gjaldt[10]. Det af kulturministeriet nedsatte nævn for radio og tv med formand Caroline Heide-Jørgensen blev efterfølgende genstand for kritik grundet deres afgørelse og bedømmelser af de to kanaler Loud og 24syv, både fra eksperter, folk tilknyttet sidstnævnte kanal og politikere. Især medieordfører for Det Radikale Venstre, Jens Rohde, kritiserede afgørelsens saglighed og ønskede den omstødt[11], men også SF, Venstres Claus Hjort Frederiksen og Liberal Alliance fremsatte lignende argumenter[12]. Radio Loud fastholdt, at afgørelsen om sendetilladelsen i deres øjne var definitivt afgjort, hvilket også viste sig korrekt, idet kanalen har beholdt licensen trods adskillelige forsøg på protester[13].

Struktur og ledelse[redigér | redigér wikikode]

Radio Loud ejes af en sammenslutning af ni lokalradioer: Radio Diablo, Radio Limfjord, Radio Max, Radio Globus, Radio Viva, Radio Victoria, Classic Rock Århus, Classic Rock København og Din Radio Østjylland. Kanalens bestyrelsesformand er Martin Brandt Larsen, som også er direktør for Radio Diablo og firmaet Cibicom, som også er Radio Louds DAB-udbyder[14]. Adm. direktør er Finn Høffner, tidligere ejer af to McDonalds-restauranter i hhv. Svendborg og Nyborg[15], nuværende deltager i Audiocase ApS samt anden investeringsvirksomhed[16]. Ann Lykke Davidsen er stationens direktør med ansvar for redaktionelt indhold. Kanalens nyhedschef er tidligere redaktør på Go' Aften Danmark og Station 2, Linda Olsen. Programredaktionen har til huse på Christianshavn, København, mens deres nyhedsredaktion deler adresse med Radio Diablo i Svendborg[17].

Desuden er Radio Loud finansieret gennem en for et public service-medie hidtil uset struktur[18], hvor kanalen indgår i en række samarbejder med såkaldte kulturpartnere i form af danske kulturinstitutioner, der producerer sponseret indhold til kanalen. Radio Louds kulturpartnere er ved stiftelsen Nationalmuseet, Roskilde Festival, spillestedet VEGA, Ungdomsbureauet, teater Mungo Park, kommunikationsmuseet Enigma, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, lex.dk og Danske Studerendes Fællesråd[19].

Modtagelse[redigér | redigér wikikode]

Radio Louds præmiere 1. april 2020 faldt sammen med det verdensomspændende udbrud af virussen Covid-19, hvilket kanalen forklarede deres ufærdige hjemmeside og app med. Ligeledes blev størstedelen af kanalens sendeplan udgjort af én lang udsendelse under titlen Loud i undtagelsestilstand, som midlertidigt rummede begrænsede udgaver af de forskellige planlagte programmer[20].

Kanalen udkom til udpræget negative anmeldelser med bedømmelser på mellem 1 og 3 stjerner. Et gennemgående kritikpunkt var satire-satsningen PutyPie, opkaldt efter kanalens bagmænds bestræbelse på at stave til den svenske YouTube-stjerne PewDiePie i deres ansøgnignsmateriale, som af Information blev kaldt "komisk dårlig" og ligeledes fremhævedes negativt af Ekstrabladet[21]. Kanalens generelle niveau, der bl.a. blev beskrevet som "en halvlunken udgave af en hvilken som helst anden morgenflade" af Berlingske Tidende, kritiseredes også at flertallet af anmeldere[22]. På den positive side betonede flere anmeldere kanalens potentiale for positiv udvikling med tiden, heriblandt Information og Filmmagasinet Ekko[23].

I befolkningen blev Radio Loud altovervejende modtaget med manglende interesse. Således var analyseinstituttet Gallup ude af stand til at måle Radio Louds lyttertal i de første to uger, idet så få lyttere kunne observeres, at de ikke udgjorde et statistisk sikkert grundlag[24].

