Wikipedia:Afstemninger/Skabeloner til forældede artikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Skabeloner til forældede artikler[rediger kildetekst]

 • Spørgsmålet: Vil du have at der i skabelonen {{Forældet}} skal skelnes mellem om det meste indhold i sektionen eller artiklen er forældet eller om sektionen/artiklen kun er delvist forældet?
 • Procedure: Se Wikipedia:Afstemningsprocedure.
 • Koordinator: Mads Haupt (diskussion)
 • Afstemningsperiode: fra mandag d. 28. september 2015 til mandag d. 12. oktober 2015

Afstemning.

Vil du have at der i skabelonen {{Forældet}} skal skelne mellem om det meste indhold er forældet eller om det kun er mindre dele. Stemmer man ja, vil der være både en {{Forældet}} skabelon til artikler eller sektioner hvor det meste er forældet og en {{Forældet indhold}} skabelon til artikler eller sektioner hvor kun mindre dele er forældet.


Under hvert svar herunder er der et skabelonseksempel og en afstemningsliste. Man må stemme én gang på hver af mulighederne.

For at skrive dig på/stemme på en af mulighederne, skal du trykke på redigér wikikode ved siden af afstemningslisten (på PC eller Mac) og blyanten ved siden af afstemningslisten (på smartphones og tablets), og tilføje teksten ~~~~ og en ny linje nede i bunden af afstemningslisten og trykke Gem side. Bemærk at du skal være logget ind for at kunne deltage i afstemningen og at du også offentliggør din IP-adresse, hvis du alligevel prøver at deltage uden at være logget ind.

Du kan også teste den gamle og de nye skabeloner i den offentlige sandkasse eller i din egen "private" sandkasse, inden du stemmer. Den nuværende skabelon hedder "Forældet" og de nye testskabeloner hedder "Forældet - ny" og "Forældet indhold". Bemærk at testskabelonen "Forældet - ny" efter afstemningen enten bliver fjernet eller brugt under samme navn som den nuværende skabelon. Skabelonen "Forældet indhold" vil efter afstemningen enten blive fjernet eller forblive under samme navn.

Bemærk også at skabelonerne kan tilpasses bagefter afstemningen, hvis wikipedianerne for eksempel ønsker en anden standardtekst eller -titel.

Afstemningen slutter mandag d. 12. oktober 2015.

Ja[rediger kildetekst]

Skabelonerne kan anvendes med en parameter til uddybning af hvori problemet består og en parameter til specificering af om det er i artiklen eller sektionen.

Skabelonerne anvendes således:
{{Navn på skabelon|valgfri uddybning af problemet|valgfrit "sektion" eller "artikel"}}

1. skabelon:

Denne artikel eller sektion er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik og fjern eller ret selv teksten hvis du kender til emnet.

2: skabelon:

Denne artikel eller sektion indeholder forældet indhold
Se artiklens diskussionsside eller historik og fjern eller ret selv teksten hvis du kender til emnet.

Afstemningsliste for "Ja"[rediger kildetekst]

 1. --Ramloser (diskussion) 27. sep 2015, 13:14 (CEST)
 2. Tostarpadius (diskussion) 27. sep 2015, 19:10 (CEST)

Nej[rediger kildetekst]

Skabelonen kan kun anvendes med en parameter til uddybning af hvori problemet består. (Parameteren sektion/artikel kan dog tilføjes senere)

Skabelonen anvendes således:
{{Forældet|valgfri uddybning af problemet}}

1. skabelon:

Denne artikel eller sektion er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.

-

Afstemningsliste for "Nej"[rediger kildetekst]

 1. --Palnatoke (diskussion) 27. sep 2015, 07:59 (CEST)
 2. Rmir2 (diskussion) 27. sep 2015, 10:01 (CEST)
 3. --Sorenhk (diskussion // projekter // bidrag) 27. sep 2015, 16:07 (CEST)
 4. -- Zoizit (diskussion) 27. sep 2015, 16:15 (CEST)
 5. --Dannebrog Spy (diskussion) 1. okt 2015, 17:16 (CEST)

Kommentarer[rediger kildetekst]

