Østerlars

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Østerlars
Friskolen Nybrovej

Multihuset
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Hovedstaden
Kommune Bornholms Regionskommune
Sogn Østerlarsker Sogn
Postnr. 3760 Gudhjem
Demografi
Østerlars by 294[1] (2023)
Kommunen 39.602[1] (2023)
 - Areal 588,53 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.brk.dk
Oversigtskort

Østerlars er en byBornholm med 294 indbyggere (2023)[1], beliggende 6 km syd for Gudhjem, 5 km nordvest for Østermarie, 13 km nord for Aakirkeby og 19 km nordøst for kommunesædet Rønne. Byen ligger i Bornholms Regionskommune, der hører til Region Hovedstaden.

Byen har sin egen officielle hjemmeside: Østerlars.dk

Østerlars hører til Østerlarsker Sogn. Østerlars Kirke ligger 1 km nord for byen og er den største af Bornholms 4 rundkirker. Navnet "Lars" er en forkortelse af Laurentius.[2] Neden for kirken ligger Bornholms Middelaldercenter, der hvert år afholder marked, demonstration af jagtfalke og skydning med kanoner.

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

Friskolen Østerlars har 142 elever, fordelt på 0.-9.klasse i ét spor, og 22 ansatte. Den startede i 1964 i byens gamle hotel, men bor nu i den tidligere stationsbygning på Nybrovej 42.[3]

Mosaikskolen, der var den sidste rest af kommuneskolen Østerlars-Gudhjem Skole, lukkede i 2015, men bygningerne blev ikke solgt. En gruppe borgere stiftede i december 2015 en forening, der ville drive skolen som multihus.[4]

Huset fungerer nu som en paraplyorganisation der stiller sine rammer til rådighed for hele øen. Multihuset-Østerlars.dk/

Østerlars har en Dagli'Brugs.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I 1899 blev Østerlars beskrevet således: "Østerlars Kirke, nærved Landevejen, Præstegaarden og Kirkeskolen (østre Sk.); desuden Nordre og Vestre Skole, evang.-luthersk Missionshus (opf. 1897), et Andelsmejeri (Dybdal) og 5 Møller."[5] Målebordsbladene viser desuden en fattiggård, det lave målebordsblad desuden et bageri og en telefoncentral.

Jernbanen[redigér | rediger kildetekst]

Østerlars havde stationAakirkeby-Gudhjem jernbanen (1916-1952). Stationen havde to omløbs-/læssespor: nord for hovedsporet et med kreaturfold og siderampe og vest for hovedbygningen et med privat pakhus og sidespor til mejeriet.[6]

Den fredede stationsbygning er tegnet af Kay Fisker og Aage Rafn. Fra Gamlevældevej starter er sti, der – kun med en kort afbrydelse ved Vietsvej – følger banens tracé til Stavehøl vandfald på Spagerå.

Hverken Trap eller målebordsbladene beskrev Østerlars som en sammenhængende bebyggelse. Den kom først midt i 1900-tallet og da mest som landevejsbebyggelse, så Østerlars fik aldrig præg af stationsby.

Film[redigér | rediger kildetekst]

Den private radiostation Bornholms Stemme, der lagde navn til Lotte Svendsens film af samme navn, lå tæt på Middelaldercenteret.

Den danske adventurefilm Tempelriddernes skat (2006) er optaget i Østerlars.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Wienberg, Jes (1989). "Bornholms kirker i den ældre middelalder". Bornholmske Samlinger række. III bind 3. Rønne: Bornholms Historiske Samfund. ISBN 87-87042-22-3.
  3. ^ Friskolen Østerlars
  4. ^ Holst, Lisbet (26. maj 2016). "Mosaikskolen tages straks af salgslisten”. Arkiveret 11. september 2018 hos Wayback Machine Bornholms Tidende (tidende.dk)
  5. ^ Østerlarsker Sogn i J.P. Trap: Kongeriget Danmark, udarbejdet af H. Weitemeyer (3. udgave, 3. bind, 1899), s. 83
  6. ^ EVP (Erik V. Pedersen): Almindingen-Gudhjem Jernbane - AGJ

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]