Direktør Ann Lykke Davidsen afviste både de dårlige anmeldelser og lave lyttertal som utroværdige grundet hhv. anmeldernes habilitet[25] og målemetoderne for lyttere[26].

Kontroverser[redigér | redigér wikikode]

Både i det halve år efter udbudssejren frem til præmieredatoen og i den efterfølgende tid i æteren var Radio Loud genstand for en del kritik.

Sponseret indhold[redigér | redigér wikikode]

Forretningsmodellen, hvor Loud er afhængig af indhold produceret af deres samarbejdspartnere, har været kritiseret fra flere kanter. Grundet kanalens status som public service-medie har andre og konkurrerende kulturelle institutioner end dem, der indgår som partnere i Radio Loud, rejst kritik af samarbejdet som en statsfinansieret skævvridning af kulturmarkedet, heriblandt Bremen Teater og Train[27]. Eksempelvis skulle Roskilde Festival og VEGA efter planen producere udsendelser om deres forestående besøgende artister. Ligeledes er der fra journalistisk side sået tvivl om Radio Louds habilitet som objektivt medie i portrætteringen af de forskellige samarbejdspartnere og de eventuelle negative sager, der i fremtiden måtte opstå om disse. Radio Loud har gennem deres direktør Ann Lykke Davidsen afvist denne kritik og fastholdt kanalens samarbejder som uproblematiske[28].

På Radio Louds hjemmeside svarer kanalen selv på spørgsmålet om, hvorvidt radiostationen bliver en "reklamesøjle for kulturpartnere" med "Absolut ikke!" og understreger som Ann Lykke Davidsen at alle programplaner og redaktionelle beslutninger træffes uafhængigt af disse og dermed udelukkende af Radio Louds redaktion[29].

Ansættelsesforhold[redigér | redigér wikikode]

Da Radio Loud begyndte at søge ansatte til stationen, kom nogle forhold omkring deres ansættelsesforhold i medierne og politikernes søgelys. Således betaler Loud deres natværter via ungdomsmagasinet Sein med et "symbolsk beløb"[30], der løber op i 1.500 kroner om måneden pr vært, hvilket blev forsvaret af stationen bl.a. med at arbejdet er ufaglært[31].

Metoden blev kritiseret af Dansk Journalistforbund for at "slå bunden ud af arbejdsmarkedet" ved at anvende frivillig arbejdskraft fremfor journalister[32]. Ligeledes modtog Loud kritik fra regeringspartiet Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen for deres dårlige løn- og arbejdsvilkår[33], som også senere betonede public service-mediers forpligtelse til ikke at benytte sig af underbetaling. Direktør Ann Lykke Davidsen afviste kritikken af aflønningsmetoden og kaldte den derimod "fin løn til ufaglærte unge"[34].

Et andet aspekt af Radio Louds ansættelsesforhold, som tidligt blev udsat for kritik, var, at de fleste menige ansatte blev ansat på tidsbegrænsede kontrakter på 1-2 år, fremfor fastansættelser, som Dansk Journalistforbund ellers angiver som overenskomstmæssigt. Radio Loud forsvarede kritikken om manglende jobsikkerhed for deres unge ansatte med retslig hjemmel og fremhævede modsat metodens fleksibilitet som en positiv effektiv[35].

Censur af satire[redigér | redigér wikikode]

Efter Radio Louds sejr i DAB-udbuddet blev den vordende kanal genstand for en del morskab grundet sine mange stave- og sprogfejl, generøse bud på værtstyper samt programkoncepter, der ifølge kritikkerne hverken lød gode eller som henvendt det proklameret unge publikum. Et vidne herom er Facebook-kontoen @RealRadioLoud, som fra denne periode og i tiden op til Louds præmiere udgav parodier på kanalens ansøgning. Radio Loud valgte at anmelde og dermed forårsage sletningen af den satirisk parodi på dem selv, som kanalen mente, forbrød sig på deres varemærke. Dette til trods for at profilen var tydeligt deklareret som satire og præsenterede sig med et markant anderledes logo end den faktiske Radio Loud, hvilket efterfølgende også ledte til, at Facebook anerkendte fejlen og genåbnede siden[36]. Direktør Ann Lykke Davidsen fastholdt efter denne afgørelse, at kanalen havde ageret rigtigt ved at anmelde siden, da man ønskede at undgå forvirring om, hvilken side, der var den rigtige Radio Louds, og dermed lade Facebook være dommer over denne og andre falske Radio Loud-siders berettigelse[37].

