Vantore

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vantore (Sjælland)
Vantore
Vantore
Vantores beliggenhed
Et kig mod øst ad Vantorevej

Vantore er en lille landsby på det sydøstlige Lolland. Landsbyen ligger i Guldborgsund Kommune og tilhører Region Sjælland.

Vantore nævnes på skrift første gang i 1231. Navnet kommer muligvis af det oprindelige navn på den nu næsten udtørrede Storesø, som da kan have heddet Wanti, af vante i betydn. "mangle" ("søen der ofte mangler vand") med efterleddet wara ("udyrket areal"). Altså Wantiwara: "det udyrkede areal ved søen Wanti".

Storesø ligger nu som mose- og engstrækninger syd for byen, afvandet mod øst til Guldborg Sund af Mårbækken. Sydvest for byen ligger Lillesø, der afvandes mod syd af Odderbækken.

I Jernalderen lå der et bælte af udyrket jord mellem Vantore og Frejlev, hvilket kan ses af stednavne som Nysted Skov og Bækkeskov. I dag findes kun den østligste del af skovene tilbage under navnet Roden Skov. Vantores område strakte sig i den tidlige middelalder sikkert også rundt om Nysted Nor til det, der i dag er Aalholm Folehave og Aalholm Hestehave. Store dele af sognet var i 12- og 1300-tallet ejet af kongen, som byggede borgen Aalholm før 1300. Men i 1409 fik Nysted købstadsrettigheder og derfor blev Vantore delt i en stor østlig og en lille vestlig del med Nysted by liggende i midten.

Vantore lægger navn til en håndboldklub. Kampene blev oprindelig spillet udendørs på en græsbane midt på Billevej. Fra 1974 har man spillet i Kettingehallen.

Der omtales en skoleholder i 1657 og en rytterskole blev bygget i 1722 på adressen Vantorevej 65. En ny skole opføres 1908 på Vantorevej 61. Nedlægges i 1965. En overgang i første halvdel af 1900-tallet brugtes yderligere en bygning som forskole eller "pogeskole". Både rytterskolen, skolen på Vantorevej 61 og Pogeskolen eksisterer endnu.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Administrativt/kirkeligt tilhørsforhold[redigér | rediger kildetekst]

Tidligere[redigér | rediger kildetekst]

Nuværende[redigér | rediger kildetekst]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Koordinater: 54°39′46″N 11°46′32″Ø / 54.66278°N 11.77556°Ø / 54.66278; 11.77556