Ost: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
EPO (diskussion | bidrag)
m Oprydning
Linje 8: Linje 8:


Verdensmesterskaberne i ost afholdes hvert andet år i [[Wisconsin]] i [[USA]] og er fuldt på højde med andre madkonkurrencer.
Verdensmesterskaberne i ost afholdes hvert andet år i [[Wisconsin]] i [[USA]] og er fuldt på højde med andre madkonkurrencer.

OST ER DET VÆRSTE DER FINDES MEN JEG ELSKER NAKKeost! DET ER BEDRE END SKIMMELSVAMP! MEN ALT OST UDOVER NAKKEOST ER BILLIGT LORT!


== Fedtindhold ==
== Fedtindhold ==

Versionen fra 27. jan. 2010, 09:55

Et fladt fad med mange forskellige slags oste

Ost er et fødemiddel lavet af mælk fra forskellige dyr ved at syrne denne med osteløbe eller forskellige mælkesyrebakterier. Som regel stammer mælken fra køer, men undertiden anvendes også mælk fra for eksempel geder eller får.

Produktion

Når man vil omdanne emulsionen mælk til ost, må mælken først koaguleres. Det opnår man ved at tilsætte mælkesyrebakterier, der omdanner en del af mælkens indhold af mælkesukker, laktose, til syre der bevirker at proteinerne samler sig i et netværk. Desuden tilsættes ofte enzymer, der er udvundet af kalvemaver eller i nyere tid biologisk dyrket: osteløbe. Den ændrede syrebalance letter osteløbens koagulering af ostemælken. Enzymindholdet i løben får mælken til at udfælde proteinerne kasein samt globulin og albumin, under ét kaldet valleproteiner. Den koagulerede masse, kaldet koagel, skæres ud i små stykker, ostekorn, og udfældningen af ostevalle begynder. Kasein er store proteinkæder, der danner et "netværk", der holder på fedtet i ostemassen, mens valleproteinerne er så små, at de ikke fanges i "netværket", og således kan den resterende væske, der nu bliver kaldt ostevalle, skilles fra det faste stof, ostemassen eller ostekornene.

På dette tidspunkt kan osten sælges som "friskost", eller den kan formes og lagres, så den bliver til de mere faste oste skæreost eller skimmelost. Af disse har især skæreosten en så fast og dog elastisk karakter, at det ofte er nødvendigt at skære den med ostehøvl.

Verdensmesterskaberne i ost afholdes hvert andet år i Wisconsin i USA og er fuldt på højde med andre madkonkurrencer.


OST ER DET VÆRSTE DER FINDES MEN JEG ELSKER NAKKeost! DET ER BEDRE END SKIMMELSVAMP! MEN ALT OST UDOVER NAKKEOST ER BILLIGT LORT!

Fedtindhold

Ost har som mange andre fødevarer et stort vandindhold, men i modsætning til andre fødevarer er der tradition for at fratrække vandindholdet og angive fedtindholdet i forhold til tørstofvægten (der består af fedt, kulhydrater, proteiner og salt mm.). På varedeklarationen gøres dette tydeligt med +-enheden. 45+ betyder f.eks. 45 g fedt per 100 g tørstof. Fedtindholdet kan også angives på almindelig vis i forhold til hele ostens vægt, og den samme ost kan have et fedtindhold på 25%, hvilket ensbetydende kan angives i gram per 100 gram - 25g/100g.

Typer af ost

Salg af fåreoste i Frankrig.

Oste kan opdeles efter deres fremstillingsmetode og grupperes således som æltet ost, fisket ost eller opstukket ost. Alternativt kan man opdele efter typen, dvs. som friskost, skæreost, skimmelost osv.

Se også

Søsterprojekter med yderligere information:

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA