Hindbær (bær): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
suppleret
Linje 82: Linje 82:
| kilde=[http://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=5&1 DTU Fødevareinstituttet]
| kilde=[http://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=5&1 DTU Fødevareinstituttet]
}}
}}
'''Hindbær''' har været dyrket siden det [[16. århundrede]], og [[lægevidenskab|medicinsk]] har afkog af blade og rodskud været brugt imod [[diarré]], [[hoste]], [[feber]] og [[gigt]]. Bærret kan spises som det er, anvendes til [[dessert]]er, i [[kage]]r, [[is (mad)|is]] og som [[marmelade]]. I enkelte østeuropæiske egne drikkes gæret hindbærsaft som [[øl]]. Hindbærbuskens blade kan anvendes til [[te]]. Hindbær er rige på [[C-vitamin]] samt aromastoffet [[hindbærketon]], der anvendes som slankemiddel. Det skal dog nævnes at hindbær, trods navnet, er en frugt, og ikke et bær.
'''Hindbær''' har været dyrket siden det [[16. århundrede]], og [[lægevidenskab|medicinsk]] har afkog af blade og rodskud været brugt imod [[diarré]], [[hoste]], [[feber]] og [[gigt]]. Bærret kan spises som det er, anvendes til [[dessert]]er, i [[kage]]r, [[is (mad)|is]] og som [[marmelade]]. I østeuropæiske egne drikkes gæret hindbærsaft som [[øl]]. I Belgien erstatter hindbær gær i øl. I Tyskland og Frankrig destilleres hindbær hhv. til Himbeergeist og framboise og kan indgå i likører. Hindbærbuskens blade kan anvendes til [[te]]. Hindbær er rige på [[C-vitamin]] og aromastoffet [[hindbærketon]], der anvendes som slankemiddel. Hindbær er botanisk set en frugt - ikke et bær.


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 23. apr. 2017, 02:10

Hindbær
Næringsværdi pr. 100g
Energi 220 kJ (53 kcal)
 Fedt 1,4 g
 Kulhydrater 11,0 g
 Protein 1,4 g
DTU Fødevareinstituttet

Hindbær har været dyrket siden det 16. århundrede, og medicinsk har afkog af blade og rodskud været brugt imod diarré, hoste, feber og gigt. Bærret kan spises som det er, anvendes til desserter, i kager, is og som marmelade. I østeuropæiske egne drikkes gæret hindbærsaft som øl. I Belgien erstatter hindbær gær i øl. I Tyskland og Frankrig destilleres hindbær hhv. til Himbeergeist og framboise og kan indgå i likører. Hindbærbuskens blade kan anvendes til te. Hindbær er rige på C-vitamin og aromastoffet hindbærketon, der anvendes som slankemiddel. Hindbær er botanisk set en frugt - ikke et bær.

Se også