En parodiside på Instagram skabt i protest mod Radio Louds ageren i førnævnte sag kaldet radioloudmigirøven.dk måtte efter halvanden måneds aktivitet ligeledes se sig anmeldt af Radio Loud og som resultat heraf deaktiveret med anklager om at have udgivet sig for at være Radio Loud. Direktør Ann Lykke Davidsen, der betegner sig selv som "stor fortaler for satire"[38], anerkendte i denne sammenhæng, at folk formentligt ikke tager fejl af satiresiden som værende Radio Loud, men at man af hensyn til beskyttelsen af sit brand ikke ønskede, at siden dukkede op, når folk søger efter Radio Loud på Instagram[39].

Løbende er Radio Louds meget konsekvente håndtering af tilfælde, hvor andre har benyttet sig af deres varemære, blev sammenstillet med kanalens manglende vilje til at imødekomme en københavnsk DJ ved navn Loud. Siden offentliggørelsen af Radio Loud som vinder af DAB-udbuddet forsøgte DJ Karsten Thorhauge således at komme i kontakt med stationen, da han i mange år havde optrådt under kunstnernavnet Loud og i ugerne op til kanalens præmiere blev hans anmodning afvist af Radio Louds advokater[40]. Radio Loud har desuden et program kaldet GameBoys, der låner både sin titel og grafiske udtryk fra Nintendos spillekonsol Game Boy'en[41].

Lyttertal[redigér | redigér wikikode]

Radio Loud havde i deres første måned i æteren bemærkelsesværdigt få og gamle lyttere[42]. Dette førte til, at det blev et politisk spørgsmål, hvorvidt kanalen, såfremt tendensen fortsætter, stadig har sin eksistensberettigelse. Således udtrykte medieordførerne fra Venstre og Dansk Folkeparti bekymring for de "alarmerende lave lyttertal"[43], ligesom Socialdemokratiets medieordfører reagerede med udtalelse om, at regeringen og støttepartierne i sidste ende er ansvarlige for kanalen, men "at få [..] lyttere, det er kanalens ansvar. Og med det ret store budget, de har, må de også formå at leve op til det"[44]. Alle parter var dog enige om, at det var meget tidligt at afsige dom over kanalens succes.

Ann Lykke Davidsen fremlagde desuden i forbindelse med denne sag kanalens rækkevidde på internettet for dens første to uger. Her var Radio Louds programmer blevet hørt som podcast 1.600 gange, deres hjemmeside besøgt 22.000 gange og deres app downloaded af 5.000[45]. Radio Loud har efterfølgende afvist at delagtiggøre offentligheden i udviklingen af disse tal.

Programmer[redigér | redigér wikikode]

