Øster Ulslev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Øster Ulslev
Øster Ulslev Kirke 1.JPG
Øster Ulslev Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Guldborgsund Kommune
Sogn Øster Ulslev Sogn
Postnr. 4894 Øster Ulslev
Demografi
Øster Ulslev by 225[1] (2021)
Kommunen 60.328[1] (2021)
 - Areal 903,42 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.guldborgsund.dk
Oversigtskort

Øster Ulslev er en landsby på det sydøstlige Lolland med 225 indbyggere (2021)[1], beliggende i Øster Ulslev Sogn. Landsbyen ligger i Guldborgsund Kommune og tilhører Region Sjælland.

Navnet ses første gang i de skriftlige kilder i 1397, men byen er meget ældre. Forleddet i navnet Ulslev kommer af et mandsnavn, enten Ulf eller Ulvar + efterleddet -lev, der betyder "levn/arvegods", altså "den ejendom Ulf/Ulvar efterlod". Det er sandsynligt, at der er tale om samme mand som ophav til både Øster- og Vester Ulslev. Byer med endelsen -lev er sandsynligvis opstået før ca. 800 og er som regel betydelige. Øster Ulslev er da også kirkeby og har, eller har haft – skole, børnehave, forsamlingshus, brugs, købmand, alderdomshjem (bygget 1929), mølle og flere mindre erhvervsvirksomheder. Skolen lå dog ca 1 km. syd for byen i et mindre beboelseområde ved et vejkryds. Derved kom den til at ligge ca. midt i sognet. Den blev opført 1903 og nedlagt 1960.

Byen har også en fodboldklub med egen bane, og i en tidligere købmandsgård var der en tid indrettet diskotek. Desuden har der været både bank og postekspedition.

Forsamlingshus[redigér | rediger kildetekst]

Øster Ulslev Forsamlingshus blev bygget i 1886 som det tredje på Lolland efter dem i Errindlev og Frejlev.

Landbefolkningen fik i de sidste år af 1800-tallet for alvor appetit på at deltage i samfundet både politisk og økonomisk. En række samarbejdsprojekter som f.eks. andels- slagterier og mejerier, brugsforeninger, skytteforeninger, gymnastikforeninger og altså en lang række forsamlingshuse. På Nystedegnen byggedes huse i Frejlev, Kettinge, Vantore, Døllefjelde, Vester Ulslev og altså Øster Ulslev. I Nysted fik man i de samme år i stedet en række hoteller, der kunne stille lokaler og servering til rådighed. Vantore forsamlingshus er det eneste der er nedlagt. De 5 andre fungerer i en vis udstrækning stadig.

Administrativt/kirkeligt tilhørsforhold[redigér | rediger kildetekst]

Tidligere[redigér | rediger kildetekst]

Nuværende[redigér | rediger kildetekst]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]