 • Jeg synes, at det er en ligegyldig skelnen, der ikke er grund til at bruge en masse energi på. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 27. sep 2015, 08:32 (CEST)
Jeg er ret enig, og savner i øvrigt en forudgående diskussion, der kunne have afklaret om der overhovedet er et problem. --Palnatoke (diskussion) 27. sep 2015, 09:20 (CEST)
Forskellen er marginal. Rmir2 (diskussion) 27. sep 2015, 10:02 (CEST)
Hvis der er et behov for at skelne mellem, om det er hele artiklen, der er forældet eller kun en del af artiklen, kan man indføre en parameter i den eksisterende skabelon ({{forældet}}), således, at hvis man kun skriver {{forældet}} står der, at hele artiklen er forældet, mens man med en tilføjelse af parameteren "sektion" ændrer skabelonen, så der står "sektion" i stedet for "artikel". Se eksemplerne her i sandkassen. Koden til dette kan ses her.
- Sarrus (db) d. 27. sep 2015, 10:32 (CEST)
Det har jeg faktisk alleredde gjort i mine øverste testskabeloner.
Denne afstemning handler om, om vi skal skelne mellem "denne artikel/sektion/artikel eller sektion er forældet (dvs meget forældet) og "denne artikel/sektion/artikel eller sektion indeholder forældet indhold (dvs delvist forældet).
Mvh Mads Haupt (diskussion) 29. sep 2015, 23:27 (CEST)
Uanset om det er hele artiklen, der har forældet indhold, eller det kun er enkelte dele af artiklen, er det jo altid indholdet, der er forældet. Uanset hvilken skabelon man bruger og hvad man kalder den. Indholdsmæssigt og udseendemæssigt er det hip som hap, om man bruger én skabelon med flere parametre, eller om man bruger to skabeloner. Fordelen med kun én skabelon er, at man slipper man for at huske forskel på de to skabeloners navne, og man slipper for at huske på en skabelon mere, der har samme formål og funktion, blot for en mindre del af artiklen. Ligesom med {{Notabilitet}} må artiklerne også kunne havne i hver sin kategori, an på om der er en parameter eller ej, hvis det ønskes.
Noget helt andet er, at man almindeligvis ikke indleder med en afstemning på Wikipedia. Wikipedia bygger normalt på Wikipedia:Konsensus, hvor man diskuterer ændringsforslag enten på Landsbybrønden, en anden projektside (f.eks. Wikipedia:Slet) eller på en artikels diskussionsside. Derefter udføres ændringsforslaget kun, hvis der er tilstrækkelig opbakning til det. Desuden følger du heller ikke de normale afstemningsprincipper på Wikipedia, hvor man må stemme på alle muligheder. Se Wikipedia:Afstemningsprocedure#Afstemningen.
- Sarrus (db) d. 30. sep 2015, 11:23 (CEST)
Jeg synes, det er et stort fremskridt at kunne skelne mellem forældede artikler og forældet indhold i dele af artikler. En tilsvarende skelnen i forhold til "kilder mangler" savner jeg også. Nogle artikler mangler måske blot 2-3 kilder for at være veldokumenterede, mens andre slet ingen kilder har!--Ramloser (diskussion) 27. sep 2015, 13:14 (CEST)
Nu bliver det offtopic, og bør diskuteres andetsteds, hvis nødvendigt, men mht. kilder har vi både {{kilder}}, der fortæller, at der mangler kilder, {{ingen kilder}}, der fortæller, at der ingen kilder er overhovedet og {{km}}, der sættes ved siden af en påstand, der mangler en kilde. Behøver vi flere?
- Sarrus (db) d. 27. sep 2015, 13:35 (CEST)
Jeg må indrømme, at jeg har lidt svært ved at se forskellen på de to foreslåede skabeloner. "Denne artikel eller sektion er forældet" og "Denne artikel eller sektion indeholder forældet indhold" - det virker altså lidt som to måder at skrive det samme på.
I øvrigt er jeg enig med Sarrus' betragtninger om afstemninger - den slags bør så vidt muligt kun benyttes som sidste udvej. --Dannebrog Spy (diskussion) 1. okt 2015, 17:16 (CEST)

Konklusion[rediger kildetekst]

Konklusion:
2 brugere er for, at der skal skelnes mellem mængden af forældet indhold, mens 5 brugere er imod. Brugen af Skabelon:Forældet ændres derfor ikke.

Afstemningen er nu udløbet, men da koordinatoren Mads Haupt endnu ikke har konkluderet, tillader jeg mig at gøre det. --Dannebrog Spy (diskussion) 14. okt 2015, 14:57 (CEST)