 • ALL CAPS, program om internetfænomener produceret af Enigma.
 • Boblen, program der formidler og kritiserer økonomiske teorier.
 • Den Brogede Vej, portrætprogram om karrierevalg.
 • FEEDET, del af kanalens daglige morgensendeflade.
 • FREKVENS, dagligt musikprogram.
 • GameBoys, dagligt program om videospil.
 • Klub, dagligt kulturprogram.
 • Kollegiekøkkenet, knap to timers udsendelse fra forskellige danske kollegiekøkkener, hvor beboerne har samtaler om en række emner, de modtager fra Radio Loud.
 • Kontur, musikprogram, der hver uge beskæftiger sig med en kunstner, der skal spille koncert i Danmark. Produceret af VEGA.
 • Langt Til Ligestilling, feministisk program om ligestilling.
 • Limboskalaen, program hvor tre kvinder bedømmer diverse fænomener på en skala med 100 trin, som går fra "Fucked" til "Lige som det skal være".
 • Live Feed, ugentligt musikprogram, der anbefaler koncerter i Danmark. Produceret af VEGA.
 • Live Fra Fortiden, program der ser moderne fænomener i historisk perspektiv. Produceret af Nationalmuseet.
 • Natmaskinen, poesioplæsning.
 • Nattely, samtaleprogram.
 • På Scenekanten, portrætprogram om personer i det danske teatermiljø.
 • Pitten, musikprogram der sætter fokus på en koncert-aktuel kunstner i Danmark gennem vedkommendes fans. Produceret af VEGA.
 • PutyPie, dagligt satirisk program, hvor de to hovedpersoner Sebastian og Kaare står i spidsen for et parodisk formiddagsprogram som man blandt andet ser på P3.
 • SEIN Talent: Kulturkabalen, program om ungdoms- og populærkulturelle fænomener.
 • Snoozeren, del af kanalens daglige morgensendeflade.
 • Spejlet, portrætprogram hvor mennesker ser sig i spejlet i en time og taler om sig selv.
 • TALENT, en samling af eksperimentale radioformater.
 • Touché, dagligt debatprogram om typisk ungdomskulturelle emner, som afvikles gennem debattører samt et panel.
 • Udråb, dagligt debatprogram, hvor en person får en time til at fremlægge sine holdninger.
 • Verdensborger, ugentligt udlandsmagasin.
 • Vi Er Data, ugentligt teknologimagasin.
 • Vokseværk, program om dilemmaer.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ https://finans.dk/erhverv/ECE11706894/louds-dabkanal-daekker-ikke-bornholm-og-dele-af-lollandfalster/
 2. ^ https://www.berlingske.dk/samfund/saadan-kommer-danmarks-nye-radiokanal-til-at-lyde-ifoelge-sig-selv
 3. ^ https://www.tv2fyn.dk/svendborg/fynbo-bag-ny-radio-vi-har-talenterne-til-skabe-nye-job-pa-fyn
 4. ^ https://www.dr.dk/nyheder/politik/thulesen-dahl-om-kattelem-til-radio24syv-det-har-aldrig-vaeret-en-diskussion-eller
 5. ^ https://kum.dk/nyheder-og-presse/pressemeddelelser/nyheder/ny-tidsplan-for-udbud-af-dab-kanal/1/1/
 6. ^ https://www.zetland.dk/historie/sOMVyM14-aopXLwdn-33cc8
 7. ^ http://radionytarkiv.dk/artikel/default.asp?id=16672
 8. ^ https://www.zetland.dk/historie/sOMVyM14-aopXLwdn-33cc8
 9. ^ https://www.altinget.dk/navnenyt/sebastian-dorset-stopper-paa-radio-loud
 10. ^ https://politiken.dk/kultur/art7455099/Radio24syv-var-alt-for-dyre
 11. ^ https://www.dr.dk/nyheder/indland/radikale-vil-have-dab-udbuddet-til-gaa-om
 12. ^ https://www.bt.dk/politik/claus-hjort-frederiksen-om-radiolukning-det-er-helt-uforstaaeligt
 13. ^ https://www.dr.dk/nyheder/politik/loud-undrer-sig-over-politisk-modstand-vi-er-i-fuld-gang-med-lave-en-radiokanal
