Bregninge Kirke (Guldborgsund Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bregninge Kirke
Bregninge Kirke 03.JPG
Bregninge Kirke (Grønnegade Kirke)
Generelt
Opført før 1200
Geografi
Adresse Grønnegadevej 45B, 4892 Kettinge
Sogn Bregninge Sogn (Guldborgsund Kommune)
Pastorat Kettinge-Bregninge Pastorat
Provsti Lolland Østre Provsti
Stift Lolland-Falsters Stift
Kommune Guldborgsund Kommune
Eksterne henvisninger
www.sogn.dk/bregninge-guldborgsund/
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Bregninge Kirke. (Se også artikler, som begynder med Bregninge Kirke)

Bregninge Kirke (eller Grønnegade Kirke) ligger i den lille bebyggelse Grønnegade, men heller ikke landsbyen Bregninge, som kirken har navn efter og som ligger ca. 1 km mod nord er mere end nogle få gårde. Endelsen -inge signalerer ellers gammel og stor. Nabobyen Kettinge er således en af Lollands største landsbyer.

Kirken er også lille og uden tårn. Til gengæld ligger den på et af egnens højeste punkter tæt på de få gårde i Grønnegade, som ligger i en lavning. Kirkens alder er ikke fastslået, men skibet og koret er i romansk stil og menes at være fra omkring 1100. Våbenhuset er en senere tilbygning i gotisk stil. Den nuværende klokkestabel er af nyere dato. Kirken var frem til 1695 annekskirke til Herritslev Kirke og siden til Kettinge Kirke.

Inventar[redigér | rediger kildetekst]

Kirkens alter er fra 1879, mens tavlen er fra ca. 1610 ligesom prædikestolen. Døbefonten er tidlig romansk og måske samtidig med kirken.

Bregninge-stenen[redigér | rediger kildetekst]

I stengærdet omkring kirken, registrerede man i 1627 en runesten, der sandsynligvis oprindeligt stod på marken vest for Kirken. Den blev senere flyttet til Nationalmuseet, men i 2017 opstillede Nysted og Omegns Fællesråd i samarbejde med menighedsrådet en kopi ved kirkegårdens hovedindgang.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: