Ununennium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ununennium
Periodiske system
Generelt
Atomtegn Uue
Atomnummer 119
Gruppe 1
Periode 8
Elektronskal for 119 ununennium

Ununennium er det foreløbige navn for grundstof nr. 119 i det periodiske system. Ununennium har det kemiske symbol Uue og bliver placeret i 8. periode og 1. gruppe i det periodiske system.

Grundstoffet findes ikke i naturen, og det er endnu ikke lykkedes at fremstille det syntetisk, men det er forudsagt til at være et alkalimetal.


Forsøg på fremstilling[redigér | rediger kildetekst]

Siden 1985 har der flere gange været forsøgt at fremstille ununennium syntetisk ved at beskyde forholdsvis tunge atomkerner med lettere atomkerner i en accelerator, men det er endnu ikke lykkedes at påvise eksistensen af ununenniumkerner.

I 2018 påbegyndtes en række forsøg på Riken-instituttet i Saitama, Japan, hvor man bombarderer kerner af grundstoffet curium - indeholdende 96 protoner - med accelererede kerner af grundstoffet vanadium - indeholdende 23 protoner. Hvis det lykkes at bringe de to kerner sammen til én, vil man have skabt et nyt grundstof indeholdende 119 protoner.


Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
KemiSpire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.