 14. ^ https://it-kanalen.dk/radio-loud-er-gaaet-i-luften-paa-cibicoms-dab-net/
 15. ^ https://faa.dk/artikel/navnlig-2007-11-24
 16. ^ https://cvrapi.dk/person/dk/finn-hoffner/4000494973
 17. ^ https://radioloud.dk/
 18. ^ https://www.information.dk/kultur/2019/10/radio-loud-direktoer-interessekonflikt-proev-hoere-folk-maa-opfatte
 19. ^ https://radioloud.dk/qa/#1582816095093-52307092-331acd2b-9d78
 20. ^ https://mediawatch.dk/Medienyt/Radio/article12039501.ece?
 21. ^ https://ekstrabladet.dk/flash/radio-loud-faar-haard-kritik-af-anmeldere/8077827
 22. ^ https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-04-03-radio-loud-i-luften-sables-ned-af-anmelderne
 23. ^ https://www.ekkofilm.dk/anmeldelser/radio-loud/
 24. ^ https://journalisten.dk/loud-har-for-faa-lyttere-til-at-vaere-med-i-lyttermaaling-det-er-brandaergerligt/
 25. ^ https://politiken.dk/kultur/medier/art7734516/%C2%BBDet-er-som-om-livet-lige-har-v%C3%A6ret-sat-i-st%C3%A5-%E2%80%93-og-nu-er-jeg-p%C3%A5-den-anden-side%C2%AB
 26. ^ Ann Lykke Davidsen i Berlingske Tidende 15. april 2020: "Det er ret sindssygt at sætte de her ting på formel. Hvad er en lytter? Er det 118.000 via Gallup, eller er det også dem, der har brugt vores app eller henter vores podcast, eller som kender os. Der er mange tal, der definerer Loud. Hvem ved, om vi har flere lyttere, der bare ikke er medregnet i Gallups tal, der fokuserer på 1.400 konkrete mennesker." https://www.berlingske.dk/aok/radio-loud-har-saa-faa-lyttere-at-det-ikke-kan-maales-vi-har-ingen-planer-om
 27. ^ https://www.kulturmonitor.dk/spillesteder-retter-skarp-kritik-mod-radiokanal-for-valg-af-samarbejdspartnere-forstyrrer-det-eksisterende-kulturmarked/
 28. ^ https://www.information.dk/kultur/2019/10/radio-loud-direktoer-interessekonflikt-proev-hoere-folk-maa-opfatte
 29. ^ https://radioloud.dk/qa/#1582816132232-4baa4a91-5a0acd2b-9d78
 30. ^ https://journalisten.dk/loud-direktoer-om-unge-natradiovaerter-det-er-ikke-journalistisk-arbejdede/
 31. ^ https://www.a4nu.dk/artikel/kendte-vaerter-rystede-over-loen-paa-1500-kroner
 32. ^ https://journalisten.dk/dj-i-skarp-kritik-af-loud-loen-til-unge-natvaerter-det-slaar-bunden-ud-af-vores-arbejdsmarked/
 33. ^ https://journalisten.dk/socialdemokratiet-i-brev-til-loud-lav-loen-til-unge-vaerter-bekymrer-os/
 34. ^ https://mediawatch.dk/Medienyt/Radio/article11898319.ece
 35. ^ https://mediawatch.dk/Medienyt/Radio/article11932690.ece
 36. ^ https://journalisten.dk/facebook-erkender-fejl-genaabner-satireside-om-loud/
 37. ^ https://journalisten.dk/facebook-lukker-satireprofil-om-radio-loud/
 38. ^ Radio Loud: All Caps, 23. april 2020
 39. ^ https://politiken.dk/kultur/medier/art7784510/Radio-Loud-s%C3%A6tter-foden-ned-over-for-satireside
 40. ^ https://politiken.dk/kultur/medier/art7733441/%C2%BBDet-tager-noget-streetcred-fra-mig-som-jeg-har-brugt-rigtig-mange-%C3%A5r-p%C3%A5-at-bygge-op%C2%AB
 41. ^ https://radioloud.dk/shows/gameboys-2/
 42. ^ https://journalisten.dk/nu-kan-louds-lyttertal-maales-saa-mange-hoerer-radioen/
 43. ^ https://journalisten.dk/politikere-bag-loud-alarmerende-lave-lyttertal/
 44. ^ https://journalisten.dk/socialdemokratiet-danskerne-skal-have-gavn-af-loud-ellers-er-det-spild-af-ressourcer/
 45. ^ https://journalisten.dk/loud-har-for-faa-lyttere-til-at-vaere-med-i-lyttermaaling-det-er-brandaergerligt/